De meeste werkgevers hebben uit eigen beweging natuurlijk oog voor veiligheid op het werk, maar dit is ook opgelegd vanuit nationaal en Europees beleid. De Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) moet zorgen dat medewerkers veilig en gezond kunnen werken. De uitwerking van de Arbowet staat vastgelegd in het Arbobesluit. Hierin staan de regels waaraan zowel werkgever als werknemer zich moeten houden om arbeidsrisico’s tegen te gaan.
Veiligheid op het werk: een (inter)nationale strategie
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerNood aan een strategie voor veiligheid
Die Europese en nationale strategieën zijn in het leven geroepen om in te spelen op uitdagingen in onze huidige samenleving. Zo stelde de Europese Commissie vast dat in de Europese Unie jaarlijks:
meer dan 4.000 medewerkers om het leven komen door arbeidsgerelateerde ongevallen
meer dan 3.000.000 medewerkers het slachtoffer zijn van een ernstig ongeval op de werkvloer
Het menselijk leed dat die (dodelijke) ongelukken met zich meebrengen, is uiteraard enorm. Daarnaast zijn de daaraan verbonden kosten voor werkgevers en voor de sociale zekerheid niet te onderschatten.
Negatieve effecten van nieuwe technologieën
Zowel op Nederlands als op Europees vlak is een eerste belangrijke aandachtspunt ‘veiligheid gerelateerd aan nieuwe technologieën’ zoals draadloos betalen en nanotechnologie. Bij die laatste techniek gaan medewerkers aan de slag met minuscule deeltjes (nanodeeltjes) waarvan de risico’s nog niet volledig bekend zijn. De bekendste toepassing is de grote opslagcapaciteit van het computergeheugen. Als werkgever moet je verschillende stappen zetten om mogelijke gevaren van nanotechnologie het hoofd te bieden:
De gebruikte nanomaterialen en -producten inventariseren
Het gezondheidsgevaar van de nanomaterialen en -producten beoordelen
De manier van omgaan met nanomaterialen en -producten inventariseren
Een score voor de kans op blootstelling geven
Een plan van aanpak opstellen met maatregelen (bijvoorbeeld eventuele risico’s verminderen met afscherming of afzuiging)
Inspelen op demografische veranderingen
Een ander aandachtspunt is de veiligheid van de vergrijzende beroepsbevolking. Dat vraagt om een preventiecultuur en een heuse gedragsverandering. Bij oudere medewerkers is het van belang dat de werkbelasting aansluit op wat hij of zij aan kan. Als het werk te zwaar wordt, kun je als werkgever eventueel aangepast werk (lees: minder fysiek werk) regelen waar nodig. Bij tijdig ingrijpen kan vaak voorkomen worden dat een werknemer zich ziek meldt of zelfs helemaal moet stoppen met werken. Met de Work Ability Index (WAI) kun je meten of iemand lichamelijk en geestelijk in staat is om zijn of haar werk te doen.
Nog vragen over veiligheid op de werkvloer? Onze helpdeskmedewerkers staan voor je klaar!