Koopwijzer: hulp bij het kiezen van zonwering voor op kantoor

Slim en efficiënt werken

Raamdecoratie is net zo belangrijk als de stijl van het meubilair bij het creëren van veilige en aangename werkplekken in het bedrijf. Door de juiste, praktische zonwering voor op kantoor te kiezen, kan je de motivatie van je teams verhogen door hun kwaliteit van leven op het werk te verbeteren. Onze experts begeleiden je bij je keuzes met deze uitgebreide gids over dit onderwerp.

Uitrusting zomerzonwering

Waarom binnenzonwering installeren?

Met een binnenzonwering kan de gebruiker van het kantoor eenvoudig de lichtintensiteit op zijn werkplek aanpassen voor meer visueel en thermisch comfort. Te weinig licht kan vermoeide ogen veroorzaken, maar te veel licht kan ook hinderlijk zijn tijdens het werk door verblinding, reflecties op het computerscherm of oververhitting van de ruimte.

Buitenzonwering filtert ook het licht en houdt de warmte buiten, maar is gemaakt van weerbestendige materialen. Aanschaf- en onderhoudskosten zijn hoger dan voor een binnenzonwering.

Rolluiken zijn een andere optie voor de bescherming aan de buitenkant van ramen. Het voordeel van een rolluik is dat het kan worden beveiligd en bescherming biedt tegen inbraak. Zonwering is echter fraaier dan rolluiken en biedt meer mogelijkheden om de intensiteit van het licht in de ruimte te variëren. Rolluiken worden alleen 's nachts gebruikt, of, in geval van een hittegolf, op een oppervlak dat overdag aan de zon wordt blootgesteld. Met zonwering kan je naar buiten kijken terwijl nieuwsgierige blikken worden tegengehouden.

Het is mogelijk om deze drie naar wens te combineren. Om de risico's van warm weer op de werkplek te vermijden, kan een gevel die vol op de zon ligt, worden uitgerust met een luifel die het raam verduistert. Je kunt ook een rolluik installeren dat op het heetst van de dag gedeeltelijk wordt neergelaten, en een binnenzonwering om het zicht te blokkeren en het licht te regelen.

Welke verschillende soorten binnenzonwering zijn er?

Verticale jaloezieën bestaan uit verticale lamellen die naar wens kunnen worden gekanteld. Dit type zonwering op kantoor beperkt het directe zonlicht en breekt het uitzicht op een heel precieze manier, afhankelijk van de locatie van de zon en de gebruiker van het kantoor.

Bij rolgordijnen wordt een stoffen scherm voor het glasoppervlak neergelaten. Er zijn twee soorten rolgordijnen. De klassieke versie bestaat uit effen stof. Het duorolgordijn bestaat afwisselend uit stroken stof en transparante stroken.

Zonweringen van aluminium of hout lopen verticaal langs het raam en worden ook wel 'blinds' genoemd. Het licht wordt gefilterd door massieve of microgeperforeerde horizontale lamellen die in hoek kunnen worden versteld. Lamellen variëren in breedte, dikte, kleur en materiaal. Doordat de lamellen horizontaal geplaatst worden, blijft het zicht naar buiten behouden.

Een vouwgordijn, ook wel 'Romeins rolgordijn' genoemd, bestaat uit een geplooid stuk stof dat zich voor het raam ontvouwt door het mechanisme met een koordje te activeren. Dit rolgordijn is effen of heeft een patroon en wordt gewaardeerd om zijn fraaie uiterlijk. Het is gemakkelijk te verwijderen om te wassen, vooral als het een model is met zelfklemmende strip.

Japanse panelen zijn ook erg fraai. De stoffen panelen worden opgespannen en aan rails gehangen, waar ze overheen glijden als schuifdeuren voor kledingkasten.

Velux jaloezieën zijn beschikbaar als rolgordijnen of aluminium jaloezieën.

Hoe werken binnenzonweringen?

Verticale jaloezieën liggen op een rails, waarop ze kunnen worden verplaatst. De verticale stroken kunnen verschillende eigenschappen hebben: doek, lichtdoorlatend, geweven hout, warmtewerend, verduisterend, thermisch, brandwerend, enz. Met een koord kunnen de stroken over de rail worden verplaatst en met de oriëntatieketting kunnen ze worden gedraaid.

Blinds bestaan uit een frame dat aan de bovenkant van het raam wordt bevestigd. De horizontale latten worden opgehangen aan koordjes die aan het frame hangen. Helemaal onderaan zorgt de lastbalk voor spanning om de jaloezie open te houden. De luifel wordt bediend met één of twee koorden om hem te laten zakken en omhoog te laten komen en om de banden te verstellen. Het frame wordt bevestigd aan de muur, aan het plafond of rechtstreeks aan het PVC-kozijn (voor aluminium jaloezieën). Voor deze laatste optie hoeft er niet geboord te worden. Blinds zijn eenvoudig te installeren en zijn geschikt voor tijdelijke of gehuurde kantoorruimtes.

Aluminium jaloezieën hebben het voordeel dat ze heel licht zijn en op elk type raam geïnstalleerd kunnen worden, zowel vaste ramen als draai-/kiepramen. Bij een draai-kiepraam zorgt de geleiderail ervoor dat het rolgordijn tegen het raam gedrukt blijft bij het openen. De stroken kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt: gekleurd, geperforeerd, met houteffect of zelfs met glitters.

Rolgordijnen bestaan uit een verzwaarde stof die op een buis gelijmd is. Met het bedieningsmechanisme kan de stof naar wens worden opgerold of afgerold. Voor de stof zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Doek, dat licht doorlaat;

  • Lichtdoorlatend, filtert uv-stralen en voorkomt schittering;

  • Geweven hout, van natuurlijke vezels voor een gezellige sfeer;

  • Hittebestendig en brandvertragend.

Wat zijn de criteria voor het kiezen van een zonwering voor op kantoor?

Verticale jaloezieën zijn bijzonder geschikt voor erkers en hoge ramen. Het versterkt het gevoel van hoge plafonds en geeft een open sfeer aan de ruimte. De draagrail kan aan de muur of rechtstreeks aan het plafond worden bevestigd. Jaloezieën, die rechtstreeks op het raam kunnen worden bevestigd, zijn geschikt voor kleinere openingen en draai-kiepramen, die vaak gebruikt worden in bedrijven.

Het materiaal en de kleur van de stof, de stroken en de accessoires spelen allemaal een belangrijke rol bij het creëren van de juiste sfeer. De zonwering vult de stijl van het kantoor aan door een op zichzelf staand decoratief element te worden, net als het kantoormeubilair. Hout geeft een natuurlijk tintje aan de ruimte als het bijvoorbeeld wordt gecombineerd met lichte tinten en planten. Donkere houttinten of stoffen in warme kleuren accentueren het elegante en verwelkomende decor. Metallic kleuren zoals aluminium suggereren een meer industriële, verfijnde en moderne omgeving.

Het type strook of stof heeft ook invloed op het afschermingsvermogen van de zonwering. Daarom kies je voor een meer ondoorzichtig materiaal op een gevel die sterk aan de zon is blootgesteld om de temperatuurstijging te beperken en de risico's van hitte op de werkplekte beperken.

Binnenzonweringen zijn volledig aanpasbaar. Je kunt de afmetingen, de materialen, het type bevestiging en het type bediening kiezen. Natuurlijk is het heel belangrijk om de maten op te nemen voordat je een bestelling plaatst. We raden aan om vooraf de aanbevelingen van de fabrikant zorgvuldig te lezen voor een beter passend resultaat.

Het budget moet ook deel uitmaken van de selectiecriteria. Rolgordijnen zijn bijvoorbeeld nog altijd het goedkoopste. Je kunt ervoor kiezen om je kantoren uit te rusten met verschillende soorten zonwering om je budget onder controle te houden. Vergeet echter niet dat de zonwering van buitenaf zichtbaar is en dat het beter kan zijn om een eenheid van stijl te behouden op dezelfde gevel.

Wat zijn de verschillen tussen zonwering en gordijnen?

Gordijnen worden gebruikt om een gezellige sfeer in een kamer te creëren. Daarom worden ze in een professionele omgeving vooral gebruikt in hotels of restaurants. Zonwering kan ook warmte toevoegen, zolang je de juiste kleur en het juiste materiaal kiest om bij de stijl van de ruimte te passen. Zo worden vouwgordijnen gekozen omdat ze er mooi uitzien, terwijl houten jaloezieën een exotisch tintje geven.

Wat de zonwering ook geschikter maakt voor de kantooromgeving, is het onderhoudsgemak. Zonwering kan gemakkelijk worden afgestoft, terwijl gordijnen moeten worden verwijderd om ze te wassen. Jaloezielamellen kunnen meestal afzonderlijk worden vervangen als ze beschadigd of vies zijn.

Gordijnen blijven zichtbaar in de ruimte, zelfs als ze opzij worden getrokken. Zonwering kan volledig worden ingeklapt (verticale jaloezieën naar opzij en blinds en rolgordijnen naar boven) en wordt dan onzichtbaar. Met zonwering kan de gebruiker van het kantoor intuïtief de lichtintensiteit aanpassen wanneer het gordijn minder nuance biedt.

Tot slot worden gordijnen vaak gebruikt om een visuele scheiding te creëren in een ruimte die je tijdelijk in verschillende zones wilt kunnen verdelen. Isolerende panelen bieden een effectievere oplossing voor bedrijven, omdat deze verplaatsbare elementen ook geluidsisolatie bieden. Dit type kantoormeubilair past bij de trend van modulaire werkplekken.

Wanneer moet je raamfolie gebruiken als aanvulling op binnenzonwering?

Raamfolie biedt eigenschappen die de werking van zonwering versterken of aanvullen. Het is zelfklevende folie die gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen is en die op de maat van het raam geknipt kan worden.

Er is speciale folie voor het blokkeren van het zicht. Eenzijdige spiegelfolie ziet er bijvoorbeeld geweldig uit op zowel binnen- als buitenramen. Alleen de kant waar het licht sterker is, ziet eruit als een spiegel. Ondoorzichtige folie, die slechts op een deel van de ruit kan worden aangebracht (vaak het onderste deel), beschermt tegen binnenkijken terwijl het licht doorgelaten wordt.

Beveiligingsfolie beschermt tegen de risico's van glasbreuk en versterkt de weerstand van het glas bij een inbraakpoging. Als het glas breekt, versplintert het niet in een heleboel scherpe splinters.

Tot slot beschermt anti-uv- en anti-warmte-raamfolie tegen de ongewenste effecten van blootstelling aan de zon. Ze kunnen naast binnenzonwering met dezelfde eigenschappen worden geïnstalleerd om hun effecten te combineren.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 juni 2024

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen