Magazijninrichting – Praktische tips voor een veilige opslag

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Langzaam durven bedrijven weer te investeren in hun magazijn. En dat is maar goed ook, want een tijdelijke houtje-touwtje oplossing is niet alleen onpraktisch, vaak nog gevaarlijk ook. Gelukkig hoeft een investering in het magazijn niet altijd rigoureus te zijn om flinke resultaten te behalen. Als de voorraad weer groter mag worden en het magazijn uit zijn voegen lijkt te barsten, zijn er genoeg oplossingen te vinden zonder meteen een nieuwe hal neer te zetten. En wist u dat u uw nieuwe magazijn niet eens zelf hoeft in te richten?

Waar is het voor?

Allereerst is het van belang te bedenken waar het magazijn voor nodig is. Een magazijn dat voornamelijk voor voorraad is, moet anders worden ingericht dan een magazijn waar vanuit iedere dag tientallen artikelen geleverd worden.

Lichte legbordstelling

Halfzware stelling

Palletstelling

Draagarmstelling

Grofweg kan er gekozen worden uit legbordstellingen voor lichte en halfzware opslag,  palletstellingen, draagarmstellingen en doorrolstellingen. Legbordstellingen worden vaker gebruikt voor magazijnen waar de producten wat kleiner zijn en de doorloop hoger is. Palletstellingen zijn meer voor bulkopslag. Deze stellingen kunnen verder de lucht in. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk en zelfs zeer gebruikelijk: boven de bulk, onder de meer dagelijkse producten. Een gekoeld magazijn heeft weer andere eisen, zoals het materiaal waar de stellingen van gemaakt zijn. In de voedselwarenindustrie worden voedingstellingen gebruikt waarvan de legborden bijvoorbeeld niet roesten. Dus wordt daar kunststof gebruikt, of speciaal behandeld aluminium.

Observeer en leer

Een magazijn opnieuw goed inrichten, begint met het voorkomen van eerder gemaakte fouten. Stap achteruit en kijk eens goed naar het magazijn. Kijk vooral ook naar de mensen die er werken. En dan niet vijf minuten, maar een paar uur, verspreid over die momenten van de dag die de hele dynamiek van het bedrijf samenvatten.

Staat er voorraad bovenop de dagelijkse benodigdheden, waardoor er voortdurend extra handelingen nodig zijn? Hoeveel meter legt een orderpicker af? Hoe vaak moet een magazijnmedewerker de artikelen even neerleggen omdat hij anders een deur niet kan openen of sluiten? Is de heftruck op twee plekken tegelijk nodig? Waar komen de leveringen te staan als ze net van de vrachtwagen komen, maar nog niet rechtstreeks het schap ingaan? Staan ze dan in de weg? Al deze punten zijn van belang voor de (her)inrichting van het magazijn. Soms om eerder gemaakte fouten op te lossen, maar vooral ook om te voorkomen dat het nieuwe magazijn onwerkbaar blijkt. Voer daarom ook zeker gesprekken met de dagelijkse gebruikers van het magazijn; zij weten heel goed waar de knelpunten zitten en wat beter zou kunnen.Neem een expert in de arm

Hoe goed u zelf ook gekeken heeft, hoe lang u ook geobserveerd heeft; een frisse blik brengt altijd nieuwe inzichten. Voor een goed advies is een externe expert zelfs essentieel. Hij heeft uiteindelijk kennis van álle mogelijkheden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een bepaalde maat van stellingen niet handig uitkomt, terwijl er ook andere maten verkrijgbaar zijn. En alternatief materiaal kan soms zomaar een betere oplossing bieden dan het standaardmateriaal waar u in eerste instantie naar zocht.

Veiligheid is het allerbelangrijkstEigenlijk zou dit de eerste stap moeten zijn. Vooral magazijnen die in de loop der tijd verder zijn uitgebouwd, hebben vaak onveilige hoeken. Een stelling die een keer is aangereden door een vorkheftruck, hoge rekken zonder doorvalbeveiliging, slecht of helemaal niet verankerd… Zeker magazijnstellingen waar een looproute achterlangs loopt, moeten aan de achterkant beveiligd zijn met een doorvalbeveiliging. Dit zijn gaaswanden die achter de palletstelling gemonteerd worden. Als een vorkheftruckchauffeur dan per ongeluk een pallet over de rand duwt, komt deze op de grond terecht zonder het risico dat er een collega gewond raakt.

In een magazijn zijn vorkheftrucks heel nuttige, maar ook gevaarlijke voertuigen. Alle stellages moeten daarom voorzien zijn van een aanrijdbeveiliging, waardoor een stelling na een kleine aanrijding niet meteen gevaarlijk beschadigd raakt. Deze aanrijdbeveiligingen zijn er voor alle hoeken en kopse kanten van stellingen. Niet alleen als er vorkheftrucks in het magazijn rondrijden, is aanrijdbeveiliging nuttig, ook als de werkbusjes ’s avonds in het magazijn worden geparkeerd, kunnen er ongelukken gebeuren. Juiste verankering van magazijnstellingen is van essentieel belang om de veiligheid in het magazijn te borgen. Dit kan op de standaard manier door in vloeren te boren en eventueel onderling te verankeren. Maar ook als dat niet mogelijk is, is er een oplossing in de vorm van chemische verankering.

Bewegwijzering in het magazijn

Ook bewegwijzering in een magazijn speelt een belangrijke rol bij veiligheid. Waar mogen mensen bijvoorbeeld lopen? Wat zijn nu precies de ruimtes voor pallets? Op welke afstand van een machine mag je staan? Met verschillende kleuren grondmarkering en stickers baken je een magazijn af voor meer structuur en veiligheid. Bij Manutan hebben we een ruim assortiment bewegwijzering magazijn producten.

Complete inrichting met veiligheidskeuring

De juiste stellages bestellen is één ding, ze op de juiste manier in elkaar zetten is een heel ander verhaal. Natuurlijk zijn er altijd wel personeelsleden vrij te maken die daarmee aan de gang kunnen, maar een snellere, veiliger en efficiëntere oplossing is het magazijn te laten opbouwen door professionele monteurs inclusief een officiële BMWT-veiligheidskeuring.

Manutan blijft volop investeren in producten en diensten die het werk veiliger, makkelijker en socialer maken.  Wil je meer weten over magazijninrichting of praktijkvoorbeelden zien van totaaloplossingen? Bekijk dan de video. Je kan natuurlijk ook de Helpdesk van Manutan bellen, zij denkt graag met je mee en geeft vrijblijvend advies.

Bekijk de video over magazijn- en projectinrichting:

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 13 maart 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen