Vuilniszakken en prullenbakken voor elk type ‘waste’

Afvalbeheer

Op een werkplek wordt veel ‘geproduceerd’ – en dan hebben we het niet alleen over producten en ideeën, maar ook over afval en restmateriaal. En net zoals je verschillende kasten hebt voor verschillende soorten spullen, bestaan er vuilniszakken en prullenbakken voor elk type ‘waste’. We geven je een overzicht om de keuze makkelijker te maken.

Prullenbakken: voor elk wat wils

Bedrijven moeten hun afval zo veel mogelijk scheiden, en doen er daarom goed aan om vuilnisbakken met meer dan één vak te gebruiken. Doordat je meerdere vakken per afvalbak hebt, houd je het afval meteen gescheiden en maak je recyclen makkelijk. Naast de keuze voor zo’n afvalscheider heb je veel opties die de gebruiksvriendelijkheid beïnvloeden. Wil je een prullenbak met een deksel, en zo ja, wil je dan een pedaalemmer? Of wil je je afvalemmer openen met een sensor of door zacht op de deksel te duwen? Welke variant je ook kiest, op de werkplek is het handig om een prullenbak te nemen met een stille sluiting, zodat je niet telkens een klap hoort als de deksel dichtvalt.

Vergeet de vuilniszakken niet

De keuze van je prullenbak is belangrijk, maar daar horen natuurlijk ook de juiste afvalzakken bij – denk maar aan wat er gebeurt als je een scherp voorwerp stopt in een dunne zak met weinig weerstand…

  • Licht of zwaar afval zonder scherpe kantjes stop je het beste in HDPE-zakken.

  • Voor afval mét scherpe kantjes neem je stevige LDPE-zakken, omdat die niet snel scheuren.

Tips voor het berekenen van de juiste maat afvalzak, vind je op onze blog.

Ook buiten telt afvalscheiding!

Afval scheiden trek je natuurlijk ook naar buiten door. De rokersruimte, de picknicktafels of het parkeerterrein: er zijn talloze zones waar je je werknemers en bezoekers kunt aanmoedigen om, ten eerste, hun afval niet zomaar op de grond te gooien en, ten tweede, hun afval te scheiden. Dat doe je bijvoorbeeld met een stijlvolle vuilnisbak met twee emmers (en zelfs een afdakje tegen de regen) die je op de grond kunt vastzetten.

Daarnaast kun je werken met verschillende kleuren zodat iedereen in één oogopslag ziet welk afval waarin moet:

  • Een blauwe container is vaak bestemd voor oud papier en karton (vergeet vertrouwelijke documenten niet eerst te versnipperen met de papiervernietiger!).

  • Een oranje container is voor PMD (belangrijk: plastic en kunststof flessen en flacons, drankpakken, … moeten leeg zijn om ze makkelijk te kunnen recyclen).

  • GFT gaat in de groene container.

  • Glas hoort in de gele container.

  • Een grijze of zwarte container is voor restafval.

Communiceer goed over de gebruikte kleuren en gebruik eventueel pictogrammen om verwarring te voorkomen.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan onze helpdeskmedewerkers!

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Onze tips om je afval correct te scheiden

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 25 september 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen