In tijden van digitale revolutie is de ontwikkeling van professionele competenties een absolute must voor alle sectoren. Met reden, want bijna 42 % van de competenties die nodig zijn om een functie uit te oefenen zouden tussen 2018 en 2022 moeten evolueren [1]. Een cijfer dat tot de verbeelding spreekt. In zijn rapport ‘Procurement 2025: Equipping a multigenerational workforce with the skills for success in a digital environment’ bekijkt The Hackett Group de stand van zaken met betrekking tot opleidingen in een multigenerationele context …
Inkoopafdeling: hoe train je verschillende generaties?
Slim en efficiënt werkenVijf generaties op de inkoopafdeling
Voor het eerst werken vijf verschillende generaties samen, niet alleen op de inkoopafdeling, maar ook in de rest van het bedrijf.
Het gaat om:
De traditionalisten (1928-1945 [2]): ze zijn met weinig, ze zijn trouw aan hun bedrijf en ze willen daarvoor respect krijgen.
De babyboomers (1946-1964 [2]): hun carrières kenden een goede start en ze bekleden vaak leidinggevende functies. Ze zijn trouw, ambitieus en resultaatgericht.
Generatie X (1965-1980 [2]): zij waren het die een beter evenwicht tussen werk en privéleven stimuleerden. Ze zijn ook heel zelfstandig en zelfs ondernemingsgezind.
Generatie Y, de millennials (1981-1996 [2]): ze worden steeds talrijker bij bedrijven. Ze zijn minder trouw dan hun oudere collega’s, maar hebben meer oog voor continue bijscholing, de bedrijfscultuur en samenwerking.
Generatie Z (1997-2012 [2]): ze komen net kijken op de arbeidsmarkt en volgen in de voetsporen van hun voorgangers. Ze zijn gevoelig voor de betekenis van hun werk en willen verantwoordelijkheden krijgen.
Elke generatie heeft zo haar eigen talenten, maar ook bezorgdheden: overbodig raken door technologische vooruitgang, een gebrek aan ervaring, het verschil maken op de arbeidsmarkt … In zo’n onzekere omgeving wil iedereen, zonder uitzondering, zich bijscholen en wapenen tegen de wendingen die hun professionele carrières kunnen nemen.
Welke opleiding voor welke behoefte?
Afhankelijk van het carrièreniveau van de werknemer en het type competenties kunnen er verschillende leermethodes toegepast worden.
Wie aan het begin van zijn carrière staat, geeft wellicht de voorkeur aan onlineopleidingen, mentorships of een verandering van baan, terwijl mensen die al langer werken of aan het einde van hun carrière beland zijn eerder kiezen voor opleidingen die face-to-face of op het terrein plaatsvinden.
Welke methode men kiest, hangt vaak ook af van het type competentie dat men wil ontwikkelen:
voor technische competenties (analytisch, gegevensbeheer …) gaat de voorkeur uit naar face-to-face of onlineopleidingen;
voor interpersoonlijke en commerciële competenties (influence, leadership, kritisch denken …) is het beter om in te zetten op functiewijzigingen of observaties ter plaatse.
Mentorships en opleidingen op het terrein zijn dan weer geschikt voor alle soorten competenties!
Ongeacht welke generaties er op je inkoopafdeling werken en welke prioriteiten je stelt op het vlak van opleiding, voortaan kan je met kennis van zaken een geschikt opleidingsplan opstellen!
[1] World Economic Forum
[2] Deze cijfers kunnen sterk variëren tussen de verschillende beschikbare studies.