Je ogen zijn een kostbaar bezit. Op werkplekken waar gewerkt wordt met chemische stoffen, zijn oog- en nooddouches dan ook noodzakelijk. De eerstehulpverlening begint bij een ongeval dan ook met het zo snel mogelijk en overvloedig spoelen van het lichaam en/of de ogen. De wetgeving over chemische stoffen is duidelijk en schrijft de installatie van een nooddouche en een oogspoeling voor. In dit artikel lees je alles dat je wilt weten over oog- en nooddouches voor de werkplek.
Van oogspoelfles tot oogdouche – alles over oogbescherming
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerWelke soorten oog- en nooddouches zijn er?
Het aanbod aan oog- en nooddouches is afgelopen jaren uitgebreid. Je moet bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen douches die wel of niet zijn aangesloten op het waterleidingsysteem. Douches die niet verbonden zijn met de waterleiding halen bijvoorbeeld water uit een watertank. Een voordeel is dat deze douches verplaatsbaar zijn. Dit is een goede oplossing voor tijdelijke werkzaamheden.
Daarnaast heb je ook de combinatiedouches die zowel een douchekop hebben om het lichaam te spoelen als een oogspoelstation voor de ogen.Speciaal voor oogspoeling zijn ook oogspoelflessen beschikbaar. Deze flessen hebben slechts een beperkte hoeveelheid water en zijn daarom vooral bedoeld als allereerste hulp. Oogspoelflessen zijn er ook met neutraliserende vloeistoffen. Dit kan nodig zijn als er met specifieke chemische stoffen wordt gewerkt.
Keuze van oog- en nooddouches
Wil je een oog- of nooddouche kopen? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Welke oog- en nooddouches je moet installeren, hangt ten eerste af van de stoffen waarmee gewerkt wordt en de risico’s van de chemische stoffen. Vooral de irriterende, bijtende en brandbare eigenschappen van de stoffen spelen een rol. Bij sterk bijtende stoffen is het bijvoorbeeld belangrijk dat er onmiddellijk en langdurig gespoeld kan worden. Als het risico op een oogletsel erg groot is, is het wenselijk om op de werkplek een oogspoelfles ter beschikking te houden. Een volwaardige oog- en nooddouche blijft uiteraard nodig, maar de oogspoeling kan meteen gebruikt worden op weg naar de oogdouche. Op dit soort momenten telt tenslotte elke seconde.
Tips bij het installeren van een oog- of nooddouche
Bij de installatie van een oog- of nooddouche moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:
Installeer de oog- en nooddouche in de buurt van de werkplekken waar met chemische stoffen wordt gewerkt;
Plaats de nood- en oogdouche op een duidelijk zichtbare plaats die goed is verlicht en beschermd is tegen de weersomstandigheden; de wateraansluiting mag niet bevriezen;
Duid de plaats van de douches aan met de daarvoor bedoelde pictogrammen;
Zorg ervoor dat de weg naar de oog- of nooddouche gemakkelijk te vinden, vrij van obstakels en goed verlicht is;
Zorg voor voldoende watercapaciteit en druk zodat een overvloedige en langdurige spoeling mogelijk is. De technische regels voor oog- en nooddouches staan beschreven in de Europese normenreeks NBN EN 15154;
Voorzie de douche van lauw water. Bij het douchen met koud water stopt men immers veel te snel met spoelen;
Neem maatregelen om het ontstaan van ziektekiemen (denk bijvoorbeeld aan legionella) tegen te gaan in water dat voor langere tijd stilstaat;
Pleeg regelmatig onderhoud en controleer of het allemaal nog werkt.
Hoe moet je een nood- en oogdouche gebruiken?
Bij een bedrijfsongeval moet je weten hoe je moet reageren. Met onderstaande tips weet jij direct hoe je de oog- en nooddouche moet gebruiken.
Hoe gebruik je een oogdouche?
Schakel de douche in;
Sper de ogen wijd open met behulp van duimen en wijsvingers;
Rol met de pupillen van boven naar onder, zodat het water goed alle delen van de ogen kan bereiken;
Spoel de ogen gedurende ten minste 15 minuten;
Raadpleeg zo snel mogelijk een arts.
Hoe gebruik je een nooddouche?
Activeer de douche.
Spoel overvloedig het aangezicht of lichaamsdeel.
Roep om hulp, activeer alarmknop of man down systeem.
Spoel ten minste 15 minuten.
Zoek zo snel mogelijk medische hulp.
Vraag het onze veiligheidsspecialist
Nog vragen over oog- en nooddouches of meer weten over oogbescherming en een veilige werkomgeving? Neem dan vrijblijvend contact op met de Manutan helpdesk 030-229 61 11 of mail naar onze adviseurs. Wij vertellen je graag meer.