In de wereld van de logistiek en het intern transport is de palletwagen een onmisbaar hulpmiddel. Of je nu pallets binnen een werkplaats verplaatst of de voorraad in je magazijn efficiënt wilt organiseren, om de productiviteit en veiligheid van je handlingactiviteiten te garanderen is het belangrijk dat je de juiste palletwagen kiest. Maar met zoveel opties op de markt kan het een uitdaging zijn om de juiste palletwagen te vinden. In dit artikel ontdek je de verschillende criteria waarmee je rekening moet houden bij je keuze van een professionele palletwagen van topkwaliteit. Met ons advies kun je goed geïnformeerd tot aanschaf overgaan en de efficiëntie van je handlingmateriaal maximaliseren.
Koopwijzer: kies de juiste palletwagen voor je magazijn
Slim en efficiënt werkenHoe kies ik een palletwagen?
Ontdek de belangrijkste criteria bij je keuze van een palletwagen.
Het draagvermogen
Om de efficiëntie en veiligheid van je handlingactiviteiten te garanderen is het draagvermogen van een palletwagen essentieel. De keuze moet worden afgestemd op het gewicht van de pallets die je wilt vervoeren. Op de Manutan-website vind je een breed scala aan geschikte producten, waaronder palletwagens die lasten van 750 tot 3.000 kg kunnen dragen. Voor lichtere ladingen raden we ander materiaal aan, zoals steekwagentjes.
Moet je ladingen wegen terwijl je ze verplaatst om je voorraadbeheer te optimaliseren? Gebruik in dat geval een palletwagen met weegsysteem.
De vorklengte
Net als de laadcapaciteit moet de vorklengte van een palletwagen worden gekozen op basis van het type pallet en het specifieke werkgebied. De juiste vorklengte zorgt ervoor dat je veilig en efficiënt kunt manoeuvreren.
Er bestaan verschillende vorklengtes:
Korte vorken (800 mm) zijn vooral populair in de detailhandel. Ze zijn zeer wendbaar, waardoor je ze gemakkelijk door smalle winkelgangen kunt navigeren.
Standaardvorken (1.150 mm) worden het meest gebruikt en bieden een goede balans tussen wendbaarheid en veelzijdigheid.
Lange vorken (1.800 of 2.000 mm) kunnen worden gebruikt om langere, omvangrijke ladingen te vervoeren. Ze zijn ideaal voor industrieën waarin er veel met grote ladingen wordt gewerkt.
Als je ronde ladingen moet vervoeren, en vooral als je vaten of haspels hanteert, kies dan voor een palletwagen met rolhouder.
De hefhoogte
De hefhoogte van een palletwagen is een belangrijk element dat niet alleen van invloed is op de efficiëntie van de werkzaamheden, maar ook op de gezondheid en het welzijn van de operatoren. Een palletwagen die is aangepast aan de hefhoogte vermindert de fysieke inspanning en minimaliseert het risico op spier- en skeletaandoeningen (RSI) op de werkplaats.
Palletwagens met een standaardhoogte kunnen pallets meestal tot een hoogte van ongeveer 200 mm heffen. Deze hoogte is voldoende voor de meest voorkomende handlingactiviteiten, zoals de verplaatsing van pallets over korte afstanden en het laden of lossen van vrachtwagens.
Voor specifieke behoeften kun je palletwagens met hoge lift gebruiken, die lasten tot een hoogte van 800 mm kunnen heffen. Deze modellen zijn vooral handig in situaties waarbij pallets op een ergonomische werkhoogte moeten worden geplaatst, bijvoorbeeld op een tafel.
Soorten wielen
Allereerst moet er een onderscheid worden gemaakt tussen handmatige en elektrische palletwagens: voor het eerste type worden er zwenkwielen gebruikt, terwijl het laatste type gebruikmaakt van stabilisator- of aandrijfwielen.
De wielen zijn hoe dan ook een belangrijk onderdeel van je palletwagen en zorgen ervoor dat je de wagen soepel en veilig kunt verplaatsen. Hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden:
De wielen moeten worden aangepast aan de ondergrond om de stabiliteit en wendbaarheid van de palletwagen te garanderen.
De grootte van de wielen: deze moeten groot genoeg zijn om over obstakels te rijden en voor een soepele verplaatsing te zorgen.
De slijtvastheid van de wielen: zo kunnen constante prestaties worden gegarandeerd, waardoor onderhoudskosten en stilstandtijd worden gereduceerd.
Wielen zijn voornamelijk verkrijgbaar in twee materialen:
Rubberen wielen, die stil zijn en zorgen voor een uitstekende grip op industriële en gladde oppervlakken.
Wielen van polyurethaan, die geen sporen achterlaten op de vloer, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in winkels of op kwetsbare, zachte oppervlakken.
Om de vloer te beschermen tegen het gebruik van palletwagens, en om het rolgeluid dat de wagen produceert aanzienlijk te verminderen, kunnen de wielen bovendien worden voorzien van verschillende coatings.
Compatibiliteit met de omgeving
Zorg er bij je keuze van een palletwagen voor dat deze geschikt is voor de omgeving waarin hij zal worden gebruikt. Hierdoor kun je niet alleen de efficiëntie van je werkzaamheden garanderen, maar ook de veiligheid en levensduur van je apparatuur handhaven. Je kunt de volgende types in overweging nemen:
Een roestvrijstalen palletwagen voor omgevingen waar strikte hygiëneprotocollen gelden (de farmaceutische of voedingsmiddelenindustrie) of vochtige en corrosieve omgevingen (havengebieden of de chemische industrie).
Een palletwagen met ATEX-certificering (Atmosphères Explosibles, oftewel Explosiegevaarlijke Omgevingen) voor gebruik in ATEX-zones.
Een stalen palletwagen: een voordelig product dat geschikt is voor alledaags intern transport.
Als je op oppervlakken met obstakels of hellingen moet werken, controleer dan of de palletwagen die je hebt gekozen hiervoor geschikt is. Een robuuste, goed ontworpen palletwagen kan deze uitdagingen aan zonder aan stabiliteit of veiligheid in te boeten.
Ontdek ook hoe Manutan EXPERT je kan helpen om productief te werken in een magazijn.
Moet ik kiezen voor een handmatige of elektrische palletwagen?
Of je moet kiezen voor een elektrisch en een handmatig model hangt grotendeels af van de toepassing. Joseph Poncelet, productmanager bij Manutan, benadrukt: "Of je moet kiezen voor een elektrische of handmatige palletwagen hangt af van de toepassing en of het gebruik intensief is of niet. Als het gebruik intensief is, kies je voor een elektrische palletwagen. Als goederen veel over lange afstanden worden verplaatst, biedt dit type voordelen voor de medewerker, vooral als het gaat om de voorkoming van spier- en skeletaandoeningen (RSI).
Zodoende helpt de elektrische palletwagen het welzijn van medewerkers te verbeteren door het risico op RSI, dat gepaard gaat met de handmatige verplaatsing van zware ladingen en repetitieve bewegingen, te verminderen.
Dit type model heeft echter een aantal beperkingen. In krappe omgevingen waarin compactere transportmiddelen moeten worden gebruikt, kan een handmatige palletwagen met een eenvoudige hydraulische pomp de voorkeur verdienen. Deze biedt een grotere wendbaarheid en is dus mogelijk beter geschikt voor werkzaamheden in krappe ruimtes.
Elektrische modellen bieden veel voordelen op het gebied van prestaties en comfort, maar de prijs van een elektrische palletwagen ligt hoger dan die van een handmatig exemplaar. Bovendien zijn ze duurder als het gaat om onderhoud en garanties. Een elektrische palletwagen is ook ongeschikt voor buitengebruik vanwege de gevoelige elektrische onderdelen.
Tot slot moeten operatoren van elektrische palletwagens een specifieke opleiding volgen, om een veilig en efficiënt gebruik te garanderen.
Wat moet ik kiezen: een palletwagen, stapelaar of een vorkheftruck?
Of je moet kiezen voor een palletwagen, een stapelaar of een vorkheftruck hangt voornamelijk af van de specifieke handlingactiviteiten en de lasten die verplaatst moeten worden.
Een palletwagen is alleen geschikt voor de horizontale verplaatsing van pallets, waarbij er een lage hefhoogte wordt gebruikt.
De handmatige stapelaar is ontworpen voor gestapelde goederen en maakt het mogelijk om ladingen tot 5 meter hoog te heffen.
Daarnaast is de vorkheftruck ontworpen voor een hoog werktempo, lange afstanden en zware lasten. Hierdoor is dit hulpmiddel ideaal geschikt voor de meest veeleisende handlingactiviteiten. Met een laadvermogen tot 8 ton en een hoog hefvermogen tot 8 meter biedt hij uitzonderlijke prestaties. Bovendien beschikt de heftruck over geavanceerde functies, zoals de mogelijk om de vork te kantelen, een zijwaarts schuifsysteem, en een ergonomische cockpit voor de operatoren.
Heftrucks zijn veelzijdig en zorgen voor superieure prestaties. Ze zijn echter wel een aanzienlijke investering, met een gemiddelde aankoopprijs van ongeveer 6.000 euro voor instapmodellen.
Houd bij je keuze van een palletwagen rekening met de ergonomie van de werkplek
De naleving van de normen voor een ergonomische werkplek is essentieel om de gezondheid en het welzijn van de operatoren van palletwagens te garanderen. Om RSI te voorkomen en een veilige en comfortabele werkomgeving te garanderen, zijn er een aantal accessoires en opties beschikbaar:
ergonomisch ontworpen handgrepen voor minder vermoeide handen en polsen bij het hanteren van de palletwagen;
ergonomische bedieningselementen in de dissel;
een ontwerp dat het voor de operator gemakkelijker maakt om om zich heen te kijken bij de verplaatsing van goederen;
intuïtieve joysticks waarmee de palletwagen eenvoudig kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van het werk.
Door te kiezen voor een ergonomische palletwagen investeer je in de gezondheid en het comfort van je operatoren en zorg je er tegelijkertijd voor dat de richtlijnen inzake veiligheid en gezondheid op de werkvloer worden nageleefd.
Lees ook: ontdek welk materiaal niet mag ontbreken in een ergonomisch magazijn.
Hoe gebruik ik een palletwagen op de juiste manier?
Een veilig gebruik van een palletwagen vereist een combinatie van een aantal veiligheidsmaatregelen en de juiste opleiding voor operatoren.
Welk rijbewijs heb ik nodig om met een palletwagen te mogen rijden?
Hoewel je voor bepaalde transportvoertuigen een certificering moet behalen, heb je geen speciaal certificaat nodig om een palletwagen te mogen besturen.
Iedereen die goed is opgeleid in het gebruik van deze voertuigen mag er zonder problemen mee rijden.
De veiligheidskenmerken van een palletwagen
Om een veilig gebruik van een palletwagen te kunnen garanderen, moet er rekening worden gehouden met een aantal elementen:
goede remmen om de palletwagen op zijn plaats te houden bij stilstand;
bescherming tegen schokken;
een antikantelsysteem om de veiligheid van de operator te garanderen;
een voetbeschermer om de voeten van de operator te beschermen wanneer de palletwagen wordt gebruikt;
een veiligheidsklep om overbelasting te voorkomen;
een dissel met verschillende standen om de kantelhoek van de palletwagen aan te passen en te zorgen voor een stabiel en veilig gebruik;
een licht- of geluidssignaal om andere gebruikers op de werkplaats te waarschuwen en zo ongelukken te voorkomen.
Ontdek ook hoe je je werknemers bewuster kunt maken van veiligheid op de werkvloer.
De palletwagens van het merk Manutan EXPERT
Als grootste leverancier van producten en diensten aan bedrijven in Europa, kun je bij Manutan EXPERT, het eigen merk van de Manutan Group, terecht voor een breed assortiment aan palletwagens van topkwaliteit. Of je nu op zoek bent naar een handmatige palletwagen of een palletwagen met hoge lift, wij bieden verschillende opties om aan je specifieke behoeften te voldoen. Als aanvulling op ons Manutan EXPERT-aanbod kun je daarnaast ook profiteren van het assortiment van onze partners.