Goede ventilatie voor een gezonde werkomgeving

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Uit een studie van Harvard University blijkt dat de lucht op kantoor vaak erg vervuild is. En dat heeft een nadelig effect op de productiviteit en gezondheid van je medewerkers, want zij brengen er het grootste deel van de dag door. Zo worden ze sneller ziek door het hoge CO2-gehalte in de lucht en de aanwezigheid van zogenaamde volatiele organische stoffen (afkomstig van bijvoorbeeld lijm, printers, poetsmiddel, verf, …). Ook virussen blijven langer hangen en verspreiden zich sneller. Dit alles leidt tot het zogenaamde sick building syndrome en is veelal te wijten aan een slecht onderhoud van het ventilatiesysteem. Een goede aircohygiëne is dan ook aangeraden!

Oorzaken van vervuilde lucht

Vervuilde lucht op de werkvloer is dus vaak het gevolg van slechte ventilatie. Dat houdt een gebrek aan ventilatie in, waarbij vervuilde binnenlucht blijft hangen en niet vervangen wordt door verse lucht. Daarnaast is die vervuilde lucht ook te wijten aan een slecht onderhouden ventilatiesysteem. Als je systeem niet voldoende hygiënisch is, verspreiden stof en ziektekiemen zich makkelijk door het hele gebouw.

Het onderhoud van je ventilatiesysteem

Het onderhoud van je ventilatiesysteem is afhankelijk van het soort systeem dat je hebt. Er bestaan namelijk drie verschillende soorten: A, C en D, die ieder een verschillende aanpak eisen. Zo heeft een ventilatiesysteem type A slechts beperkt onderhoud nodig. Het enige wat je hoeft te doen, is de aan- en afvoeropeningen schoon houden. Een ventilatiesysteem C vraagt iets meer onderhoud, omdat je naast de aan- en afvoeropeningen nog de kanalen, de afvoerventilatoren en -ventielen minstens elke drie à vijf jaar moet reinigen. Een ventilatiesysteem D vraagt het meeste onderhoud. Daarbij moet hetzelfde gebeuren als bij een C-ventilatie, plus een tweejaarlijks onderhoud van de filters.

Je ventilatiesysteem schoonmaken doe je onderdeel per onderdeel. De aan- en afvoeropeningen en ventielen maak je schoon met allesreiniger, water en een spons. De filters kun je bij elke onderhoudsbeurt vervangen of je kunt heel goed stofzuigen. Sowieso moet je de filters wel op jaarlijkse basis vernieuwen. De ventilatoren, luchtkanalen en warmtewisselaars van je ventilatiesysteem laat je het beste controleren door een professional.

Verluchten en ventileren in tijden van corona

Behalve sociale afstand is ook de ventilatie en verluchting van ruimtes een belangrijke methode om het coronavirus niet te verspreiden. Er is een verschil tussen verluchten en ventileren. Als je een ruimte verlucht, laat je een korte periode een grote hoeveelheid verse lucht binnen. Dat doe je bij voorkeur door een raam of deur tegen over elkaar wijd open te zetten. Ventileren is het voortdurend verversen van de lucht in een gebouw. Om het coronavirus te bestrijden, moet je zowel ventileren als bijkomend verluchten. Op de website van het RIVM vind je het advies van de Rijksoverheid over correct ventileren tijdens de pandemie. Let ook op de landelijke richtlijnen voor het coronavirus en ventilatie in gebouwen.

Manutan helpt je graag

Wil je voorkomen dat de lucht op kantoor vervuild is en ben je van plan het ventilatiesysteem een grote schoonmaakbeurt te geven? Dan kun je in onze webshop terecht voor het juiste schoonmaakmateriaal, zoals stofzuigers, onderhoudsproducten en toebehoren. Lees meer op onze blog over veiligheid en hygiëne op de werkvloer. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met dan onze helpdesk. Onze medewerkers staan voor je klaar.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 28 maart 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen