Tips voor onderhoud van veiligheidskleding

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Als werknemer wil je natuurlijk dat medewerkers zo min mogelijk risico lopen op de werkvloer. Het hebben van geschikte veiligheidskleding is daarbij een vereiste. Maar wat verstaan we nu precies onder veiligheidskleding, aan welke normen moet het voldoen en hoe zorg je ervoor dat deze werkkleding langer mee gaat?

Veiligheidskleding is niet meer weg te denken bij werkplekken als laboratoria en bij wegwerkzaamheden. Bij de aanschaf van de juiste kleding is de mening van de werkgever alleen niet voldoende, er gelden namelijk ook wettelijke regels. Dat een veiligheidsvest moet matchen bij de kleuren van de huisstijl is dus geen legitieme reden. Laat je hierbij vooraf goed informeren over de geldende regels binnen de branche waarin je actief bent.

Wat verstaan we onder veiligheidskleding

Veiligheidskleding wordt in de volksmond ook wel beschermende kleding genoemd. Hoewel beide klederdrachten veel overeenkomsten bevatten is er ook een wezenlijk verschil. Zo is beschermende kleding ontworpen om meer bescherming te bieden dan ‘gewone’ kleding tegen de elementen zoals warme en koude weersomstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fleece- of regenjassen. Veiligheidskleding daarentegen gaat nog een stapje verder en is vooral ontworpen voor dat extra stukje veiligheid, zoals bijvoorbeeld signaalkleding of veiligheidsvestjes. In een ander artikel geven we je meer tips bij de aanschaf van veiligheidskleding.

Aan welke normen moet veiligheidskleding voldoen

Tegenwoordig worden er vanuit allerlei instanties hoge eisen aan veiligheidskleding gesteld. Als werknemer dien je natuurlijk op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Voor het gemak hebben wij daarom onderstaand een aantal van de belangrijkste EN en ISO normen overgenomen.

Symbool

Normen

Betekenis

 

ISO 20471

Bescherming door hoge zichtbaarheid bij dag, schemer en nacht

 

ISO 11612

Bescherming tegen hitte en vlammen

 

ISO 11611

Bescherming bij lassen en verwante werkzaamheden

 

EN 13034-6

Bescherming tegen vloeibare chemicaliën

 

EN 343

Bescherming tegen regen en slecht weer

 

ISO 14116

Kleding met beperkte vlamverspreiding

 Tips voor een langere levensduur

De kwaliteit van veiligheidskleding is cruciaal bij het veilig kunnen uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Wanneer bijvoorbeeld reflectors op een veiligheidsvest niet meer goed zichtbaar zijn kan dat grote risico’s met zich meebrengen. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen moet er dus zuinig worden omgegaan met de materialen. Helaas kunnen fabrikanten de levensduur maar tot een bepaald aantal wasbeurten garanderen. Toch kun je er met een aantal handige tips voor zorgen dat je langer kunt genieten van bedrijfskleding.

  1. Bewaar je bedrijfskleding in een schone, donkere omgeving. Licht kan ervoor zorgen dat bepaalde materialen gaan verkleuren. Een garderobekast voor in de werkplaats biedt hierbij uitkomst.

  2. Het klinkt logisch maar hang je kleding aan bijvoorbeeld een wandkapstok of staande kapstok ook schoon weg. Bepaalde producten hoeven daarbij niet perse gewassen te worden maar het simpelweg stofvrij maken is dan voldoende.

  3. Was je kleding niet vaker dan nodig is. Zoals bovenstaand al werd aangegeven kunnen fabrikanten de levensduur maar tot een bepaald aantal wasbeurten garanderen.

  4. Spuit je kleding en schoenen in met beschermende spray. Zo worden ze beter beschermd tegen de elementen waardoor je er langer van kunt genieten.

  5. Is de kleding na gebruik nat geworden? Laat het dan eerst opdrogen voordat het weggehangen wordt.

Heb je zelf tips? Laat het ons in een reactie weten of Twitter mee met #Manutan.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 11 februari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen