Bijna de helft van de Nederlanders heeft nog nooit een ontruiming geoefend op het werk. Dat blijkt uit ons onderzoek* naar de veiligheid op de werkvloer. Daarnaast weet ongeveer een derde niet waar de EHBO-koffer ligt, waar de brandblusser hangt of wie er bhv’er is. Manutan doet dit onderzoek om elke werknemer bewuster te maken van het belang van veiligheid op de werkvloer.
Ontruiming
Bijna 15% van de werknemers zegt stellig dat er op de werkvloer geen ontruimingsplan aanwezig is. Nog eens 18% heeft geen idee of zo’n plan er is. Ontruimingsplan of niet, zo’n 45% heeft naar eigen zeggen in ieder geval nog nooit een ontruimingsoefening meegemaakt. Alarmerende cijfers, gezien het feit dat ieder bedrijf volgens de Arbowet verplicht is een ontruimingsplan te hebben en minstens één keer per jaar te oefenen. Niet meer dan de helft voldoet hier dus aan.
EHBO, brandblusser en bhv’ers
Met de kennis over de EHBO-koffer en brandblusser is het niet veel beter gesteld. In beide gevallen weet ongeveer een derde niet eens waar ze die kunnen vinden. Het lijkt er op dat werknemers in de praktijk sterk leunen op het idee dat er bhv’ers aanwezig zijn ‘die het allemaal wel weten’. Toch heeft 34% geen idee wie die bhv’ers dan zijn. Een EHBO-koffer is verplicht voor elke werkplek en moet binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Het aantal en de soort brandblussers moet bepaald worden aan de hand van uitgebreide risico-inventarisatie (RI&E), maar volgens NEN 4001 mag de loopafstand tussen de brandblussers niet groter zijn dan 20 meter. Bovendien moet de locatie duidelijk aangegeven worden. Hoeveel bhv’ers dan wel nodig zijn, is per bedrijf verschillend en als het goed is vastgelegd in de RI&E.
Betrokken medewerkers vergroten veiligheid
Op onze blogsite geven we heel wat praktische adviezen om het werk veiliger te maken. Natuurlijk is het mooi dat er bhv’ers zijn die de leiding nemen bij gevaarlijke situaties, maar medewerkers moeten wel beseffen dat iederéén een essentiële rol speelt in de eigen veiligheid en die van je collega’s. Weten wie de bhv’ers zijn, waar de EHBO-koffer ligt en waar de brandblussers hangen, zijn echt basisdingen die elke medewerker moet weten.
Het mag niet bij theorie blijven. Door een ontruiming eens per jaar te oefenen, leert iedereen de theorie in praktijk te brengen, wat de knelpunten zijn, wat veilige vluchtroutes zijn en welke gevaren brand bijvoorbeeld met zich mee brengt. In nood ga je vaak op de automatische piloot. Dan kun je het maar beter goed geoefend hebben. Zo kun je veel leed besparen.
‘Veiligheid’ is een van de hoofdcategorieën in het assortiment van Manutan. Zowel voor persoonlijke bescherming als voor veiligheid op de werkvloer. Via onderzoek en kennisdeling helpt Manutan de betrokkenheid te vergroten.
*) Onderzoek november 2015 onder 1000 respondenten in verschillende leeftijdscategorieën, werkzaam bij kleine, middelgrote en grote bedrijven in Nederland door Manutan i.s.m. NovioData. Download hier de infographic met de onderzoeksresultaten.
Meer weten over veilig werken?
– In 5 stappen een veilige werkomgeving – Veiligheid op de werkvloer en de top-6 risico’s – Werken volgens de HACCP regels – Brandpreventie – Hoe maak je het veiliger in je bedrijf? – Inbraakpreventie – 10 tips tegen inbrekers – Magazijninrichting – Veilig werken tussen de stellingen – Magazijninrichiting – Praktische tips voor een veilig magazijn – Tips om veilig op hoogte te werken