Onderschatting van risico’s, stress en vermoeidheid en gebrek aan kennis en ervaring zijn de belangrijkste oorzaken voor ongevallen op de werkvloer. Tijdelijke werknemers, anderstaligen en jongeren lopen daarbij het meeste risico. Uit recent onderzoek van Manutan* onder medewerkers blijkt dat veel ongevallen voorkomen kunnen worden. Slechts 61% van de ondervraagden op de werkvloer geeft aan dat de veiligheidsvoorschiften aan iedereen goed uitgelegd worden.“Dat is veel te weinig” stelt Jan Piet van Dijk, Director Operations Benelux en Veiligheidscoördinator bij Manutan.“Het betekent dat ruim een derde van de medewerkers zonder goede voorlichting aan het werk gezet wordt.”
Veiligheidsvoorschriften aan ruim een derde van de werknemers niet uitgelegd
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerRisicogroepen
Bijna 50% van de ondervraagden is bij een ongeval op de werkvloer in de fabriek, de werkplaats of op een buitenlocatie betrokken geweest. “Zorgen voor de juiste preventiemiddelen alléén is niet voldoende”, zegt Jan Piet van Dijk “Let erop dat de veiligheidsvoorschriften aan iedereen uitgelegd worden. Ook aan tijdelijke krachten en anderstaligen.” Vooral de risicogroep anderstaligen wordt hiermee geconfronteerd. Bij medewerkers die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn, wordt maar in 37% van de gevallen de voorschriften in de eigen taal uitgelegd. De groep tijdelijke werknemers loopt door gebrek aan ervaring en te weinig uitleg meer kans bij een ongeval betrokken te raken. Bij jongeren speelt daarnaast ook het verkeerd inschatten van risico’s een rol.
Veilige werkomgeving
Opvallend is dat medewerkers in een kantooromgeving een veel groter gevoel van veiligheid ervaren dan medewerkers op de werkvloer. 85% van de kantoormedewerkers voelt zich veilig tegen 69% van de overige medewerkers. “Logisch” zegt Jan Piet ”op kantoor loop je sowieso minder risico dan in de fabriek of op de bouwplaats. Maar juist door dat verhoogde risico moeten werkgevers ervoor zorgen dat deze medewerkers zich extra veilig voelen. Ook daar is een belangrijke rol weggelegd voor de werkgever door het inzetten van preventiemedewerkers en een goed voorlichtingsbeleid.”
Meer aandacht voor veiligheid
35% van de medewerkers op de werkvloer geeft aan dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het thema veiligheid. “En dat is precies waar we ons bij Manutan op richten” stelt Jan Piet, “wij leveren niet alleen veiligheidsproducten maar staan de inkoper, de veiligheidsfunctionaris én de individuele medewerker met raad en daad terzijde. Onze nieuwe campagne ‘Manutan werkt voor je’ geeft aan dat je meer van ons krijgt dan kwalitatieve veiligheidsproducten. Wij staan naast je en zorgen ervoor dat je beter en veiliger kunt werken.”
*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 865 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in Nederland.