Grasmaaien, bomen snoeien, tuinonderhoud, heggen snoeien, planten verzamelen… Allemaal taken die niet meer zijn weg te denken uit de werkwereld van nu. Volgens een Amerikaans onderzoek van de universiteit van Oregon helpt een werkomgeving met verbinding met de natuur het verzuim met 10% te verlagen. In de huidige tijd, waarin milieuzorgen een grote rol spelen, wordt de werkomgeving ook gezien als leefomgeving, die kan bijdragen aan ontspanning en comfort van de medewerkers. Onderhoud van groene ruimten en buitenterreinen van het bedrijf wordt voor managers een steeds belangrijker middel om te zorgen voor een prettige werkomgeving die persoonlijke ontplooiing en professionele ontwikkeling stimuleert.
Onderhoud van groene ruimten: alles wat je moet weten over het onderhoud van de groene ruimten en buitenterreinen van jouw bedrijf
Slim en efficiënt werkenWaarom is goed onderhoud van de groene ruimten en buitenterreinen van jouw bedrijf zo belangrijk?
Het onderhoud van groene ruimten, de aanleg van een tuin of planten op het buitenterrein dragen op meer dan één manier bij aan een beter bedrijfsklimaat.
Verbetering van het personeelswelzijn op het werk
In de eerste plaats biedt de aanwezigheid van verzorgde groene ruimten werknemers visueel comfort. Als ze omringd zijn door de natuur, kunnen ze, als de concentratie even wat minder wordt, een momentje ontsnappen. Hun batterijen weer opladen en hun hoofd tot rust brengen. Groen is goed voor het moreel en geeft energie om door te gaan, terwijl de aanblik van een omgeving met alleen beton en minerale materialen een sombere sfeer schept. Groene ruimten in bedrijven hebben stressverlagende eigenschappen. Een wandelingetje in de pauze door een lommerrijke tuin verlaagt het stressniveau bij werknemers. Ze kunnen even een paar minuten alles loslaten, om vervolgens weer met nieuwe ideeën en inzichten naar hun bureau terug te keren. Het werkt als het ware als een decompressiekamer. Deze houdt de personeelsmotivatie hoog en draagt bij aan meer efficiëntie en productiviteit binnen teams.
Een sociale band creëren
Verwelkomende groene ruimten versterken de cohesie binnen het bedrijf. In deze ruimten kunnen medewerkers elkaar tijdens de (lunch)pauze ontmoeten en spreken in een prettige omgeving. Hierdoor zullen ze minder snel geneigd zijn om buiten het bedrijf te lunchen en dat zorgt er weer voor dat ze meer tijd samen doorbrengen buiten een strikt professionele context. Groene dakterrassen worden steeds populairder bij grote bedrijven, omdat ze interactie bevorderen en bijdragen aan een gezamenlijke bedrijfscultuur. Daarnaast zijn ze een waardevolle esthetische troef voor het imago dat het bedrijf uitstraalt.
Het bedrijf aantrekkelijker maken
Een bedrijf dat groene ruimten en een aantrekkelijk buitenterrein ontwikkelt, straalt uit dat het modern, betrokken en milieuvriendelijk is. Zoals het gezegde luidt: je krijgt maar één kans voor een eerste indruk! Goed onderhouden groene ruimten, de aanwezigheid van planten of een bedrijfstuin geven een positieve uitstraling naar klanten, partners en iedereen die een afspraak in het gebouw heeft.
Ook dragen ze bij aan de aantrekkelijkheid van jouw bedrijf voor potentiële nieuwe medewerkers, en zorgen ze voor personeelsbehoud en meer loyaliteit. De werkomgeving is niet de belangrijkste factor bij de keuze van een werkgever. Echter speelt hij wel een steeds grotere rol in de beslissing van kandidaten.
En dit geldt in het bijzonder sinds de recente coronacrisis, waardoor werknemers de meeste tijd thuis moesten werken, met alle nadelen van dien (eenzaamheid, monotonie, een slecht ingerichte werkplek, weinig contact met collega’s etc.). Vergaderen in de buitenlucht, of tussen exotische planten, kan het antwoord zijn op de huidige trend naar standaardisering op de werkvloer. We moeten er alleen nog voor zorgen dat de ontwikkeling en het onderhoud van deze groene ruimten efficiënt worden georganiseerd.
De groene ruimten en buitenterreinen van het bedrijf goed onderhouden: hoe?
Bomen en heggen snoeien, grasmaaien, gevallen bladeren opruimen: groene ruimten in topconditie houden is hard werken.
Groene ruimten ontwikkelen
Hoeveel het onderhoud van de groene ruimten en buitenterreinen van het bedrijf vergt, hangt af van het werk dat je vooraf hebt gedaan. Daarom is het belangrijk om al eerder in het proces te bepalen voor welk type gebruik de ruimte bestemd is. Wordt het alleen een decoratieve ruimte waar mensen doorheen lopen? Of wil je jouw medewerkers dagelijks gebruik laten maken van deze groene ruimten, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze?
Wil je wel of geen schaduw? Daar moet je rekening mee houden bij de keuze van het soort planten. Vooral voor ruimten waar medewerkers hun pauze kunnen doorbrengen. Denk ook na over wat voor soort buitenmeubilair je gaat aanschaffen, zodat jouw medewerkers in die mooie groene tuin ook prettig kunnen zitten.
Als je een tuin wilt aanleggen met eetbare planten waar medewerkers zelf seizoensfruit of -groenten kunnen plukken, moet je rekening houden met de hoeveelheid zonlicht die zulke planten nodig hebben. Ook vraagt zo’n tuin meer onderhoud, waardoor je extra kosten moet incalculeren.
Verschillende soorten onderhoud aan groene ruimten
Bij het onderhoud van groene ruimten en buitenterreinen van bedrijven komen verschillende taken kijken die nodig zijn om die weldadige werkomgeving in stand te houden. Een aantal voorbeelden:
Grasmaaien, gras verzamelen en snoeiafval afvoeren;
Planten verzorgen, bewateren, verpotten etc.;
Heggen snoeien, maaien of rooien;
Onkruid wieden en bestrijden;
Gazonnen besproeien, onderhouden of bemesten;
Bomen snoeien.
Deze taken vereisen regelmatige aandacht van professionele hoveniers, die jouw groene ruimten in topconditie houden.
Hoe kies je nu de juiste hovenier voor het onderhoud van jouw groene ruimten?
Soms is het mogelijk om het onderhoud van groene ruimten intern te laten verzorgen. Bijvoorbeeld door fulltime medewerkers, of in kleine organisaties zelfs rechtstreeks door de bedrijfsleiding. Alle benodigdheden voor het onderhoud van jouw bedrijfstuin zijn bovendien te vinden op de website van Manutan. Maar in de meeste gevallen zal je toch professionele hoveniers in de arm moeten nemen. Blijft het onderhoud van jouw groene ruimte beperkt tot slechts enkele werkzaamheden aan heggen en struiken? Dan is een jaarlijks bezoekje van een snoeibedrijf meer dan genoeg.
Voor een gazon is dan weer een vast contract met een hoveniersbedrijf nodig. Om het gras in goede conditie te houden en verspreiding van onkruid te voorkomen, moet dit namelijk in de zomer elke twee weken worden gemaaid. En als de hovenier er dan toch is, kan hij meteen ook de afgevallen bladeren verzamelen.
Als je kiest voor de aanleg van een automatisch bewateringssysteem blijven jouw gazon en planten gezond, zonder dat er heel vaak een professioneel hoveniersbedrijf langs hoeft te komen.
Zijn jouw groene ruimten heel groot en verschillend? Dan heb je een hovenier nodig die verschillende diensten aanbiedt. Die snoeit dan de bomen, legt bloembedden aan, maait het gazon, verzamelt afgevallen bladeren en voert al het tuinonderhoud uit.
Waarom niet jouw medewerkers laten meehelpen?
Het is heel goed mogelijk om jouw medewerkers op vrijwillige basis te betrekken bij de aanleg en het onderhoud van groene ruimten. Of ze nu groene vingers hebben of niet, ze kunnen best planten water geven of verzorgen.
Tijd inplannen om onkruid te wieden of af en toe een plantenworkshop organiseren komt niet alleen jouw bedrijf ten goede, maar ook het welzijn van jouw medewerkers. Onderdeel hiervan kan ook het planten van bomen zijn, wat ook weer een voordeel oplevert in het kader van jouw mvo-beleid (‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’). Door te zorgen voor voldoende uitrusting voor tuin- en buitenonderhoud bied je jouw tuinierders in de dop alle gelegenheid om hun hovenierstalenten te ontwikkelen en te laten zien.
Je kunt zelfs een gemeenschappelijke groentetuin of stadsboerderij opzetten, die dan door vrijwilligers onder jouw medewerkers kan worden onderhouden. Tuinieren is tenslotte leuk om te doen en goed voor het sociale contact tussen medewerkers, waarbij de meest ervaren tuinierders de beginners van advies kunnen voorzien.
FAQ:
Waarom groene bedrijfsruimten ontwikkelen?
Groene bedrijfsruimten verbeteren het welzijn en comfort van jouw personeel op het werk. Ook zorgen ze voor een betere cohesie tussen teams en stimuleren ze onderlinge interactie in een prettige, natuurlijke werkomgeving.
Tot slot zijn groene ruimten van invloed op de aantrekkelijkheid van een bedrijf. Op esthetisch en functioneel vlak, maar ook wat betreft het mvo-beleid en de aandacht voor milieuproblemen.
Welke oplossingen zijn er om jouw bedrijf ‘groen’ te maken?
Binnenplanten, exotische buitenplanten, plantenbakken en gazons of heggen verbeteren de hele bedrijfsomgeving.
Een groen dak is ideaal voor vergaderingen of pauzes in een meer sfeervolle, originele omgeving. Andere natuurlijke oplossingen, zoals gemeenschappelijke tuinen en moestuinen aanleggen of bijenkasten plaatsen, zorgen voor meer binding tussen medewerkers en vergroten hun betrokkenheid bij het bedrijf.
Hoe onderhoud je die groene bedrijfsruimten?
Afhankelijk van het soort bedrijf en de afmetingen van de groene ruimten, moet je er rekening mee houden dat je af en toe of regelmatig gebruik zult moeten maken van de diensten van een professioneel hoveniersbedrijf. Een deel van het onderhoud kan ook worden uitgevoerd door gespecialiseerde fulltime medewerkers, als er veel groene ruimten zijn.
Tot slot kan het een optie zijn om af en toe je eigen medewerkers te vragen op vrijwillige basis mee te helpen bij de aanleg van een groentetuin of de verzorging van bomen en planten.