Veel bedrijfssectoren worden in de winter getroffen door het koude weer en slechte weersomstandigheden. Zeker in de bouw en het transport vormen de lagere temperaturen een grote uitdaging, maar ook andere branches worden beïnvloed. Wanneer medewerkers in het magazijn of op het (buiten)terrein moeten werken, moeten teamleiders of inkoopmanagers zorgen voor de best mogelijke omstandigheden, zodat zij hun werk goed en veilig kunnen uitvoeren. En bij koud weer kun je niet zonder de juiste uitrusting.
Werkkleding bij koud weer: hoe kun je jouw bedrijf en medewerkers het beste uitrusten?
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerEuropese regelgeving voor werkkleding bij extreem koud weer
In de Europese richtlijn 89/656 EEG zijn de plichten van bedrijven en managers vastgelegd met betrekking tot persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). In Verordening 2016/425 wordt uitgelegd wat die PBM inhouden: “Uitrusting ontworpen en vervaardigd om te worden gedragen of vastgehouden door een persoon ter bescherming tegen een of meer risico’s.” Deze Europese tekst benadrukt de principes van PBM-compliance en de verplichtingen van fabrikanten.
De gevolgen van een slechte bescherming tegen de kou op het werk
Blootstelling aan temperaturen onder de 5 °C in een professionele context moet een zorg zijn voor werkgevers en medewerkers. Naast de reële risico’s voor de gezondheid en veiligheid van het personeel, kan het ook van impact zijn op de prestaties.
Veiligheidsrisico’s bij onvoldoende bescherming tegen kou voor medewerkers
Er zijn talloze gezondheids- en veiligheidsrisico’s verbonden aan blootstelling aan extreme kou. Waaronder:
Hypothermie: abnormale daling van de lichaamstemperatuur;
Bevriezing en winterhanden: vorstschade aan lichaamsweefsels (voeten, handen, oren, neus);
Slaperigheid;
Verwondingen door ongevallen (gladde vloeren, apparatuur met koude metalen oppervlakken, verlies van behendigheid, enz.);
Verminderde bloedtoevoer naar de vingers;
Medewerkers mogen werk weigeren
Hoewel de regelgeving van land tot land kan verschillen, hebben medewerkers het recht om werk te weigeren bij extreme kou. Zeker als er een dreigend en ernstig gevaar voor de gezondheid of zelfs hun leven is. Dat is ook het geval als blijkt dat apparatuur of beveiligingssystemen defect zijn.
Als je geen passende maatregelen treft om medewerkers tegen de kou te beschermen (voorzien van geschikte werkkleding, verwarming van gebouwen, enz.), kunnen ze weigeren te werken zonder loonverlies. Let wel: een specifieke minimumtemperatuur is niet altijd vastgelegd in de plaatselijke wetgeving. Het is dan aan de manager en het personeel om te beoordelen of er een reëel risico is.
Verlies van productiviteit binnen het bedrijf
Geen aandacht besteden aan de arbeidsomstandigheden op het gebied van (thermische) veiligheid kan niet alleen leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s, maar ook tot een aanzienlijke productiviteitsdaling voor het bedrijf.
Bouwvakkers, vuilnisophalers, landbouwers en medewerkers van koelhuizen of slachthuizen worden direct blootgesteld aan extreme kou. Wel kunnen ze dankzij preventieve maatregelen en geschikte werkkleding het werk goed uitvoeren zonder zichzelf in gevaar te brengen.
Beroepen en bedrijfstakken die zich moeten beschermen tegen de kou
Alle beroepen met buitenwerk die worden beïnvloed door extreem koud weer moeten veiligheidsmaatregelen implementeren. In bijvoorbeeld sectoren als transport, logistiek of bouw moet je dus rekening houden met de weersomstandigheden waarin medewerkers hun werk uitvoeren.
Maar er zijn nog meer vakgebieden waarin je bescherming tegen de kou moet overwegen. Denk aan alle medewerkers die in koelcellen komen (restaurants, supermarkten, slachthuizen, enz.) of die in fabrieken worden blootgesteld aan kou. Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) tegen temperatuurdalingen zijn essentieel voor de veiligheid van het personeel en het in stand houden van de bedrijfsactiviteit.
Oplossingen voor professionals die te maken hebben met extreme kou
Er zijn een aantal manieren om de kou te bestrijden op het werk. Zorg in ieder geval voor bewustwording onder medewerkers over de risico’s van kou en voor kleding die hen beschermt tegen kou op de werkplek.
Informeren: zo kun je warm blijven op werk
Naast de verplichtingen vanuit de Europese regelgeving is het voor alle bedrijven essentieel om medewerkers te informeren over de risico’s en preventiemiddelen om kou te bestrijden. Door deze preventieve stap kun je veel ongevallen voorkomen. Medewerkers in koude omgevingen moeten daarom weten welke symptomen gepaard gaan met blootstelling aan kou. Hang bijvoorbeeld, om te zorgen dat iedereen op de hoogte is, de richtlijnen over geschikte kleding, op:
Kleding met thermische isolatie-eigenschappen;
Droge kleding om warm te blijven;
Leren laarzen met rubberen zolen geschikt voor extreme kou etc.
Moedig medewerkers ook aan om zo vaak mogelijk in tweetallen te werken voor wederzijds toezicht en bescherming. Of in drietallen, zodat wanneer er met iemand iets aan de hand is, iemand bij die persoon kan blijven en een ander hulp kan halen.
Faciliteren: zorg voor verwarmde gebouwen in de buurt
Beperk zo veel mogelijk de aanwezigheid en activiteiten van medewerkers in gebieden met extreme kou. Als ze buiten of in omgevingen met bijzonder lage temperaturen moeten werken, laat ze dan regelmatig een pauze nemen in verwarmde ruimten die bestand zijn tegen extreme kou.
Let daarbij ook op het inplannen van werktijd buiten in de winter of op plaatsen met zeer lage temperaturen (magazijnen, koelcellen, enz.).
Ook sneeuwruimen is onderdeel van risico’s verminderen bij extreme kou. Zorg dat medewerkers een veilige toegang hebben tot het werkgebied en de materialen die ze nodig hebben.
Uitrusten: kleding en schoenen voor winterse omstandigheden
Om medewerkers te beschermen tegen extreem koud weer, is speciale kleding nodig. De aanschaf van thermische kleding die beschermt tegen koud weer moet daarom één van de topprioriteiten zijn voor bedrijven. Alle personeelsleden moeten kunnen beschikken over persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), kleding die bestand is tegen zware weersomstandigheden:
Geïsoleerde broeken en jassen;
Hoeden;
Geschikte veiligheidsschoenen;
Enzovoort.
De Europese Richtlijn 89/686/EEC, aangenomen door alle EU-lidstaten, legt bepaalde eisen op aan persoonlijke beschermingsmiddelen om op de markt te mogen komen. Werkkleding die aan deze eisen voldoet, biedt een optimale bescherming voor medewerkers bij blootstelling aan extreme kou.
Kleding en schoenen kiezen om in de kou te werken
Vermoed je als werkgever dat jouw medewerkers waarschijnlijk worden blootgesteld aan extreme kou? Dan moet je voor elk individu geschikte werkkleding bieden. Dan gaat het om werkkleding voor dames en heren, maar ook bijpassende accessoires en werkschoenen.
Werkuitrusting bij extreem koud weer volgens de Europese normen
De Europese normen kun je als richtlijn gebruiken bij het kiezen van de juiste werkuitrusting bij extreem koud weer. De norm EN 14058 (jassen, overalls, broeken, parka’s, enz.) wordt aanbevolen voor bescherming tegen matige kou. Kleding die voldoet aan de EN 342-norm biedt bescherming bij extreme kou.
Voor handschoenen en veiligheidsschoenen zijn de normen verschillend: EN 511 voor handschoenen en EN 20345 voor veiligheidsschoenen.
Werkkleding bij koud weer voor dames en heren
Welke beschermende kleding en werkkleding je kiest, is onder andere afhankelijk van de temperaturen waaraan je personeel wordt blootgesteld. Door werken in de kou daalt de lichaamstemperatuur, maar bij sommige activiteiten moet je je gedurende de werkdag steeds verplaatsen tussen koude en warme plekken. In dit geval moet je alert blijven, want deze beweging kan het thermische beschermingsniveau van de kleding verlagen. Het is daarom noodzakelijk om kleding te kiezen die geschikt is voor zowel het koude weer als voor het werk dat wordt uitgevoerd.
In de winter of in koude ruimten is het verstandig om meerdere lagen thermische kleding te dragen. Dit biedt medewerkers een betere bescherming, omdat warme lucht zo wordt vastgehouden. Ook overalls en andere ‘alles-in-één’ werkkleding kunnen een goede oplossing zijn: ze voorkomen dat de lucht circuleert, waardoor de drager warm blijft.
Een ander belangrijk punt is dat de maat van de kleding geschikt moet zijn voor professionals die in de kou of in de winter buiten werken, ook om te voorkomen dat lucht circuleert. Zo moeten vrouwelijke medewerkers werkkleding krijgen die past bij hun lichaamsvorm en niet alleen kleding die is ontworpen voor mannelijke medewerkers, want die is vaak te groot.
Het goede nieuws is dat het assortiment werkkleding voor koud weer elk jaar groeit: jassen, parka’s, overalls, broeken, overbroeken, enz. worden steeds beter. Daardoor kun je je medewerkers en hun gezondheid steeds beter beschermen tegen de kou.
Beschermende schoenen bij koud weer
Bescherming tegen koude weersomstandigheden voor het personeel houdt niet op bij kleding. Ook geschikte schoenen helpen de kou te weren, en zeker veiligheidsschoenen bieden een goede bescherming voor de voeten. Veiligheidslaarzen houden de voeten warm, ook in de winter en bij dalende temperaturen. Sommige zijn gemaakt met een isolerende CI-zool. Daarbij is bescherming tegen de kou gegarandeerd, met perfecte isolatie tot -10 °C.
Accessoires als bescherming tegen koud weer op werk
De kledingkeuze bij extreem koud weer op het werk moet gebaseerd zijn op de arbeidsomstandigheden van het personeel. Naast kleding en schoenen moeten er ook beschermende accessoires worden verstrekt om de gezondheid en veiligheid van medewerkers te waarborgen. Zo is het bij blootstelling aan extreme kou essentieel om hoofd, handen en ogen te beschermen. Alleen dan zorg je voor een optimale bescherming.
Er zijn accessoires verkrijgbaar die geschikt zijn om buiten of in koelcellen te werken. Het dragen van bijvoorbeeld petten en bivakmutsen is vooral aan te raden voor professionals die buiten werken. Door comfort en veiligheid te combineren, zijn thermische beschermende handschoenen die voldoen aan de EN 511-norm ook essentieel en ze beschermen bovendien medewerkers tegen kou en vocht tijdens hun werk. Tot slot kunnen ook veiligheidsbrillen de veiligheid flink verhogen.
De installatie van kachels op strategische plaatsen op de werkplek helpt ook om winterse risico’s te minimaliseren. Combineer ook het gezondheids- en veiligheidsbeleid met de introductie van preventiecampagnes, waarbij je handige informatie met alle medewerkers deelt. Op deze manier kan iedereen goed beschermd blijven en blijft jouw bedrijf goed draaiende.
Wil je meer weten over veilig werken in de winter? Bekijk dan ons artikel met extra aanbevelingen voor buiten werken in de kou.