https://images.ctfassets.net/uhppcne606gg/qt72XAnWcFdP8e2HUvH5G/08b3895b85f8533d102110953ced100e/01.Duurzame-werkplek-openingsbeeld-1-1190x350.jpg

Duurzaamheid op de werkvloer

Duurzaamheid is niet meer uit ons leven weg te denken. We zijn druk bezig met afval sorteren, we kopen biologische groenten en seizoensgroenten en we nemen alleen de auto als het echt nodig is. Dat is het scenario voor thuis – duurzaam leven doen we, met andere woorden, dus best goed – maar hoe zit dat op het werk? Lees meer over duurzaamheid in ons Whitepaper over inkoopbeleid en MVO. En dat gaat verder dan groene energie, tot ogenschijnlijk ‘kleine’ details zoals duurzame relatiegeschenken. Bovendien werkt een duurzaam bedrijf niet alleen zo milieuvriendelijk mogelijk, maar draagt het ook het welzijn van medewerkers hoog in het vaandel. Op deze pagina leggen we uit wat duurzaamheid eigenlijk is en hoe je als bedrijf je steentje kunt bijdragen.

Ontdek hier alle blogartikels over « Duurzaamheid op de werkvloer »

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid komt veel in het nieuws en staat hoog op de politieke agenda, maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk? Als we het over het milieuvriendelijke aspect hebben, betekent duurzaamheid dat je tegemoetkomt aan de behoeften van vandaag zonder toekomstige generaties te benadelen in hun behoeften. Duurzaam werken betekent niet alleen milieuvriendelijk, maar ook ‘mensvriendelijk’ werken, en dus zorgen dat medewerkers zich goed voelen en gemotiveerd zijn, bijvoorbeeld doordat hun werk is afgestemd op hun vaardigheden. Tot slot streeft een duurzaam bedrijf ook naar maatschappelijke meerwaarde.


Maatschappelijk verantwoord ondernemen of MVO

Duurzaam ondernemen betekent maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent volgens MVO Nederland dat “bedrijven verantwoordelijkheid (willen) dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, arbeidsomstandigheden of vergrijzing”. MVO begint met proberen “deze problemen niet groter te maken”. Wie verder gaat, probeert ook een bijdrage te leveren aan het verminderen en oplossen van deze problemen. En daarvoor moeten bedrijven rekening houden met “de maatschappelijke effecten van hun activiteiten. Dat geldt voor alle bedrijfsprocessen: zowel voor inkoop, productie, verkoop, transport, logistiek en onderhoud als voor HRM en marketingcommunicatie.” MVO is volgens MVO Nederland dan ook geen project, maar “een integrale visie op de kernactiviteiten van een bedrijf”.


Duurzaamheid en milieu: een ‘groene’ werkplek

Laten we, om te beginnen, inzoomen op ‘Planet’. Een ‘groene’ werkplek creëren begint met een duurzaam gebouw dat idealiter CO2-neutraal is, en dus op het vlak van verlichting, verwarming, water en elektriciteit telkens de meest milieuvriendelijke oplossing hanteert om energieverbruik te beperken. Bestaat er een subsidie duurzame energie? De overheid stimuleert organisaties wel degelijk om maatregelen te treffen. Zo kunnen bedrijven een investeringssubsidie duurzame energie ISDE aanvragen voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Daarnaast is er de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+ +) voor hernieuwbare en milieuvriendelijke energietechnieken.

Het zijn echter niet alleen grote investeringen die het verschil maken. Ook met kleine ingrepen kom je al een heel eind! Lees verder om te ontdekken wat dat inhoudt …


Duurzaamheid en mensen: een aangename werkplek

Een duurzame werkplek is een werkplek waar het fijn werken is. Hygiëne speelt daarin een sleutelrol, maar er zijn nog meer aandachtspunten. Hoe weten wij dat? Welnu, Manutan zorgt niet alleen voor leuke werkplekken, maar is er zelf ook een!