Met de meest optimale looproute richt je je magazijn zo in dat de gemiddelde reis- of looptijd voor orderpickers zoveel mogelijk beperkt wordt. Hoe doe je dat?
Hoe richt je de looproutes in je magazijn optimaal in?
Slim en efficiënt werkenKijk allereerst naar de pickfrequenties van producten. Hoe hoger de frequentie, hoe dichterbij het start- of eindpunt het product idealiter ligt. Echter als het ene product vaak in combinatie met een ander product besteld wordt, moeten deze ook dicht bij elkaar liggen. Bedenk dus een strategische indeling en beoordeel deze indeling regelmatig opnieuw.
Met dwarsgangen creëer je verkorte looproutes maar je verliest er ook kostbare opslagruimte door. Bekijk daarom kritisch wat het meeste loont.
Ga je een nieuw magazijn bouwen? Houd dan in de ontwerpfase al rekening met de juiste lay-out. Kijk welke stellingpatronen erin moeten passen en waar de deuren moeten zitten in plaats van eerst naar een origineel ontwerp van het pand te kijken. Welk type stelling kies je en welke gangbreedte heb je nodig voor je heftrucks? Voor stellingen en tussenvloeren hoger dan 2,5 meter heb je speciale machines nodig. Dat zorgt weer voor een onderbreking in de tijd.
**3 routestrategieën voor de orderpicker **
Er zijn verschillende mogelijkheden om een looproute langs de picklocaties in een magazijn te bepalen. Er zijn 3 routestrategieën:
S-shape
De orderpicker begint in de meest linkse gang waar hij iets nodig heeft, loopt deze helemaal uit en gaat aan het einde de volgende gang in waar hij iets nodig heeft. Deze loopt hij weer helemaal uit naar voren. Zo slingert hij in een S-vorm het hele magazijn door. Het nadeel hiervan is dat de orderpicker soms een gang helemaal uitloopt terwijl het product dat hij nodig had vooraan lag.
Largest gap
Bij deze methode bekijkt de orderpicker of het product dichter bij het begin of het einde van de gang staat. Aan de voorkant loopt hij de gangen in waar het product dichter bij het begin gaat. Iedere keer draait hij weer om en loopt hij dezelfde weg terug. Vervolgens doet hij hetzelfde aan het einde van de gangen. Op deze manier loopt hij geen enkele gang helemaal uit.
Combinatie
Als er zich in een order maar één product bevindt dat relatief dichter bij het einde van de gang ligt, dan is het soms tijdrovender om hiervoor helemaal om te lopen naar de achterkant van de gangen. Het is dan slimmer om vanaf de voorkant alle producten te pakken en voor dat ene product dat wat verder naar achteren ligt de hele gang door te lopen. Bij een combinatie van de S-shape en de largest gap kijkt de orderpicker per gang of het slimmer is om helemaal door te lopen of om te draaien.
Veilige looproutes met bewegwijzering
Maar hoe zorg je er nu voor dat mensen een ideale looproute in een magazijn volgen? Belijning door middel van markeringen en stickers zijn hiervoor een mooie oplossing. Denk bijvoorbeeld aan magnetische tape om een wandelroute te markeren of een opvallend grondmarkeringselement in de vorm van een pijl. Bij Manutan hebben we een ruim assortiment producten van ons merk Manutan EXPERT voor de belijning van je magazijn. Alles dus dat jij nodig hebt voor een efficiëntere en veiligere (logistieke) werkomgeving.
Manutan helpt je graag
Manutan levert alles wat je nodig hebt voor je magazijn en werkplaats. Bovendien biedt Manutan met Rapid Racking als specialist in magazijninrichting totaaloplossingen voor een efficiënt magazijn: maatwerk in magazijnstellingen, entresols, rollenbanen, scheidingswanden, etc. En, razendsnel: binnen 2 uur een offerte met tekening, binnen 2 dagen een afspraak voor inmeten, maatwerk en een snelle levering uit voorraad, inclusief montage. Kijk eens voor praktijkvoorbeelden op manutan.nl/rapidracking of bel 030-229 61 00 voor een vrijblijvend advies over de beste routing, veiligheid en inrichting van je magazijn.