Vastzitten in het drukke verkeer of in de file, geen parkeerplaats meer vinden, … Je komt met een auto vaak opgejaagd aan op je werk. Waarom zou je dus je bedrijfswagen niet inruilen voor een fiets van de zaak? Fietsen naar je werk betekent ontspannen onderweg zijn en aankomen. Het is niet alleen goed voor je gezondheid en het milieu, maar ook voor je portemonnee. Er zijn namelijk voor zowel werknemer als werkgever veel fiscale voordelen verbonden aan de zakelijke leasefiets. We zetten ze in dit artikel op een rijtje, zoomen in op de vraag of een elektrische fiets leasen beter is dan er eentje kopen (eventueel op afbetaling) en geven je een idee met welke investeringen je medewerkers aan het fietsen krijgt.
Een e-bike leasen of fiets van de zaak in plaats van een bedrijfswagen?
Duurzaamheid op de werkvloerFietsen naar werk = gezonde werknemers
Werknemers die fietsen naar het werk zijn fitter, gezonder en minder vaak ziek. Daarnaast zijn de vervoerskosten lager dan voor de bus, trein of auto en bespaar je op parkeerplaatsen! Het is daarom slim om werknemers aan te moedigen met de fiets naar het werk te komen. Het is een win-winsituatie die voor beide partijen talloze voordelen heeft.
Voordelen van een fiets van de zaak
De overheid stimuleert het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Zo komt een fiets van de zaak met verschillende voordelen en is het voor werkgevers sinds 1 januari 2020 een stuk eenvoudiger geworden.
1. Nieuwe rekenmethode fiets van de zaak
Vanaf 2020 geldt voor een fiets van de zaak een forfaitaire bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik. De nieuwe regels zijn dus vergelijkbaar met een leaseauto van de zaak. De nieuwe regeling scheelt je als werkgever extra administratie en een ingewikkelde berekening waarmee je het precieze aantal privékilometers moest verrekenen. Nu kun je gewoon op jaarbasis 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets, inclusief de fietsaccessoires en verzekering, berekenen als bijtelling.
Zie je het niet zitten om elke maand de bijtelling op te nemen in de loonadministratie en -aangifte? Dan kun je de fiets ook gewoon vergoeden of verstrekken aan de werknemer. De werknemer wordt dan de eigenaar van de fiets. De waarde van de fiets moet je dan bij het belast loon van de werknemer tellen, als eindheffingsloon in de vrije ruimte onderbrengen of bruteren. Je kunt ook een renteloze lening aanbieden voor de aanschaf van de (elektrische) fiets. De werknemer kan die dan bijvoorbeeld aflossen met de onbelaste reiskostenvergoeding.
Je kunt als werkgever ook ervoor kiezen de bijtelling voor eigen rekening te nemen door de vrije ruimte in de werkkostenregeling te gebruiken. Zo hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen.
2. Btw-aftrek voor zakelijke leasefiets
Als je een fiets geeft of ter beschikking stelt aan een werknemer voor woon-werkverkeer, dan mag je de btw over de aanschaf of de leasekosten van de fiets (gedeeltelijk) aftrekken. Dat mag als je in het huidige kalenderjaar en de 2 jaren daarvoor geen fiets hebt gekocht of geleaset voor deze werknemer.
Een fietsenstalling, fietsenrek of kleedruimte valt bovendien onder de noemer personeelsvoorzieningen. De btw op die uitgaven kun je aftrekken als die uitgaven jaarlijks per begunstigde onder de € 227 (exclusief btw) blijven. Mooi meegenomen, toch?
3. Minder of geen reiskostenvergoeding
Als een werknemer gebruikmaakt van een fiets van de zaak, dan hoef je (een deel van) de reiskostenvergoeding niet meer te geven als werkgever. Want voor de dagen dat de werknemer met de (lease)fiets naar werk komt, vervalt de reiskostenvergoeding. Dan kan bijvoorbeeld een kilometervergoeding zijn. Als werkgever bepaal je zelf welke reiskosten je wel of niet vergoedt.
Elektrische fiets leasen?
Voor werknemers is het best duur om een elektrische fiets of e-bike te kopen. De fietsregeling maakt dit voor hen wel bereikbaar – het maakt niet uit of je een gewone of een elektrische fiets aanbiedt. De werknemer telt 7% van de nieuwwaarde van de leasefiets op bij zijn of haar inkomen. Daarover betaalt de werknemer belasting volgens de belastingschijf waarin zijn of haar inkomen valt. Dus bij een e-bike van 2.000 euro, betaalt een werknemer bij een belastingtarief van 40% slechts 56 euro per jaar. Omgerekend is dat nog geen 5 euro per maand.
Eigen fiets met kilometervergoeding
Je hoeft werknemers geen (lease)fiets van de zaak aan te bieden. Je kunt ook de onbelaste kilometervergoeding van 0,19 euro per kilometer blijven hanteren voor wie op de eigen fiets naar werk komt. Die 0,19 euro per kilometer vergoedt alle kosten die met de fiets te maken hebben. Dus ook verzekeringen, onderhoud en goede fietssloten. In sommige gevallen kan dit voor de werknemer voordeliger uitpakken dan een fiets op de zaak leasen. De Fietsersbond biedt een handige tool waarmee je kunt berekenen wat gunstiger is: leasen of de kilometervergoeding?
Manutan helpt je graag
Hoe kun je je fietsende werknemers in de watten leggen? Je kunt natuurlijk niet naar werk fietsen stimuleren en tegelijkertijd geen faciliteiten bieden. Een medewerker die het gevoel heeft dat zijn fiets of e-bike niet veilig staat en bovendien wordt blootgesteld aan het weer, zal sneller weer voor de auto kiezen.
In het assortiment van Manutan vind je verschillende oplossingen voor overkapte fietsenstallingen en fietsenrekken voor een nette stalling van je zakelijke fietsen of e-bikes. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de helpdesk van Manutan. Onze medewerkers denken graag met je mee en geven vrijblijvend advies.