6 tips voor het veilig gebruiken van pompwagens in de werkplaats

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer

Pompwagens of palletwagens zijn essentiële hulpmiddelen voor het tillen en verplaatsen van zware materialen, zoals pallets, over korte afstanden. Ze zijn handig in magazijnen, winkels en fabrieken om efficiënter te werken en ze verminderen fysieke inspanning. Maar hoe gebruik je zo’n pompwagen nou veilig in de werkplaats? Wij geven je praktische tips.

Hoe gebruik je op een veilige manier een pompwagen

Tips voor het veilig gebruik van pompwagens 

1. Hanteer de veiligheidsnormen

Bij het gebruik van een pompwagen, ook wel handpallettruck genoemd, is het belangrijk om je aan de veiligheidsnormen te houden. Zorg er daarom voor dat je voldoende uitleg en instructies hebt gekregen over het gebruik van de pompwagen. Daarnaast is het belangrijk om de voorschriften en richtlijnen van de fabrikant te volgen als je de pompwagen gebruikt. Als je de veiligheidsnormen hanteert, dan voorkom je ongelukken in de werkplaats.

2. Een veilige werkomgeving

Zorg altijd voor een veilige werkomgeving. Laat bijvoorbeeld geen losse kabels slingeren op de werkplaats. Het verwijderen van obstakels op de werkplaats vermindert de kans op struikelen of vallen tijdens het gebruik van de pompwagen. 

3. Snelheid van de pompwagen beperken

Of je nu werkt met een normale of een elektrische pompwagen, het is altijd belangrijk om de snelheid te beheersen. Vooral bij het bewegen door een drukke werkplaats. Probeer niet te snel te gaan en ben extra voorzichtig in scherpe bochten. Zorg er daarnaast voor dat de remmen altijd goed werken. Zo voorkom je dat je de controle over de pompwagen verliest.

4. Belasten van de pompwagen

De laadcapaciteit van een pompwagen verschilt per model. Het is daarom altijd belangrijk om deze niet zomaar te zwaar te belasten. Houd je bij het laden van de pompwagen aan de maximale capaciteit van het specifieke model dat je gebruikt om schade aan het apparaat, ongelukken en letsel te voorkomen. Mocht het nodig zijn dan kun je een pallettruck met weegsysteem gebruiken om het gewicht van de lading te controleren. 

5. Op de juiste manier stapelen

Zorg ervoor dat de ladingen op de pompwagen altijd op een stabiele manier worden gestapeld. Leg zware materialen onderaan en zorg dat de lading niet uitsteekt. Zo voorkom je verschuiving van de lading tijdens het verplaatsen en voorkom je schade en letsel aan jezelf en aan de spullen die je verplaatst.

6. De pompwagen goed onderhouden

Verwaarloos het onderhoud van de pompwagen nooit. Een slecht onderhouden apparaat kan storingen veroorzaken tijdens het gebruik, wat een risico vormt voor ongelukken. Gebruik de pompwagen daarnaast niet op een onstabiele ondergrond zoals grind of modder. Zo blijft het apparaat goed onderhouden en loopt het geen schade op.

Een veilige werkplaats

Door deze tips te gebruiken, weet je nu hoe je zo veilig mogelijk kan werken met pompwagens en hoe je het risico op ongelukken en schade vermindert. Veiligheid moet vanzelfsprekend altijd de hoogste prioriteit hebben bij het verplaatsen van zware lasten in de werkplaats. 

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Veilig werken in alle omstandigheden? Laat je bijstaan door Manutan

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 27 september 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen