De processierups zorgt elk jaar in de maanden mei, juni en juli weer voor ellende. Een fietstochtje langs een kanaal waarlangs eikenbomen staan of – als je pech hebt – zelfs je lunch opeten op het stukje groen rond je bedrijfsterrein kunnen door de minuscule brandhaartjes van die rupsen eindigen in een onaangename situatie. Soms krijg je huiduitslag en een enorme jeuk die in het slechtste geval weken aanhoudt. Ook geprikkelde luchtwegen en geïrriteerde ogen behoren tot de symptomen. Wil je die reacties dit jaar voorkomen door de boosdoeners te bestrijden? Gebruik dan onze tips!
De processierups is op komst: tips voor bestrijding en verlichting van jeuk!
Veiligheid en hygiëne op de werkvloerNatuurlijke bestrijding van de processierups
Koolmezen en pimpelmezen voeden hun jongen met grote aantallen jonge rupsen. Je moet dus proberen om deze vogeltjes naar je bedrijfsterrein of tuin te lokken voor een natuurlijke bestrijding van de processierups. Dat kun je doen door nestkastjes op te hangen. Wist je trouwens dat je die perfect zelf kunt maken? Meer tips over wat je verder zelf nog kan doen, vind je hier.
Nest gespot? Afstand houden!
De wind neemt de haren van de processierups mee, waardoor je in een straal van wel honderd meter van een rupsennest met de brandharen in contact kunt komen. Heb je een nest op je terrein? Zorg dan dat iedereen afstand houdt en wacht tot de bestrijdingsdiensten langskomen. Dek de gevarenzone af met markeerlint of plaats een dranghek. Vergeet ook niet te communiceren over wat er aan de hand is, zodat medewerkers zeker niet in de verleiding komen om de afzetting te negeren. Honderd meter is namelijk een behoorlijk grote afstand, en misschien is het nest niet eens zichtbaar vanaf de plaats waar de hekken staan of het lint hangt.
Hulpmiddelen voor professionele bestrijding
Het bestrijden van de nesten van de processierupsen is een werk op zich, Doordat het vaak op hoogte dient te worden uitgevoerd doormiddel van een hoogwerker. En daarbij het nodige risico’s met zich meebrengt adviseren wij dit altijd te laten doen door professionele bestrijders. Deze maken gebruik van verschillende methodes om de nesten te verwijderen. De meest milieu vriendelijke methode om het nest in zijn geheel te laten verwijderen in doormiddel van een veiligheidsstofzuiger. Dit is ook altijd het advies van Manutan.
Er zijn ook bedrijven die gebruik maken van onder meer lijmspray. Ze fixeren de nesten, zodat er zo weinig mogelijk brandharen meegevoerd worden door de wind. De laatste stap voor de effectieve vernietiging is de nesten in puinzakken opvangen en die zakken hermetisch afsluiten.
Belangrijk is dat wij vanuit Manutan het gebruik van lijmbanden afkeuren omdat dit niet ten goede komt van het milieu en andere dieren.
Toch klachten? Ducttape en andere tips!
Met stofbrillen, gezichtsschermen en handschoenen voorkom je dat de brandhaartjes in je ogen of op je huid komen, maar die persoonlijke beschermingsmiddelen draag je natuurlijk niet continu. Kom je toch in aanraking met de haren van de processierups, en word je gek van de jeuk? Probeer dan om niet te krabben of te wrijven, maar plak ducttape op je huid en spoel jezelf daarna goed af met lauw water. Rode en pijnlijke ogen kun je eventueel spoelen. Ook een brandwondenzalf kan voor verlichting zorgen. Ernstige klachten? Schakel in dat geval zeker je huisarts in.
De kleding die in contact komt met brandharen verdient een flinke wasbeurt. Stel een standaard wasprogramma in (geen verkort programma) op minstens zestig graden en voeg uiteraard wasmiddel toe. Laat natuurlijk niet de was buiten drogen, waar de kleding opnieuw in contact kan komen met brandhaartjes.
Je merkt het, Manutan levert een groot assortiment artikelen die je helpen om de processierups te bestrijden of om de jeuk te helpen verlichten. Bezoek ook eens onze webshop of neem contact op met de helpdesk voor vrijblijvend advies.