Koopwijzer: Kies de juiste stroppen en hijsbanden

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Stroppen en hijsbanden zijn er in verschillende soorten en maten, hieronder wordt besproken welke dat zijn en waar je op moet letten bij het kiezen, kopen en gebruiken. We hebben onze collega’s van de Helpdesk gevraagd wat ze over hijsbanden en stroppen kunnen vertellen: “Het belangrijkste aan een hijsband is natuurlijk de werklast: wat kan hij dragen? Op elke hijsband, kabelstrop, kettingstrop of touwstrop wordt de maximaal te heffen gewicht duidelijk vermeldt.” De werklast wordt ook bepaald door het materiaal waar de hijsband of strop van gemaakt is natuurlijk.

De beste hijsband of strop kiezen

Hijsbanden en stroppen worden gemaakt van hele verschillende materialen: touw, riemen van stof (natuurlijk of synthetisch), en metalen kabels of kettingen. Je hebt ook eindloze hijsbanden, die zo zijn gemaakt dat er geen begin of einde is. Er zijn verschillende typen hijsbanden:

  • Hijsband met lussen

  • Hijsband met ringen

  • Kettingstrop

  • Enkelvoudige hijsbanden: Met lussen, ringen of haken.

  • Meervoudige hijsband of strop: Met meerdere banden of kabels aan één ring.

4 vragen die je jezelf moet stellen om de juiste hijsband te kiezen

Bij het kiezen van de juiste hijsband moet je op vier dingen letten:

  1. Te hijsen last: Het gewicht van de last moet je ruim aanhouden.

  2. Werklast: kies de hijsband of strop waarvan het veilig hefvermogen hoger is dan de te hijsen last en houdt rekening met de wijze van hijsen (hoek, aantal banden, enz.).

  3. Hoek van de banden/stroppen: probeer een hoek aan te houden van 60 graden, en overschrijd nooit de 120! Kies hijsbanden die lang genoeg zijn of gebruik een hijsbalk voor langere lasten. Hoe groter de hoek, des te sterker de banden moeten zijn.

  4. Aard van de last: kies speciale banden met een anti-slip polyurethaan coating of banden van polyester voor kwetsbare oppervlakken en banden met een beschermkoker voor scherpe randen.

Voor het kiezen van de juiste hijsband wordt de zogenaamde lastfactor gebruikt. Dit is een coëfficiënt waarmee de werklast van één band moet worden vermenigvuldigd om de werklast van de totale hijsband te verkrijgen. Bij hijsbanden met 4 banden worden 1 of 2 banden vaak uitsluitend voor het evenwicht gebruikt. Voor de berekening moet dus de grootste hoek tussen twee tegenovergestelde banden worden genomen, alsof de hijsband slechts twee draagbanden heeft.

Let erop dat hijsbanden moeten voldoen aan de machinerichtlijn 2006/42/eg. Hijsbanden moeten vóór ieder gebruik worden gecontroleerd op eventuele beschadigingen, en ten minste één keer per jaar worden gecontroleerd door een gekwalificeerd persoon. Controleresultaten moeten worden bewaard en op verzoek worden overlegd aan inspecteurs van de arbeidsinspectie en aan andere instanties.

Met bovenstaande informatie heb je een goede indruk van wat er bij het kopen van hijsbanden komt kijken, klik hier om het assortiment hijsbanden op Manutan.nl te bekijken.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 4 februari 2015

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen