https://images.ctfassets.net/uhppcne606gg/5LMOTsONxITL0rCt9rXlBV/c9133eb2c2d94d5d5a5297f8f02df080/Afval-scheiden-en-sorteren-heading.jpg

Afvalbeheer

Nederlanders produceren jaarlijks zo’n 490 kilo afval per persoon, en daarvan wordt ruim de helft gescheiden ingeleverd. Dat afval produceren we natuurlijk niet alleen thuis, want ook in onze werkomgeving gooien we veel weg. Afvalbeheer of waste management is daarom terecht een hot topic voor bedrijven en organisaties. Niet alleen is een strikte afvalscheiding goed voor het milieu (goed gescheiden afval laat zich in een volgende fase veel beter recyclen), het bespaart je ook veel kosten. Gescheiden afvalstromen afvoeren is namelijk goedkoper dan alles als restafval aanbieden. Meer weten over afval scheiden en verzamelen op de werkvloer? Dan ben je hier aan het goede adres!

Ontdek hier alle blogartikels over « Afvalbeheer »

Afvalbeheer

In Nederland wordt – net als in andere landen – heel wat bedrijfsafval geproduceerd. Bedrijfsafval is een mix van verschillende soorten afval, zoals papier, kunststof, verpakkingsmateriaal, hout, glas en gevaarlijk afval. De verantwoordelijkheid voor het verzamelen van dit afval ligt in ons land bij de organisatie zelf, en er bestaan uiteraard regels rond (onder meer op Europees vlak).

Als bedrijf moet je zelf je bedrijfsafval of bedrijfsafvalstoffen scheiden en gescheiden afvoeren. Je kunt ook hiervoor een contract afsluiten met je gemeente of met een erkende inzamelaar. Daarnaast geldt het principe ‘de vervuiler betaalt’, wat zich uit in de vorm van een afvalstoffenheffing. Daarnaast is afvalpreventie één van de hoofddoelstellingen van het afvalstoffenbeleid in de overgang naar de circulaire economie. Bedrijven moeten dus hun afvalstoffen en emissies zoveel mogelijk beperken of voorkomen.

Direct meer informatie, download onze : gratis whitepaper


Afval scheiden op kantoor

Aan je bureau heb je natuurlijk geen gigantische afvalcontainer staan. Vroeger gebruikte men vaak kleinere varianten zoals een prullenbak, een pedaalemmer of een afvalemmer. Tegenwoordig worden die steeds vaker ingeruild voor modellen die sorteren al meteen mogelijk maken. Denk aan een duo afvalbak, een afvalbak met drie vakken en/of een papierbak. Daarnaast is het handig om op een centrale plek een afvalbak voor gescheiden afval te zetten en een afvalbak in de keuken te hebben (het liefst eentje die afsluitbaar is om vieze geurtjes tegen te gaan).


Afval scheiden in het magazijn

In het magazijn ontstaan makkelijk verschillende afvalstromen. Je moet hier dus duidelijk communiceren over het belang van afvalscheiding – én de juiste afvalbakken en afvalcontainers. Wil je bijvoorbeeld plastic verpakkingsfolie weggooien? Dan is een afvalzakhouder ideaal. Een mobiele container of rolcontainer is dan weer handig omdat je hem makkelijk kunt verplaatsen.

Daarnaast moet je de juiste  vuilniszak kiezen. Enkele richtlijnen:

  • LDPE-afvalzakken voor scherp afval

  • HDPE-afvalzakken voor licht en zwaar afval dat niet scherp is

  • Supertene afvalzakken: voor elk type afval


Afval scheiden op de werkplaats

Ook op de werkplaats is een goed afvalbeheer natuurlijk belangrijk. Klein chemisch afval stop je bijvoorbeeld in speciale containers. Daarnaast is een vlamdovende afvalbak handig om ongelukken te voorkomen. Wanneer afval in zo’n afvalbak vlam vat, worden de ontbrandingsgassen tegengehouden door het speciaal ontworpen, trechtervormige deksel. De rook wordt via de rand teruggeleid in de prullenbak. Daardoor krijgt de brand geen zuurstof meer en dooft het vuur vanzelf.


Bedrijfsterrein & recyclen

VERGEET HET BEDRIJFSTERREIN NIET!

Verlies ook je bedrijfsterrein niet uit het oog. Om zwerfvuil te verhinderen en ook buiten – aan de rokersruimte, picknicktafels of op het parkeerterrein – aan te moedigen om afval te sorteren, kun je enkele eenvoudige maatregelen treffen.

  • Zet een afvalbak buiten langs de belangrijkste looproutes.

  • Weet dat een groene vuilnisbak méér aantrekt en in het oog springt.

  • Stem de hoogte van je vuilnisbakken af op de doelgroep (bijvoorbeeld volwassenen versus kinderen) om het gebruik ervan aantrekkelijker te maken.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig het terrein op te ruimen.

RECYCLEN OP DE WERKVLOER

Van plastic recycling tot metaal recycling of papier recycling: natuurlijk is recyclen vooral een zaak voor gespecialiseerde firma’s, maar we moeten zonder twijfel allemaal ons steentje bijdragen, ook op het werk. Recyclen op kantoor heeft voornamelijk betrekking op papier, aangezien papierafval met voorsprong de grootste berg afval vormt op kantoor. Zet bijvoorbeeld een papiermand naast de printer om van foute printjes meteen een handige bron van klad- of notitiepapier te maken.

Recyclen (‘het opnieuw gebruiken van materialen’) kan verder ook de vorm aannemen van ‘producten hergebruiken’. Zo maak je al een wereld van verschil door herbruikbare waterflessen uit te delen in plaats van plastic bekers aan te bieden. Kies consequent voor duurzame en kwalitatieve producten om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk meegaan.

Tot slot doe je er goed aan om oplaadbare batterijen te gebruiken voor de vele apparaten die ongetwijfeld onderdeel zijn van je werklandschap – van de wandklok tot je muis, en van de rekenmachine tot draadloos gereedschap. Oplaadbare batterijen zijn milieuvriendelijker dan de varianten die je na gebruik gewoon weggooit. De meeste herbruikbare batterijen kun je tot wel 100 keer herladen – tenminste als je een lader gebruikt die afgestemd is op het type batterij dat je wil opladen.