Agressie op de werkvloer in de retail sector. Hoe omgaan met agressieve klanten?

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

In de dynamische wereld van de retail, waar klantvriendelijkheid en service centraal staan, worden medewerkers helaas steeds vaker geconfronteerd met agressie en intimidatie door klanten. Dit probleem lijkt in toenemende mate voor te komen, vooral in de supermarkten. Maar hoe kunnen we deze trend tegengaan en onze waardevolle medewerkers beschermen?

Agressie op de werkvloer in de retail sector. Hoe omgaan met agressieve klanten?

De Situatie

Het is geen geheim dat supermarktmedewerkers vaak in het oog van de storm staan als het gaat om klantagressie. Van scheldende klanten tot fysieke bedreigingen, de werkvloer kan soms aanvoelen als een slagveld. Grote winkelketens hebben al aan de bel getrokken en hun zorgen geuit over de toenemende agressie van klanten tegen personeel.

Volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van 2023 ervaren supermarktpersoneel vaker ongewenst gedrag dan collega’s in andere sectoren. Maar liefst een kwart van de supermarktmedewerkers heeft te maken met agressief gedrag, terwijl dit landelijk net boven de 10% ligt.

Een grote supermarktketen heeft al besloten om naamplaatjes te verwijderen. Dit kan gezien worden als een directe reactie op de groeiende angst onder medewerkers om via sociale media door klanten benaderd en bedreigd te worden. Steeds meer grote winkelketens overwegen soortgelijke maatregelen, terwijl anderen al een stap verder zijn door het gebruik van bodycams bij personeel.

Bodycams als oplossing voor veiligheid op de werkvloer

Bodycams blijken een potentieel effectieve oplossing te zijn in de strijd tegen agressie op de werkvloer. Winkelketens zetten deze draagbare camera’s al in om dreigende situaties snel te de-escaleren. Het idee is dat de zichtbaarheid van een bodycam klanten bewust maakt van het eigen gedrag, wat een kalmerend effect kan hebben. De bodycams worden alleen geactiveerd bij gespannen situaties, wat betekent dat medewerkers de controle hebben over wat wordt opgenomen en wat niet.

Het gebruik van bodycams roept echter ook vragen op over privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft haar bezorgdheid uitgesproken over het indringende karakter van deze maatregel en benadrukt dat het gebruik ervan aan strikte voorwaarden is gebonden. Toch is de toenemende agressie zodanig dat bedrijven deze stap noodzakelijk achten.

Preventieve maatregelen en trainingen winkelpersoneel

Naast technische oplossingen zoals bodycams, is het essentieel dat medewerkers goed getraind zijn in het omgaan met agressie. Veel grote bedrijven en ketens, bieden trainingen aan die gericht zijn op het omgaan met agressieve klanten en het herkennen van potentieel gevaarlijke situaties. Deze trainingen kunnen variëren van verbale de-escalatietechnieken tot fysieke weerbaarheidstrainingen.

De rol van Manutan

Manutan helpt je graag met het product technische gedeelte van jouw strategie tegen klantagressie op de werkvloer. Manutan biedt een scala aan veiligheidsoplossingen die retailers kunnen helpen om een veiligere werkomgeving te creëren. Van bodycams tot beveiligingscamera’s, ook op veiligheidsgebied heeft Manutan alles voor iedere werkplek.

Agressie op de werkvloer is een serieus probleem dat niet genegeerd mag worden. Het is van essentieel belang dat we onze medewerkers beschermen tegen intimidatie en geweld. Bodycams, trainingen en andere veiligheidsmaatregelen kunnen daarbij helpen. Manutan staat klaar om te ondersteunen bij het creëren van een veilige en respectvolle werkomgeving. Laten we samen werken aan een toekomst waarin iedere medewerker zich veilig en gewaardeerd voelt op de werkvloer.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer weten over de oplossingen die Manutan biedt? Neem contact met ons op via onderstaand formulier, want samen maken we de werkvloer weer veilig en aangenaam.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen