Procure-to-pay: automatisering met twee snelheden

Slim en efficiënt werken

Ondernemingen hebben nog een lange weg af te leggen op het gebied van digitalisering van inkoopprocessen, en in het bijzonder wat het procure-to-payproces betreft. Gemiddeld is slechts 30% van de transacties (van de aanvraag tot de facturatie) binnen de ondernemingen gedigitaliseerd [1]. The Hackett Group geeft in een van zijn recentste studies een overzicht van de automatisering van het procure-to-payproces en vergelijkt daarbij het merendeel van de ondernemingen met de best presterende ondernemingen.

Procure-to-pay: een ongelijke automatisering

Ondernemingen die digitale oplossingen hebben ingevoerd, digitaliseren daarom niet altijd hun transacties. De best presterende ondernemingen geven het goede voorbeeld wat de automatisering van het inkoopproces betreft, met name in het begin van de transactieketen, maar de meeste organisaties houden het moeilijk vol.

De ‘long tail’, de zogenaamde C-Class aankopen, lijkt grotendeels de automatisering van het procure-to-payproces te vertragen. Slechts 10 % van de ondernemingen, tegenover 14 % van de best presterende ondernemingen, maakt gebruik van een elektronische catalogus voor de onrechtstreekse aankopen. Om de automatisering verder te kunnen ontwikkelen, is het absoluut noodzakelijk om de digitale kanalen te gebruiken die op het type uitgave zijn afgestemd. Zo zijn verkoopautomaten bijvoorbeeld bijzonder relevant voor MRO’s (producten voor onderhoud, reparatie en revisie).

Facturatie, de zwakke schakel van het procure-to-payproces

Vandaag is het facturatieproces in de meeste ondernemingen nog steeds het minst geautomatiseerd. De best presterende ondernemingen digitaliseren bijna 85 % van hun facturen. Bij het merendeel van de ondernemingen is dat slechts 30 %.

Toch zorgt de digitalisering van het facturatieproces voor aanzienlijke potentiële besparingen. Bovendien zijn er talloze andere voordelen: een verhoogde productiviteit en professionele ontwikkeling, geen papier meer, minder fouten … Voor de best presterende ondernemingen kost een papieren factuur gemiddeld € 5,90, terwijl de kosten voor een gedigitaliseerde factuur op ongeveer € 1,97 worden geschat (ongeveer drie keer minder!). Om succesvol te zijn, geldt ook hier dat men zich aan de digitale maturiteit van de stakeholders moet aanpassen en men (altijd) de voorrang moet geven aan het elektronische proces.

Tot slot, om het procure-to-payproces optimaal te automatiseren, moeten er digitale kanalen worden ingevoerd die op het type inkopen en op de betrokken stakeholders zijn afgestemd. In combinatie met de optimalisatie van de leveranciers, zorgt een dergelijke digitalisering voor een duidelijk beeld van de uitgaven en een verhoogde efficiëntie binnen de inkoopteams.

[1] The Hackett Group

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 16 juni 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen