Scrum is een projectaanpak waarmee sneller en beter resultaat wordt bereikt. De term werd geïntroduceerd in een onderzoek door Ikujiro Nonaka en Hirotaka Takeuchi. In dit onderzoek wordt beschreven dat projecten met kleine (multidisciplinaire) teams historisch gezien het beste resultaat leveren. In dit artikel lees je waarom de scrum methode zoveel geprezen is en hoe je het kunt toepassen.
Wat is scrum en hoe zet je het in
Slim en efficiënt werkenDe Scrum methode kan worden ingezet om in teamverband op een effectieve, flexibele manier projecten aan te pakken en succesvol af te ronden. De kern van Scrum is een multidisciplinair en zelfsturend team. Iedereen is betrokken bij het plannen, benoemen van blokkades en het verdelen van de taken. Daarbij gaat Scrum ervan uit dat de benodigde kennis in het team zelf aanwezig is. In dit artikel vertellen we je meer over de uitgangspunten, de rollen die vervuld moeten worden en de officiële bijeenkomsten van Scrum.
De belangrijkste uitgangspunten van Scrum
Toewijding: er is volledige toewijding en inzet; het is geen deeltijdklus.
Focus: de focus van de teamleden ligt op de taken die binnen de gestelde deadline uitgevoerd moeten worden.
Openheid: teamleden dienen elkaar goed op de hoogte houden van de voortgang en mogelijke problemen.
Respect: teamleden hebben respect voor elkaars achtergrond en expertise.
Lef: er is de nodige lef binnen het team om zaken te benoemen, vragen te stellen en met nieuwe oplossingen te komen.
Scrum methode: drie vaste rollen
1: Het Scrumteam Een zelforganiserend multidisciplinair team met een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het resultaat. 2: De Product Owner Dit is een nauw betrokken opdrachtgever die productverantwoordelijkheid draagt, prioriteiten bepaalt en richting geeft. De Product Owner heeft het mandaat om besluiten te nemen. 3: De Scrum Master De Scrum Master laat het team optimaal presteren, bewaakt het proces en zorgt voor overzicht, snelheid, reflectie.
Scrum methode: Vast ritme en werkwijze
Het Scrumproces kent een vast ritme met vaste officiële bijeenkomsten die altijd in dezelfde volgorde volgen.
1: Sprintplanning Het Scrumteam, de Scrum Master en de Product Owner bespreken wat het doel is, welke resultaten opgeleverd moeten zijn aan het eind van het project, wat de deadline is, hoeveel budget er beschikbaar is en welke mensen aan het project werken. In een korte tijdsperiode van 1 tot 4 weken (zogenaamde sprints) worden onderdelen van het project uitgewerkt. Het werk voor de komende sprint plant het team met de Product Owner in de sprintplanning.
2: Daily Stand up/ Daily Scrum Het team bespreekt dagelijks in 15 minuten de voortgang van het project en eventuele knelpunten. De Scrum Master leidt en begeleidt het team tijdens deze dagelijkse sessie. Accessoires zoals een planbord of whiteboard zijn hierbij zeer handig om de planning inzichtelijk te houden.
3: Review De oplevering en demonstratie van de resultaten van de sprint. Dit is het moment voor de opdrachtgevers of klanten om feedback te geven.
4: Retrospective Het team evalueert zijn prestaties en maakt werkafspraken om het teamproces te verbeteren. De sprint is afgerond en de nieuwe sprint start met een nieuwe sprintplanning!
Waarom is Scrum zo populair in diverse branches?
Scrum is zo populair omdat er altijd in korte periodes wordt gewerkt waardoor een project binnen korte tijd een eindproduct of projectresultaat oplevert en waardoor snel duidelijk wordt of men goed bezig is. Het doel van Scrum is snel duidelijkheid over de voortgang verkrijgen, werken met korte lijnen, snelle communicatie en teamwerk. Plus een grotere betrokkenheid van teamleden bereiken door de tijdelijke focus op een overzichtelijk deel van een project ( hapklare stukken).
Het onderscheidende aspect is de compleet andere manier van het uitvoeren van werk. Niet van bovenaf gestuurd met een vastliggend plan, maar door zelfsturende teams van specialisten samen te stellen die constant op zoek gaan naar de beste wijze waarop projecten gerealiseerd kunnen worden. Met Scrum kun je daarbij de voorspelbaarheid van projecten optimaliseren en risico’s beheersen. Dit beperkt de gevaren van langdurige trajecten waarin collega’s, werkgevers of klanten soms pas na een jaar het resultaat kunnen zien en uitproberen.
Slim aan de Slag
Heeft bovenstaande uitleg je weten te inspireren en wil je meer weten over de toepassing van Scrum in andere branches dan de software branche? Lees dan het vervolgartikel: ‘5 redenen waarom de Scrumtechniek voor ieder team werkt’
Manutan helpt je graag
Meer informatie over slim en efficiënt werken? Kijk dan ook eens op www.manutan.nl, ons blog boordevol tips www.manutan.nl/blog of bel de Helpdesk op 030-229 61 11.