Veiligheidsvesten en reflecterende kleding: de regels

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Zien en gezien worden is de sleutel tot veilig werken. Zeker tijdens de winterperiode speelt een slechte zichtbaarheid veel werknemers parten, want het is tijdens de werkuren al donker en de weersomstandigheden zijn vaak niet al te best. Extra goed zichtbare werkkleding of signalisatiekleding mag dan niet ontbreken. In deze blog lees je alles over de drie categorieën waarin veiligheidsvesten en andere veiligheidskleding zijn opgedeeld, en wat jij in welke werksituatie het beste kunt dragen.

Zichtbaarheid vergroten op werk

Op een risicovolle werklocatie kun je veel ongelukken voorkomen door kleding te dragen waarin je extra opvalt. Er zijn verschillende normen voor hoge-zichtbaarheidskleding, signalisatiekleding of reflecterende kleding. Volgens de Arbowet moeten persoonlijke beschermingsmiddelen ”beschikbaar zijn als er “een gevaar voor de veiligheid of de gezondheid” op de arbeidsplaats is of kan ontstaan en je hieraan wordt of kan worden blootgesteld. Ook kan er ‘gezorgd worden’ dat je deze persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt. In verschillende (Europese) normen staat vervolgens precies aangegeven welke veiligheidskleding je wanneer moet dragen.

1.     Op en langs de openbare weg

Als je staat te werken op of aan de kant van de openbare weg en er tijdens de werkzaamheden verkeer voorbijkomt, ben je verplicht signalisatiekleding te dragen. Denk aan activiteiten zoals wegwerkzaamheden, bermonderhoud, leidingcontrole, laden en lossen van een vrachtwagen, … Ook het vuilnis ophalen is een activiteit die valt onder de categorie “op en langs de openbare weg”.

2.     Hulpdiensten en zorgverleners

Wanneer de omstandigheden of het tijdstip van de dag hun zichtbaarheid in het gedrang brengt, moeten ook de leden van brandweerdiensten, pechhulpdiensten en andere diensten voor dringende zorg hun veiligheidsvest of andere signalisatiekleding aantrekken.

Drie klassen voor veiligheidskleding

Onder welke omstandigheden moeten bijvoorbeeld eerstehulpdiensten extra goed zichtbaar zijn? De antwoorden op dit soort vragen vind je in de NEN-ISO-20471:2013. Hierin zijn de drie klassen voor reflecterende werkkleding helder opgesteld:

1.     Laag en matig risico

In omstandigheden met een laag en matig risico draag je veiligheidskleding vooral voor de zekerheid, als de zichtbaarheid iets beter moet. Het gaat hier bijvoorbeeld om de armbanden of harnassen die je over je gewone kleding draagt wanneer je in het donker gaat joggen of wandelen. Dit type kledingstuk is meestal niet geschikt voor professionele situaties.

2.     Hoog risico

Zoals gezegd, horen bij omstandigheden met een hoog risico drie klassen van veiligheidskledij. Om kledingstukken in de juiste klasse in te delen, maakt men enerzijds een onderscheid tussen fluorescerende en reflecterende stoffen. Fluorescerend materiaal verhoogt de zichtbaarheid overdag en is beschikbaar in drie kleuren: rood, geel en oranje. Reflecterend materiaal weerkaatst dan weer artificiële lichtbronnen bij schemering of in het donker. Anderzijds speelt de minimumoppervlakte of de hoeveelheid van die materialen op een bepaald kledingstuk een rol. Let op: kledingstukken in kleinere maten hebben logischerwijs kleinere oppervlakken fluorescerend en reflecterend materiaal, zodat je daarmee misschien niet voldoet aan de vereisten!

  • Veiligheidskleding klasse 1

Hoge-zichtbaarheidskleding van klasse 1 bestaat uit minstens 0,14 m² uit fluorescerende stof en 0,10 m² uit reflecterende stof. Denk aan losse veiligheidshesjes of reflecterende armbanden die over de gewone werkkleding worden gedragen. Deze kleding komt voornamelijk van pas in situaties met een relatief laag risico op ongelukken veroorzaakt door slechte zichtbaarheid. Dit betekent dat dit type veiligheidskleding dus niet geschikt is om te dragen wanneer je werkt aan een openbare weg die niet is afgesloten voor het verkeer, maar wel op een bedrijfsterrein waar de zichtbaarheid relatief goed is.

  • Veiligheidskleding klasse 2

Veiligheidskleding van klasse 2 gebruik je bij werk dat meer risico inhoudt, bijvoorbeeld bij werkzaamheden op de openbare weg, overdag en binnen de bebouwde kom. Op een veiligheidsvest of andere kledingstukken uit deze klasse is de minimale oppervlakte van de fluorescerende stof 0,5 m² in totaal. Voor reflectieve stof is dat 0,13 m². Er zijn ook jassen en werkbroeken in klasse 2, die gecombineerd geschikt zijn voor werk in klasse 3.

  • Veiligheidskleding klasse 3

Tot deze klasse behoort beschermende kleding met extra zichtbaarheid voor het echt gevaarlijke werk, bijvoorbeeld in het donker of langs de autosnelweg. Er moet meer reflecterend materiaal op de kleding zitten dan in klasse 2. In deze hoogste klasse is de minimale oppervlakte van de fluorescerende stof 0,8 m² en die van reflecterende stof 0,2 m². In de praktijk betekent dat meestal dat alleen volledige pakken aan de eisen voldoen, en je armen en benen altijd helemaal bedekt moeten zijn. Eerstehulpdiensten dragen bijvoorbeeld deze klasse kleding. Combineer dus een jas met hoge zichtbaarheid altijd met een reflecterende broek.

Tips voor je reflecterende kleding

Draag je veiligheidsvest zo veel mogelijk gesloten. Zo haal je het maximale uit de reflecterende en fluorescerende oppervlakken die erop zijn aangebracht én ben je aan alle kanten (360°) duidelijk zichtbaar. Kijk verder goed naar de wasvoorschriften op je reflecterende kledingstukken. Soms vermelden die hoe vaak je ze maximaal kunt wassen voordat de kleuren vervagen. Tot slot mogen sommige kledingstukken niet zomaar in de wasmachine, maar moet je ze chemisch laten reinigen.

Manutan werkt voor jouw veiligheid

Twijfel je welke signalisatiekleding je precies nodig hebt? Je preventiemedewerker kan je vast advies geven. Wil je meer weten over hoe je de veiligheid op de werkvloer kunt verbeteren? Bekijk dan ook onze andere blogs of neem contact op met de helpdesk voor een vrijblijvend advies. Zij helpen je graag verder. Neem tot slot zeker ook een kijkje tussen het uitgebreide aanbod op onze webshop.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 9 december 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen