Er zijn zoveel water- en stofzuigers op de markt dat het juiste apparaat kiezen heel lastig kan zijn. Met deze koopgids willen we je helpen bij de aankoop van de beste stofzuiger. We presenteren de kenmerken van deze apparaten en bevelen oplossingen aan die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van jouw bedrijfstak.
Koopwijzer: zo kies je de juiste water- en stofzuiger
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerHoe werkt een water- en stofzuiger?
De water- en stofzuiger is ontworpen om zowel droog vuil (zoals stof, houtsnippers, kleine voorwerpen enz.) als vloeistoffen op te zuigen. De motor, die zich op de kop van de stofzuiger bevindt, creëert een krachtige zuigkracht die lucht, droog vuil en vloeistoffen naar het reservoir voert.
Vloeistoffen veilig opzuigen
Vloeistoffen worden dankzij een intern scheidingssysteem opgevangen in een speciale tank, zodat ze nooit in contact komen met de elektrische componenten. De water- en stofzuiger moet voorzien zijn van een beveiliging om overbelasting van de motor te voorkomen bij het opzuigen van grote hoeveelheden vloeistof.
Sommige modellen, zoals de Manutan EXPERT water- en stofzuiger, hebben een waterpeilsensor die het apparaat op tijd stopt, zodat de tank nooit kan overlopen.
Water- en stofzuigers kunnen met of zonder zak worden gebruikt. Om vloeistoffen op te zuigen, verwijder je de zak uit de stofzuiger en vervang je het stofzuigmondstuk door een waterzuigmondstuk. De tank met vloeistoffen moet je na elk gebruik legen. Dat gaat heel eenvoudig dankzij de afvoerslangen, ook als je een grote hoeveelheid vloeistof hebt opgezogen.
Om de levensduur te verlengen, is het essentieel om de stofzuiger en de accessoires elke week schoon te maken. Zorg dat je de filters goed droogt, want water kan schimmel veroorzaken.
Water- en stofzuiger met of zonder zak?
De zak filtert het stof beter en is hygiënischer, omdat deze voorkomt dat deeltjes wegvliegen. Zorg daarom dat je voldoende stofzuigerzakken op voorraad hebt, zodat je ze regelmatig kunt vervangen. De kracht van een stofzuiger met zak wordt snel minder als deze vol is.
Een stofzuiger zonder stofzak is zuiniger en milieuvriendelijker. Voor een optimale hygiëne moet zo’n zak worden uitgerust met een filter die kleine deeltjes tegenhoudt. Manutan EXPERT stofzuigers, gemaakt van duurzame materialen, passen volledig bij een verantwoord inkoopbeleid.
Elsa Hainaut, Product Manager bij Manutan Group:
“De stofzuiger van Manutan is gemaakt van gerecycled plastic. Deze compacte stofzuiger van hoge kwaliteit voor een betaalbare prijs wordt gemaakt in Italië."
Criteria voor het kiezen van een water- en stofzuiger
Een professionele water- en stofzuiger is een investering die aan specifieke behoeften moet voldoen. De hygiëne- en reinigingseisen op een bouwplaats en in een centrale keuken zijn namelijk niet hetzelfde. Als je de belangrijkste criteria voor het kiezen van een stofzuiger begrijpt, kies je makkelijk het apparaat dat het meest geschikt is voor de toepassing en zo efficiënt mogelijk is.
Aanzuigvermogen en luchtstroom
Het vermogen van een stofzuiger, uitgedrukt in watt (W), geeft niet de zuigkracht weer, maar het stroomverbruik van het apparaat. Op deze twee specificaties moet je letten bij de aankoop:
Luchtstroom: wordt uitgedrukt in liters per minuut (l/min) of kubieke meter per minuut (m³/min) en staat voor de hoeveelheid lucht die de stofzuiger aanzuigt. Hoe hoger de luchtstroom, hoe hoger de aanzuigsnelheid.
Vacuüm: wordt uitgedrukt in kilopascal (kPa) en meet de zuigkracht. Hoe hoger het vacuüm, hoe groter het vermogen van de stofzuiger om zwaar, aangekoekt vuil op te zuigen.
Een voldoende krachtige water- en stofzuiger helpt je veel tijd te besparen. Hoe hoger de luchtstroom en het vacuüm, hoe minder de schoonmaker naar dezelfde plek hoeft terug te keren om het vuil op te zuigen. Bovendien zijn er minder schoonmaakmiddelen nodig.
De inhoud van de tank
De tankinhoud geeft aan hoe vaak je de tank van het apparaat moet legen. Om de juiste tankgrootte voor jouw behoeften te kiezen, moet je rekening houden met zowel de oppervlakte van de gebieden die je gaat stofzuigen als met de hoeveelheid vuil die aanwezig is. Voor dezelfde oppervlakte heeft een timmerwerkplaats bijvoorbeeld een grotere tank nodig dan een kapsalon.
Een ander aandachtspunt: hoe groter de tank, hoe minder vaak je hem hoeft te legen. Dit is een voordeel bij lange of vuile klussen. Een tank met een groot volume vloeistof of vuil is echter zwaarder en neemt meer ruimte in beslag. Je moet dus het juiste verhouding vinden tussen inhoud en wendbaarheid.
Het materiaal van de tank
Tanks van water- en stofzuigers zijn gemaakt van kunststof of roestvrij staal. Een roestvrijstalen tank is steviger en beter bestand tegen schokken, maar ook zwaarder. Daarentegen is een kunststof tank lichter en gemakkelijker te hanteren. Een tank van gerecycled plastic kan een milieuvriendelijke keuze zijn die de ecologische voetafdruk verkleint en tegelijkertijd een praktische en economische oplossing biedt.
Het filtratiesysteem
Een hoogwaardig filtratiesysteem vangt stof en andere schadelijke deeltjes op in de stofzuiger. Er zijn drie hoofdniveaus van filtratie:
EPA-filter: vangt minstens 85% van de deeltjes van 0,3 micron op (afzuiging van grove stofdeeltjes en basisallergenen);
HEPA-filter: vangt minstens 99,97% van de deeltjes van 0,3 micron op (afzuiging van fijne stofdeeltjes, verontreinigende stoffen, allergenen enz.);
ULPA-filter: vangt minstens 99,9995% van de deeltjes van 0,12 micron op (afzuiging van gevaarlijke fijne stofdeeltjes, chemicaliën, biologische verontreinigingen enz.)
HEPA-filters worden veel gebruikt in ziekenhuizen. Houd voor optimale efficiëntie en bescherming bij hoe vaak filters moeten worden vervangen en onderhoud jouw water- en stofzuiger regelmatig. Regelmatig onderhoud van de filters is ook essentieel om de zuigkracht en de luchtkwaliteit te behouden.
Classificatie van de stofzuiger
Door de juiste water- en stofzuiger te kiezen zorg je voor een gezonde werkomgeving. De klasse van deze apparaten komt overeen met het stofrisico dat aanwezig is in de werkomgeving:
Klasse L (laag risico): harsachtige houtsoorten, gips of huisstof;
Klasse M (matig risico): hardhout, stof van baksteen of cement;
Klasse H (hoog risico): kankerverwekkende stoffen, schimmels of bacteriën.
De Kärcher NT 30/1 TACT TE H stofzuiger voor nat en gevaarlijk stof is bijvoorbeeld een klasse H-gecertificeerd apparaat. Het is ontworpen om de gevaarlijkste stoffen op te zuigen, zoals asbest of andere kankerverwekkende stoffen.
De ergonomie van de stofzuiger
De ergonomie van de stofzuiger draagt niet alleen bij aan het comfort van de gebruiker, maar ook aan zijn gezondheid en productiviteit door het risico op SSA’s te verminderen en vermoeidheid te beperken. Zorg dat je water- en stofzuiger over het volgende beschikt:
Ergonomische handgreep om comfortabel in de hand te liggen;
Het juiste gewicht om vermoeidheid bij langdurig gebruik te voorkomen;
Een lang snoer voor eenvoudig gebruik;
Een compact ontwerp voor eenvoudig opbergen;
Zwenkwielen voor een grote wendbaarheid;
Een geluidsniveau tussen 65 en 70 dB voor optimaal geluidscomfort.
Accessoireset
Water- en stofzuigers worden verkocht met basisaccessoires. Als je een stofzuiger met een complete set accessoires kiest, kan jouw apparaat verschillende soorten oppervlakken optimaal reinigen:
Dubbele borstel: voor harde vloeren en tapijt.
Stofborstel: voor meubels en kwetsbare oppervlakken.
Platte lans: voor moeilijk bereikbare hoeken.
Borstel: voor delicate voorwerpen.
Manutan EXPERT stofzuigers worden verkocht met een complete set accessoires.
Door te kiezen voor een water- en stofzuiger van hoge kwaliteit investeer je in de gezondheid, veiligheid en productiviteit van je teams. De klantadviseurs van Manutan staan klaar om je te helpen bij jouw aankoop en je de stofzuiger aan te raden die het beste bij jouw wensen past. Heb je een specifieke behoefte? We kunnen rechtstreeks samenwerken met de fabrikanten om je het apparaat te bieden dat aan jouw eisen voldoet.
Ontdek ons productaanbod: Water- en stofzuigers