Veiligheid op de werkvloer en de top-6 risico’s

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Ongeveer 200.000 mensen per jaar moeten behandeld worden na een ongeval op het werk. Gemiddeld komen 60 mensen per jaar om het leven door een bedrijfsongeval. De helft van de werknemers die gewond raakt, moet drie of meer dagen thuisblijven. Deze keiharde cijfers veranderen al jaren nauwelijks. De veiligheid op de werkvloer kan en moet beter. Demp de put nú en wacht niet tot het kalf verdronken is.

De top-6 risico’s op de werkvloer en hoe ze te vermijden

Risico 1: Vallen

Werken op hoogte is altijd riskant. Ongelukken waarbij werknemers van stellages, daken of rijdende voertuigen vallen, zijn aan de orde van de dag. Vooral gevelsteigers, rolsteigers en ladders vormen een risico. Veel ongelukken met steigers gebeuren ook omdat de steiger niet goed vast staat en gaat rollen.

DOEN: Zorg er voor dat je op hoogte altijd gezekerd bent met een genormeerde valbeveiliging. Controleer vóór ieder gebruik de wielen en remmen van je rolsteiger en check je ladder op vervormingen en slijtage.

Risico 2: Machines en gereedschap

De meeste ongevallen op de werkplaats worden veroorzaakt door machines en gereedschap. De dagelijkse bediening van machines als lopende banden, draaibanken en grote snijmachines is daarbij het gevaarlijkste onderdeel.

DOEN: Door je op elke plek in de werkplaats voor te stellen wat er kan gebeuren wanneer iemand struikelt, ontdek je de gevaarlijke plekken. Veiligheidszones rond machines moeten opvallend worden aangegeven en fysieke afscherming van de machine is een noodzaak. Afbakeningspalen en verplaatsbare hekken zorgen ervoor dat machines ook afgeschermd kunnen worden als de veiligheidszone tijdelijk uitgebreid moet worden, bijvoorbeeld vanwege onderhoud of schoonmaak.

Risico 3: Vallend materiaal

Vallende voorwerpen zorgen vaak voor zeer ernstig letsel, een op de acht gerapporteerde ongevallen met letsel is dodelijk. Ongelukken gebeuren omdat het materiaal niet goed vast is gemaakt of omdat het bevestigingsmateriaal faalt. In zo’n geval kan een veiligheidszone letsel voorkomen.

DOEN: Inventariseer het bevestigingsmateriaal regelmatig. Beschadigde en versleten hijsbanden, sjorbanden, kettingstroppen, haken en sluitingen moeten uit de werkplaats worden gehaald en niet toch nog even snel gebruikt worden voor ogenschijnlijk minder gevaarlijke klussen. Laat bovendien een expert eens grondig kijken naar de valbeveiliging van uw magazijnstellingen. Manutan verzorgt ook officiële BMWT-keuringen voor stellingen.

Risico 4: Aanrijdingen

Met name vorkheftrucks zorgen voor ongevallen door aanrijding op de werkplaats. Zulke ongevallen worden meestal veroorzaakt doordat voetgangers en voertuigen zich op hetzelfde pad begeven of omdat de afscheiding niet goed is aangegeven.

DOEN: Gescheiden verkeerspaden voor voetgangers en voertuigen zijn eenvoudig aan te brengen. Gebruik hiervoor vloermarkeringstape of signaaltape. Met een lijnspuitwagen zijn ook markeringen af te tekenen op de vloer. Lijnspuitverf hecht op alle oppervlakken en is zeer slijtvast. Plaats ook een veiligheidsspiegel of verkeersspiegel op onoverzichtelijke risicoplaatsen

Risico 5: Zwaaiend materiaal

Gemiddeld zijn er zo’n 39 aan de Arbeidsinspectie gerapporteerde ongevallen per jaar waarbij iemand gewond raakt door een zwaaiende of hangende vracht. Net als bij arbeidsongevallen door vallend materiaal, wordt ook bij deze ongevallen te vaak de veiligheidszone genegeerd.

DOEN: Zwaaiende vrachten komen vaak tegen het hoofd. Verwondingen kunnen voorkomen worden door het consequent dragen van een helm. Er zijn tegenwoordig veel en zeer comfortabele veiligheidshelmen en petten verkrijgbaar die erg prettig in het gebruik zijn.

Risico 6: Gevaarlijke stoffen

Zelfs in een, vaak goed beschermde, omgeving waarin met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt gaat er van alles mis. In een derde van de gerapporteerde ongelukken komt dat doordat niet goed is aangegeven dat het om een gevaarlijke stof gaat.

DOEN: Gevarentekens, pictogrammen en waarschuwingsborden die het risico van de situatie of stof aangeven, moeten duidelijk geplaatst worden. Zorg voor stickers die tegen hoge temperatuur kunnen en een behandeling hebben ondergaan, zodat ze niet kunnen verbleken onder invloed van UV-straling.

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk hoe je de veiligheid in je bedrijf kunt vergroten. Bekijk hier het complete assortiment veiligheidsartikelen op Manutan.nl. Wil je meer advies om je werkplek veiliger te maken, dan bel je natuurlijk de Helpdesk van Manutan. Zij helpen je graag verder met oplossingen en producten die het werk niet alleen veiliger, maar ook leuker, makkelijker, gezonder en socialer maken.

Zie ook onze slideshare presentatie met 6 tips om ongelukken op de werkvloer te voorkomen .

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 7 april 2015

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen