Jaarlijks loopt in oktober de Nationale Brandpreventie Weken campagne. Belangrijk, want elk jaar zijn er in heel Nederland zo’n 103.657 (woning)branden. Dat is maar liefst 283 per dag! Goede reden om eens extra scherp te kijken in jouw eigen bedrijf. Hoe staat het met de brandbeveiliging? Is de preventie op orde? Zijn de juiste hulpmiddelen en brandblussers voor het grijpen als het mis gaat? Is er een ontruimingsplan en wordt de vluchtroute goed aangegeven?
Brandpreventie – Hoe maak je het veiliger in je bedrijf?
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerBrandpreventie
Brandpreventie begint al met heel kleine dingen. Van prullenbakken met vlamdovers en brandwerende kluizen tot rookmelders. Die (en meer) vind je in ons uitgebreide assortiment brandbeveiliging. En de brandweer adviseert je graag!
Brand! En nu…?
Je hoopt het nooit mee te maken, maar het kán gebeuren: brand. Hieronder 4 tips hoe te handelen en hoe je een beginnende brand onder controle krijgt.
Zorg dat de brandalarmknop en blussers goed vindbaar zijn door het plaatsen van Weet je de brandalarmknop en blussers te vinden? Het wordt een stuk duidelijker door het plaatsen van brandbestrijdingsborden
Zet direct de brandsirenes in werking, laat iedereen het alarm horen.
Een beginnende brand kan eenvoudig bedwongen worden door de inzet van blusmiddelen. Uiteraard moeten deze dan wel geschikt zijn voor de omgeving waarin ze toegepast worden. Er zijn 5 brandklassen (A, B, C, D, F) die met een pictogram op de blusser worden aangegeven.
Een schuimblusser is effectief op branden in vaste stoffen (klasse A), op vloeistofbranden (klasse B) en op elektrische apparatuur onder spanning. Zeer geschikt voor kantoren en winkels.- Een poederblusser is voor branden in klasse A en B maar ook voor gasbranden (klasse C). Geschikt voor agrarische en industriële bedrijven en alle situaties waar nevenschade weinig problemen geeft. Ook zeer effectief voor voertuigen en werktuigen.
Een koolzuurblusser of CO2 blusser is doeltreffend voor vloeistofbranden (klasse B) en beginnende branden in vaste stoffen wanneer nevenschade absoluut voorkomen moet worden. Geschikt voor kostbare apparatuur, schakelkasten, telefooninstallaties en voor gebruik in keukens.
Een vetbrandblusser speciaal voor branden van zeer hete frituurvet en -olie. Frituurvet ontbrandt spontaan bij 350°C en kan dan niet met normale blusmiddelen geblust worden. Gebruik daarom in keukens met frituurovens een blusser uit de klasse AF.
Een blusdeken is uitermate geschikt voor kleine beginnende branden ter grootte van een voetbal (vlam in de pan) en voor het doven van een persoon. Een blusdeken is niet geschikt voor frituurbranden.
Is het vluchtplan bij iedereen bekend? Kunnen alle aanwezigen op een veilige en snelle wijze het gebouw verlaten? Voor winkels, bedrijven en alle gelegenheden waar mensen samenkomen is het verplicht de vluchtroute aan te duiden met goed geplaatste noodevacuatieborden en met groene noodverlichting of nood-evacuatieverlichting.
Als de brand is geblust…
Is het vuur onder controle, maar ging het er voor sommige collega’s te heet aan toe? Dan is het zaak om direct de juiste eerste hulp te kunnen verlenen. Daarvoor bieden wij een uitgebreid assortiment voor bedrijfshulpverlening, eerste hulp inrichting en EHBO verbanddozen.
Met bovenstaande tips heb je een goede indruk van wat er bij brandpreventie komt kijken. Kan je niet vinden wat je zoekt of je wilt meer weten bel dan de Helpdesk van Manutan. Zij weten er alles van en helpen je graag verder.
Kijk ook op:
– de website van de brandweer met voorlichting en advies. – de website van de Nationale Brandpreventieweken