Het COVID-vaccinatieproces efficiënt en veilig laten verlopen

Slim en efficiënt werken

Bij het grootschalige vaccinatieproces tegen COVID-19 komt veel kijken. Van ziekenhuizen tot bejaardentehuizen of gemeentes: voor zowel grote als kleine instanties is het uiteraard belangrijk om dit proces zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. En dat is minder vanzelfsprekend dan het klinkt, want de schaal waarop de vaccins moeten toegediend worden is ongezien. Gelukkig helpt Manutan je met alle niet-medische aspecten van het proces, zodat je je optimaal kunt organiseren en de juiste hulpmiddelen ter beschikking hebt.

De uitdagingen van het vaccinatieproces

Aan het vaccinatieproces zijn een aantal unieke uitdagingen verbonden, die om specifieke voorbereidingen vragen. Ten eerste komt een grote groep (vaak kwetsbare mensen) bij elkaar, en dat vraagt om een goede begeleiding. Er zijn wachtrijen om rekening mee te houden, je moet erover waken dat mensen minstens anderhalve meter afstand houden, dat ze weten wat ze moeten doen, en dat er een goede doorstroom van personen is tijdens het hele vaccinatieproces.

Je moet ook zorgen voor verschillende zones, zoals wachtruimtes, ruimtes waar de inentingen worden toegediend en ruimtes waar gevaccineerden een tijdje kunnen blijven om te checken op eventuele bijwerkingen.

Verder heb je de logistieke uitdagingen bij het bewaren van het vaccin. Zo zijn bepaalde vaccins in ontdooide toestand slechts 5 dagen bruikbaar. Daarvoor moeten ze bewaard worden in een koelkast met temperaturen tussen de 2 en 8 graden. Eenmaal buiten de koelkast moeten ze binnen 2 uur worden toegediend.

Voor elke vaccinatie is veel materiaal nodig, zoals naalden, flacons, beschermend materiaal voor het medisch personeel dat de vaccins toedient, … Na gebruik moet je dit afval veilig verwerken. Hoe ga jij dit aanpakken?

Reken op Manutan!

Reken gerust op Manutan voor alle niet-medische benodigdheden. We helpen je graag om alle logistieke aspecten tot in de puntjes te verzorgen.

1.     Mensenstromen in goede banen leiden

Ten eerste kun je bij ons terecht voor alle benodigdheden om mensenstromen in goede banen te leiden:

2.     Hygiënische omstandigheden waarborgen

Handhygiëne blijft cruciaal. Zet daarom op goed zichtbare plaatsen de nodige desinfectiezuilen neer en zorg voor voldoende (afgesloten!) vuilnisbakken om bijvoorbeeld papieren zakdoekjes weg te gooien. De exemplaren met een touchless deksel of pedaal zijn het meest geschikt om besmetting te voorkomen. Daarnaast mag beschermend materiaal voor het medisch personeel natuurlijk niet ontbreken. Denk aan een beschermend pak zoals een wegwerpoverall of een overjas; mondmaskers en/of een gezichtsscherm en handschoenen.

3.     De zones efficiënt inrichten

Verder moet je niet alleen de verschillende zones in het vaccinatiecentrum goed aanduiden en afbakenen, maar ook inrichten. Daarvoor heb je onder meer het volgende nodig:

Zijn er ook buiten enkele zones nodig? Zorg dan voor beschutting en afscheiding met tenten.

4.     Vaccins bewaren en transporteren

Bij de tijdelijke opslag van vaccins volg je uiteraard de HACCP-regels en gebruik je de juiste hulpmiddelen, zoals:

Om de vaccins veilig en snel intern te transporteren van de koeling naar de vaccinatiezone heb je dan weer plateauwagens en/of steekwagens nodig.

5.     De benodigdheden voor inenten voorzien

Naast de vaccins mogen de benodigdheden voor het inenten zelf niet ontbreken. Hiervoor moet je het volgende voorzien:

6.     Afval veilig weggooien

De laatste stap is zorgvuldig voorbereiden hoe je het afval dat ontstaat veilig kunt weggooien en zo kruisbesmetting kunt voorkomen. We sommen op hoe je de verschillende afvalstromen kunt scheiden – om vervolgens te laten inzamelen door een erkende particuliere inzamelaar.

  • Naalden en spuiten met vaste naald: in naaldcontainers (niet verkrijgbaar bij Manutan).

  • Lege flacons, spuiten met restvloeistof, …: in containers voor RMA (risicohoudend medisch afval; niet verkrijgbaar bij Manutan).

  • Gebruikte wattenbolletjes, pleisters en ander gevaarlijk (want met infectierisico) ‘afval van gezondheidszorg bij mens’: in containers of afvalzakken voor RMA (risicohoudend medisch afval; niet verkrijgbaar bij Manutan).

  • Lege spuiten zonder naald, naaldbeschermers, …: in niet RMA-afvalcontainers, afvalzakken en vuilnisbakken met touchless deksel of een pedaal.

  • Bijsluiters, kartonnen verpakkingen: in een afvalbak voor papier- en kartonafval.

Manutan helpt

Of je nu een kleinschalige of grote priklocatie opzet: Manutan staat je bij, zodat het vaccinatieproces veilig, snel en goed georganiseerd kan verlopen. Bewegwijzering, signalering en meubilair nodig? Wij hebben de nodige producten op voorraad en kunnen direct leveren. In onze speciale webshop en op de vaccinatie-overzichtspagina ontdek je alle coronahulpmiddelen die van pas kunnen komen. Vind je niet wat je zoekt of heb je extra informatie nodig? De helpdesk van Manutan staat voor je klaar.

Wil je de complete inrichting van de vaccinatielocatie aan ons toevertrouwen? Onze specialisten ontwerpen de routing en adviseren je over materialen en meubilair – van linten en preventieschermen tot en met tafels en stoelen. Neem contact op met onze projectendienst via offerteteam@manutan.nl of 030-229 61 11 (toets 2). We zoeken samen naar de juiste producten.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Leer om je bedrijfsuitgaven in de hand te houden en je rendement te verhogen.

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 12 januari 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen