Het gevaar van lithium-ion batterijen

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Lithium-ion batterijen zijn tegenwoordig overal te vinden, van smartphones tot elektrische fietsen. Hoewel ze vele voordelen bieden, brengen ze ook risico's met zich mee.

Wat zijn de gevaren van lithium batterijen en hoe voorkom je brand?

Is een lithium batterij gevaarlijk?

Een lithium-ion batterij kan erg gevaarlijk zijn als die in brand vliegt. Bij zo’n accu brand komen giftige rookgassen vrij die ernstige gezondheidsproblemen zoals longoedeem en een lithium vergiftiging kunnen veroorzaken. Ook de algemene toxiciteit van de rook is zorgwekkend. Bovendien kunnen er chemische stoffen en zware metalen vrijkomen, wat een bedreiging vormt voor zowel de menselijke gezondheid als het milieu.

Hoe ontstaan lithium branden

Een lithium brand kan ontstaan door kortsluiting, veroorzaakt door interne of externe verbinding van de polen in de batterij. Dit kan leiden tot een thermische runaway, een proces waarbij de brand zichzelf in stand houdt door de vrijkomende zuurstof. 

Herkennen van lithium branden

Een brand van een lithium batterij is te herkennen aan een aantal signalen. Thermal runaway is een veelvoorkomend kenmerk, waarbij de brand zichzelf in stand houdt. Let op rookontwikkeling en abnormale warmte. Andere tekenen zijn een vreemde geur, die kan duiden op het vrijkomen van giftige gassen, en een verkleuring of vervorming van de batterijbehuizing, wat wijst op interne problemen. Ook het horen van sissende of knetterende geluiden kan een aanwijzing zijn dat een lithium batterij in brand staat. Er moet in dit soort situaties onmiddellijk actie worden ondernomen. Een lithium brand kan snel escaleren.

Wat te doen bij een accubrand?

Bij een accubrand, vooral bij grote lithium-ion accubranden zoals in industriële settings of bij elektrische auto's, moet direct professionele hulp ingeschakeld worden. De brandweer heeft speciale apparatuur en training om deze branden veilig aan te pakken. Gebruik geen blusdekens of standaard draagbare blustoestellen bij het blussen van een accu brand. Kies voor speciale lithium-brandblussers, watermistblussers, CO2-blussers of poederblussers. Deze blussers bevatten speciale blusmiddelen die effectief zijn bij het onder controle krijgen van een accubrand.

Voorkomen van accu branden

Natuurlijk is het voorkomen van een accu brand, altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om enkele preventieve stappen te volgen. Zorg ervoor dat de batterijen niet fysiek beschadigd raken. Dit betekent dat de mogelijkheid van vallen of stoten weggenomen moet worden. Een beschadigde batterij kan namelijk veel sneller een brand veroorzaken.

Daarnaast moet goed gelet worden op de manier van opladen. Door een batterij niet langer te laden dan nodig is, wordt overbelasting voorkomen. Ook is het belangrijk om te voorkomen dat de batterij volledig leeg raakt, wat bekendstaat als diepe ontlading. Dit kan de batterij beschadigen en het risico op brand vergroten.

Een andere belangrijke stap in de preventie van accu branden is de juiste opslag van de batterijen. Het is aan te raden om kasten voor lithium-ion batterijen te gebruiken voor de opslag. Deze kasten moeten voldoen aan de PGS 37- richtlijnen, die zijn ontworpen om de veiligheid bij de opslag van batterijen te verhogen.

Manutan helpt mee bij het voorkomen van accubranden

Met een breed assortiment aan veiligheidsproducten en opslag oplossingen die voldoen aan de strengste normen, waaronder kasten voor lithium-ion batterijen conform PGS-37 richtlijnen, biedt Manutan de benodigde middelen om batterijen veilig op te bergen. Ook kun je bij ons meer informatie vinden over de PGS 37- richtlijnen en waarom deze zo belangrijk zijn. Mocht je er toch nog niet helemaal uit komen, en heb je behoefte aan extra informatie of advies op maat, dan staat de helpdesk van Manutan altijd klaar. Meer informatieve blogs over gerelateerde of andere onderwerpen vind je op onze blog.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 8 januari 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen