Thuiswerken is inmiddels normaal geworden voor een grote groep medewerkers. Net als op kantoor is het ook thuis belangrijk dat je medewerkers een goede zithouding aannemen en hun werkruimte voldoende verlichten. Maar ben je als werkgever verplicht om hen een vergoeding te geven om die werkruimte ergonomisch in te richten? Moet je bijvoorbeeld energieverbruik vergoeden? Lees hier meer over de thuiswerkvergoeding.
Moet je je medewerkers een thuiswerkvergoeding geven?
Kantoorinrichting en magazijninrichtingAmbtenaren krijgen sowieso compensatie
In september werd bekend dat rijksambtenaren eenmalig 363 euro ter compensatie krijgen voor het thuiswerken. Ook wordt nu bekeken of in andere cao’s een mogelijke thuiswerkvergoeding komt, waarbij niet alleen eventuele materiaalkosten worden vergoed, maar ook bijvoorbeeld het extra energieverbruik. Natuurlijk kon je ook al voor de coronacrisis bij veel bedrijven thuiswerken, maar je hebt volgens de Wet flexibel werken geen recht hierop en ook geen vaste vergoeding. Wel kun je afspraken maken over structureel thuiswerken en een eventuele vergoeding voor bepaalde onkosten. Zoals voor verwarming, ergonomisch meubilair, computeraccessoires en kantoormateriaal.
Het Nibud berekende dat je bij een 40-urige werkweek gemiddeld 2 euro per dag extra kosten maakt tijdens het thuiswerken. Daarop is de eenmalige compensatie voor rijksambtenaren gebaseerd. Behalve de thuiswerkvergoeding krijgen de ambtenaren ook een loonsverhoging van 0,7 procent, al komt hun vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer per 1 oktober te vervallen.
Nu vooral thuiswerken? Overweeg een maandelijkse thuiswerkvergoeding
Als werkgever ben je tegelijk volgens de Arbeidsomstandighedenwet verantwoordelijk voor een goede en veilige thuiswerkplek voor je medewerkers. Sommige bedrijven in Nederland werken daarom al met een structurele thuiswerkbijdrage.
Het internationale accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers bijvoorbeeld hanteert een maandelijkse onkostenvergoeding en vergoedt deels het internetabonnement van thuiswerkers. In het begin van de corona-uitbraak gaven ze ook een ‘well-being’-budget van 750 euro, bijvoorbeeld voor advies van een online fysiotherapeut of workshop over werkstress en thuiswerken.
Onbelaste vergoedingen voor thuiswerk
Alle voorzieningen die je medewerkers nodig hebben om thuis hun werk te kunnen doen, kun je als werkgever onbelast vergoeden. Deze vergoeding voor bijvoorbeeld een computer of laptop, telefoon, scanner of tweede scherm moet je dan wel aanwijzen als eindheffingsloon in de werkkostenregeling. De Belastingdienst heeft de vrije ruimte daarbinnen voor 2020 eenmalig verhoogd. Ook de thuiswerkvergoeding voor rijksambtenaren wordt ten laste van de vrije ruimte gebracht. Natuurlijk moeten je medewerkers dan wel de gemaakte kosten kunnen aantonen.
Een thuiskantoor inrichten bij je medewerkers? Manutan helpt!
Bekijk ons volledige assortiment ergonomische hulpmiddelen op onze overzichtspagina thuiswerk of lees onze blog voor meer inspiratie. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Wist je trouwens dat onze medewerkers ook langskomen om thuiskantoren in te richten?