Ladder opstellen? Zo kan het veilig!

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Ladders worden veel gebruikt op het werk. Je kunt ze vlot inzetten om een hoger gelegen werkvlak te bereiken. Helaas gebeuren er nog te veel ongevallen met ladders die leiden tot ernstige en zelfs dodelijke letsels. Vaak loopt het mis bij de opstelling. Als de ladder niet stabiel opgesteld is, loop je het risico op een zware val. Het veilig opstellen van een ladder heeft alles te maken met de keuze voor een goede ladder met antislipvoorzieningen en een doordachte opstelling

Val van een ladder

Een val van een ladder komt frequent voor. In Nederland gebeuren er jaarlijks op het werk zo’n 160 ongevallen met een ladder. In 1 op 5 gevallen leidt dit tot blijvende of dodelijke letsels. De oorzaken hebben in bijna de helft van de gevallen te maken met een onveilige opstelling. Elementen die daarbij vaak terugkomen zijn:

  • de wijze waarop de ladder opgesteld is: de ladder staat onder een verkeerde opstelhoek, is niet goed vastgemaakt, steekt niet ver genoeg boven het werkvlak uit;

  • de ruimte rond de ladder: de ladder is niet beveiligd tegen aanrijden of aanstoten door voertuigen, hangende lasten of contact met elektrische kabels;

  • de plaats waar de ladder is opgesteld: de ladder staat op een onstabiele ondergrond of steunt tegen een niet-geschikte constructie.

Een ladder is een toegangsmiddel

Een ladder kom je vaak tegen op het werk maar de wetgeving schrijft duidelijk voor dat je een ladder alleen mag gebruiken om naar een hoger gelegen werkvlak te klimmen. Enkel als het om korte taken gaat of als er geen andere veilige oplossing is, mag je werken uitvoeren vanop een ladder. Voordat je met het werk begint, is het daarom belangrijk om af te wegen wat het meest geschikte materieel is. De tijd die je nodig hebt voor de taken is daarbij een belangrijk punt. Let ook op de aard van de werkzaamheden en de omstandigheden waaronder je die werkzaamheden uitvoert. De algemene aanbeveling is dat je een ladder maar mag inzetten als de statijd niet langer is dan 2 uur en dat de reikwijdte beperkt blijft tot 1 armlengte. Uiteraard zijn ladders beschikbaar in verschillende uitvoeringen en types. Ook alternatieve oplossingen zoals rolsteigers bieden goede oplossingen voor veilig werken op hoogte. Voor elk type taak is er wel een geschikte ladder of steiger en een juiste keuze is het halve werk.

7 tips om een ladder veilig en stabiel op te stellen

1.  Zorg ervoor dat de ladder lang genoeg is. De ladder moet bovenaan ten minste 1 m (ongeveer 3 sporten) boven de rand van het werkvlak uitsteken.

2.  Plaats de ladder stevig op de grond, op een vlakke en stabiele ondergrond. Een laddermat biedt extra stabiliteit.

3.  Zorg ervoor dat de ladder niet kan wegglijden. Zeker een lange ladder (25 sporten en meer) moet je bovenaan vastmaken. Ladders met antislippoten glijden minder makkelijk weg. Ook een stabiliteitsbalk aan de basis van een ladder of een ladderstopper zorgen voor meer stabiliteit. Je kunt ook de hulp inroepen van een collega om de ladder beneden vast te houden.

4. Stel de ladder stabiel op in een hoek van 75°. Je kunt dit zelf op een eenvoudige manier nagaan. Zet je tenen tegen de onderkant van de ladder en pak de ladder vast met gestrekte armen recht vooruit. Als je niet bij de ladder kan of als de armen niet gestrekt zijn, dan moet je de hoek aanpassen.

5.  Bij uitschuifbare ladders moeten er steeds ten minste vier sporten van de onder- en bovenladder over elkaar zitten. Zorg ervoor dat de over elkaar schuivende delen veilig aan elkaar vastzitten.

6. Gebruik steeds accessoires die passen bij de ladder. Accessoires zijn meestal bedoeld om de veiligheid te verhogen, bijvoorbeeld haken om de ladder veilig aan een dakgoot te bevestigen. Ga na of het accessoire wel past bij de ladder. Zelf een accessoire in elkaar knutselen zorgt voor extra risico’s.

7. Bij scharnierladders, vouwladders en dubbele ladders moet je er steeds voor zorgen dat de scharnieren in de spreidstand geborgd zijn.

Ook aandacht voor de vrije ruimte rond de ladder

Een ladder staat vaak letterlijk en figuurlijk in de weg. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de zone rond de ladder. Staat de ladder voor een deur? Doe ze dan op slot zodat de deur niet onverwacht open gaat. Zorg voor een goede signalisatie en afbakening om te vermijden dat voertuigen tegen de ladder aanrijden.

Een ladder steekt omhoog. Daarom is het extra uitkijken voor hangende lasten van kranen of rolbruggen. Je mag de ladder ook niet te dicht bij elektrische kabels of draden opstellen.

Nog vragen over het kiezen of opstellen van ladders? Neem dan vrijblijvend contact op met de Manutan helpdesk op 030 229 61 11, we denken graag met u mee. Manutan biedt een uitgebreid gamma van ladders en accessoires. Ook voor het signaleren en afbakenen van de vrije ruimte rondom ladders zijn er geschikte oplossingen.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 14 januari 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen