Corona: preventie op de werkvloer

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Het coronavirus of covid-19 houdt de gemoederen wereldwijd bezig. In laboratoria zijn deskundigen druk bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Wat kun jij ondertussen doen? Met enkele simpele ingrepen op de werkvloer kun je de verspreiding van het virus vertragen of voorkomen. Wij vertellen hoe!

Covid-19 voorkomen op het werk

Wil jij de epidemie te slim af zijn? Blijf vooral thuis als je je ziek voelt. Kun je toch werken, besteed dan samen met je collega’s aandacht aan deze vijf tips om de kans op besmetting te verkleinen:

  1. Reinig veelgebruikte oppervlakken Maak oppervlakken die je veel aanraakt extra schoon met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Denk hierbij aan deurklinken, maar bijvoorbeeld ook aan je toetsenbord, telefoontoestel en bureau. Een bureau bevat namelijk meer dan vierhonderd keer zoveel bacteriën als de gemiddelde wc-bril!

  2. **Gebruik papieren zakdoekjes **Moet je hoesten of niezen, of wil je je neus snuiten, doe dat dan in een nieuw papieren zakdoekje. Na gebruik gooi je die weg in een afsluitbare vuilnisemmer. Als je geen zakdoekje bij de hand hebt, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.

  3. Was regelmatig je handen Was je handen regelmatig én op de goede manier (check gerust ons stappenplan). Doe dat niet alleen na een toiletbezoek, maar ook nadat je bijvoorbeeld de bus hebt genomen en voordat je gaat eten of naar een vergadering gaat. Gebruik warm water en eventueel desinfecterende handzeep.

  4. Wrijf niet in je gezicht Wrijf zo min mogelijk in je gezicht. Virussen zoals covid-19 komen voornamelijk via je mond, ogen en neus het lichaam binnen.

  5. Verlucht goed Ventileer het kantoor regelmatig, zodat er genoeg frisse lucht aanwezig is.

Deze producten zijn onmisbaar in tijden van corona

Wil je jezelf wapenen in de strijd tegen covid-19? Dan komen deze producten vast goed van pas:

  • Handzeep om de zeepdispensers op het werk mee te vullen. Zo maak je snel komaf met eventuele bacteriën die zich op je handen bevinden.

  • Handdoeken voor de dispensers in onder meer de toiletten. Vochtige handen brengen veel bacteriën over. Zorg dus dat je je handen na het wassen goed kunt afdrogen!

  • Door deurklinken te lijf te gaan met een desinfecterend middel of een ontsmetter, verklein je de kans dat ziektekiemen zich via deze oppervlakken verspreiden.

  • Draag bij schoonmaakklussen huishoudhandschoenen voor extra veiligheid

Thuiswerken in de strijd tegen corona

Thuiswerken is ook een goede manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Veel werkgevers roepen hun medewerkers op om voorlopig niet naar kantoor te komen – zeker niet als ze symptomen vertonen zoals keelpijn of hoesten. Is thuiswerk dan verplicht? In principe heb je geen recht om thuis te werken – al geldt voor sommige cao’s een uitzondering – en kan een werkgever je ook niet dwingen thuis te werken. Wel wil je natuurlijk zelf geen risico lopen of je collega’s in gevaar brengen. Bovendien moet de werkgever ook zorgen voor een veilige werkplek, wat inhoudt dat de gezondheid van het personeel geen gevaar mag lopen. Vanuit die verantwoordelijkheid kunnen werkgevers wél besluiten om personeel te laten thuiswerken als er een verhoogd besmettingsrisico is.

Blink jij niet uit in thuiswerken, omdat je bijvoorbeeld snel afgeleid bent of thuis niet de juiste omgeving hebt om productief aan de slag te gaan? Dan zijn deze tips jou op het lijf geschreven.

1. Een thuiskantoor inrichten

Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden van de medewerker thuis. Dat betekent dat de werkgever de benodigde apparaten en hulpmiddelen ter beschikking moet stellen voor thuiswerken – ook in situaties met verplichte quarantaine. Denk hierbij aan een laptop of tablet en een internetverbinding, maar ook aan cloud- of andere systemen die medewerkers makkelijk toegang geven tot de nodige bestanden. Als werknemer moet je natuurlijk meedenken over de beste arbeidsomstandigheden thuis. Bij voorkeur richt je een aparte kamer in voor thuiswerk, zodat je ongestoord kunt werken. Zelfs al is dat op korte termijn geen optie, probeer je toch zo ergonomisch en rustig mogelijk te installeren met onder meer:

2. Een goede werk-privébalans

Als je thuiswerkt, kun je soms niet meer ophouden met werken. Dat komt misschien doordat je je schuldig voelt omdat je niet op kantoor bent, of misschien heb je gewoon veel werk. Wat de reden ook is: de verleiding is groot om geen pauze te nemen en gewoon door te werken. Toch is het belangrijk om af en toe te stoppen. Daarna kun je er weer goed tegenaan!

3. Lijstjes en structuur helpen je erdoor

Het aantal thuiswerkende collega’s zal naar alle verwachting alleen maar toenemen naarmate het coronavirus ons land meer en meer in zijn greep krijgt. We geven daarom een paar extra tips mee om de productiviteit thuis te verhogen:

  • Zorg voor structuur: begin en eindig je werkdag thuis op een vast tijdstip

  • Maak een to-dolijst en een planning, zodat je efficiënt te werk gaat

  • Houd werk en privé gescheiden en laat je niet verleiden tot huishoudelijke klusjes

Als thuiswerker heb je natuurlijk geen direct contact met je collega’s of leidinggevende(n). Zorg daarom dat je voldoende overlegt via telefoon, e-mail of Skype, zodat jullie niet van elkaar vervreemd raken en het werk efficiënt blijft verlopen. Wil of kun je even niet gestoord worden? Geef dat dan ook duidelijk aan, en laat weten wanneer je weer bereikbaar bent en via welk kanaal.

Nog vragen over hoe je thuiswerk beter laat verlopen of over hulpmiddelen om je te beschermen? De medewerkers van onze helpdesk staan voor je klaar! Kijk ook even op onze shop voor artikelen om je thuiskantoor in te richten.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 17 maart 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen