De laatste jaren krijgen we steeds vaker hittegolven over ons heen. Bedrijven gaan dan ook meer en meer op zoek naar oplossingen die op de werkplek voor een aangename temperatuur zorgen. Ook met de luchtkwaliteit houden ze rekening. Vervuilende of verontreinigende stoffen mogen namelijk geen kans krijgen, en de vochtigheidsgraad moet voldoende hoog zijn. Wil jij de temperatuur kunnen regelen en de luchtkwaliteit verbeteren, zonder je blauw te betalen? Dan is een luchtreiniger een vrij goedkope, doeltreffende en praktische oplossing. In deze koopwijzer voor luchtreinigers ontdek je welk model het beste bij je bedrijf past.
Koopwijzer: hoe kies je de juiste luchtreiniger voor je bedrijf?
Kantoorinrichting en magazijninrichtingHoe werkt een luchtzuiveraar?
Een luchtreiniger koelt de lucht door water te verdampen. Dit is een natuurlijk proces. Daarom noemen we zo’n toestel ook wel een ‘luchtkoeler’. Het zuigt omgevingslucht aan en leidt die vervolgens door een luchtbevochtiger. Het water in die filter verdampt en koelt zo de lucht die uit het toestel komt. Dit koelsysteem is aangevuld met een ventilatiesysteem dat de lucht laat circuleren in de ruimte.
Het verschil met een traditionele ventilator, die gewoon de warme omgevingslucht in het rond blaast, zit hem dus in de verdamping: die doet de luchttemperatuur dalen. Om de filter nat te houden, is het apparaat uitgerust met een reservoir, dat naargelang het model van omvang verschilt. Maar denk eraan: hoe doeltreffend een luchtreiniger werkt, hangt af van de luchtvochtigheid in de ruimte. Want hoe warmer en droger de lucht, hoe koeler de lucht na bevochtiging zal aanvoelen.
Qua design zit zo’n toestel over het algemeen vrij eenvoudig in elkaar, net zoals de bediening trouwens. De lucht koelen en/of zuiveren, meer moet het namelijk niet doen. Luchtreiniger voor de professionele omgeving zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, afhankelijk van het beoogde gebruik.
Voor kantoren raden we steeds een mobiele luchtkoeler aan. Die heeft namelijk wielen en een handvat, waardoor gebruikers hem gemakkelijk van het ene kantoor naar het andere verplaatsen. Er bestaan ook minimodellen die je gewoon op je bureau zet en met een USB-kabel aansluit. Ideaal voor telewerkers!
Luchtreinigers voor magazijnen zijn geschikt om grotere hoeveelheden lucht te koelen. Je kunt ze zelfs gebruiken om de omgevingstemperatuur te verlagen in zeer grote ruimtes (80 tot 150 m²).
Een luchtreiniger kiezen: de criteria
In deze koopwijzer voor luchtreinigers ontdek je met welke factoren jij rekening moet houden wanneer je een luchtreiniger kiest: hoe ziet de ruimte die je wilt koelen eruit, wat verwachten de gebruikers.
Productkenmerken
Ben je op zoek naar de ideale luchtreiniger voor je werkplek? Dan volgen hieronder enkele belangrijke criteria:
Hoeveel ruimtes wil je koelen en hoe groot zijn ze?
Wat is de inhoud van het waterreservoir?
Wat is het luchtdebiet van het toestel?
Hoeveel energie verbruikt het?
Hoe luid is het toestel, in decibel?
Kan het ook de lucht zuiveren?
Heeft het toestel een automatische timer?
De specifieke behoeften van je bedrijf
Elke ruimte heeft zo haar eigen koelingsbehoeften, afhankelijk van hoe groot ze is, hoe ze is georiënteerd en hoe goed ze is geïsoleerd. Sommige werkplekken kunnen dus al snel superwarm aanvoelen. Een uitstekende temperatuurregeling is logischerwijs dan ook een van de belangrijkste factoren voor goede werkomstandigheden tijdens een hittegolf. Wat een luchtzuiveraar in dat geval zo handig maakt, is dat hij snel werkt en als mobiele oplossing kan dienen.
Tijdens de coronacrisis werden we continu gewezen op het belang van een goede ventilatie van besloten ruimtes om om veilig aan het werk te kunnen blijven. Maar hoewel die voorzorgsmaatregel een gewoonte is geworden – gelukkig maar! – openen we de ramen overdag niet zo snel meer als het warm wordt. Als aanvulling op het interne ventilatiesysteem kan een bedrijf dus kiezen voor een luchtkoeler die de lucht ook zuivert. Zo’n toestel kan werken met een filter of met een ionisatiesysteem.
Wat zijn de voordelen van een luchtreiniger?
Door zijn werkingsprincipe is een luchtreiniger meteen ook een luchtbevochtiger. Ideaal dus voor het welzijn op het werk, want een te droge of te vochtige omgeving zullen je medewerkers snel beu zijn. Te droge lucht op kantoor veroorzaakt ongemakken zoals een droge keel of geïrriteerde ogen. Een te hoge luchtvochtigheid kan daarentegen leiden tot schimmelvorming en ademhalingsproblemen.
Een luchtreiniger biedt verschillende voordelen ten opzichte van airconditioning. Hij is bijvoorbeeld veel milieuvriendelijker en zuiniger dan een airco, omdat hij minder energie verbruikt. Je hoeft dus geen torenhoge elektriciteitsrekening te verwachten. Bovendien bevat een luchtkoeler in tegenstelling tot een airconditioner geen koelmiddel. In dat soort vloeistoffen zitten stoffen die schadelijk zijn voor onze ozonlaag en bijdragen aan het broeikaseffect.
Een luchtreiniger installeren is ook veel makkelijker. En omdat het een mobiel toestel is, berg je het gewoon op wanneer je het niet nodig hebt. Een airco vergt daarentegen veel werk, en soms moet je de ruimte zelfs helemaal opnieuw indelen. Een luchtkoeler is tot slot ook veel stiller dan een airconditioner uit de basiscategorie.
Opties voor luchtkoelers
Voor je het juiste apparaat voor jouw ruimte kiest, moet je eerst alle mogelijkheden van de verschillende modellen uitspitten.
Inhoud van het waterreservoir
Eerst en vooral bekijk je hoeveel water in het waterreservoir past. Zo weet je hoe vaak je het apparaat zult moeten bijvullen. Hoe groter het reservoir, hoe minder snel het leeg is.
Nachtmodus
Wil je het reservoir niet om de haverklap moeten bijvullen? Kies dan een luchtkoeler met nachtmodus. Je toestel werkt dan langzamer en zal de temperatuur langer koel houden zonder dat je ook maar iets hoeft te doen. Bovendien bespaart deze modus energie en is hij stiller dan de normale stand. De nachtmodus is een van de beschikbare vermogensniveaus van modellen met instelbare ventilatiesnelheden.
Luchtreiniging
Zoals gezegd kan een luchtkoeler ook fungeren als luchtreiniger. In dat geval is het toestel uitgerust met een filter of een ionisatiesysteem. Er bestaan elektrostatische filters die verontreinigende stoffen, stof, pollen en bacteriën uit de lucht halen. Koolstoffilters (die je ook in afzuigkappen of afvalbakken terugvindt) gaan dan weer slechte geurtjes tegen.
Ionisatie is een luchtzuiveringstechniek waarbij de fijne deeltjes in de lucht worden gemengd met negatieve ionen, vervolgens zwaarder worden en daardoor op de grond vallen. Sommige modellen doen tot slot ook dienst als oscillerende ventilatoren. Die bootsen natuurlijke wind na en verspreiden zo de frisse lucht door de ruimte.
Accessoires
Andere opties staan dan weer in het teken van het gebruikscomfort van het apparaat. Zo vind je op het bedieningspaneel klassieke knoppen, aanraaktoetsen of een display. Bij sommige toestellen zit ook een afstandsbediening. Daarmee kun je de instellingen (vermogen, oscillatie) wijzigen en op afstand een andere modus kiezen.
Andere modellen beschikken dan weer over een ingebouwde timer. Die schakelt je toestel automatisch uit zodra de vooraf ingestelde programmaduur is verstreken, en dat is een zegen voor je stroomverbruik.
Aanvullende koelmethodes
Zoals we eerder al aangaven, heb je water nodig om de lucht te koelen. Sommige modellen versterken het verkoelende effect echter met behulp van ijs. Als je koeler hiervoor geschikt is, kun je dus ijsblokjes toevoegen aan het waterreservoir.
Andere modellen beschikken dan weer over een sleuf voor een ijsstaaf. Vaak worden er enkele ijsstaven meegeleverd, zodat je makkelijk kunt afwisselen. Dankzij de aanvullende koelmethodes hierboven hoef je het waterreservoir niet zo vaak bij te vullen. Het ijs moet namelijk eerst nog smelten voordat het water begint te verdampen.
Je luchtreiniger onderhouden
Net zoals elk elektrisch apparaat moeten luchtkoelers regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen om optimaal te blijven functioneren. Om geen enkel risico te lopen, moet je uiteraard eerst de stekker uit het stopcontact halen voordat je je toestel schoonmaakt.
De luchtfilter reinigen
Omdat de lucht via de luchtfilter in de ruimte wordt geblazen, mag er absoluut geen stof op zitten. De luchtfilter reinig je gewoon volgens de instructies uit de handleiding.
Meestal ga je eerst aan de slag met een stofzuiger en maak je vervolgens de filter schoon met zeepwater. Laat de filter daarna drogen voordat je hem weer in het toestel steekt.
De luchtbevochtiger reinigen
Door het risico op schimmelvorming of kalkaanslag moet je een luchtbevochtiger minstens één keer per maand reinigen. Wat water met zeep of afwasmiddel volstaat. Zorg er ook voor dat je toestel geen schade oploopt.
Het waterreservoir onderhouden
Het onderhoud van het waterreservoir mag je niet verwaarlozen. Ook hier kan er namelijk schimmel of kalkaanslag opduiken. Ververs het water dus regelmatig en maak het reservoir schoon met een spons of borstel, vooral als het water veel kalk bevat.
Naast dit regelmatige onderhoud reinig je een luchtreiniger ook grondig als je hem gedurende langere tijd opbergt. Laat de filter, het reservoir en de luchtbevochtiger gewoon drogen aan de lucht en steek ze vervolgens weer in het toestel.
Om je teams in aangenamere en gezondere omstandigheden te laten werken, kun je ook kiezen voor luchtbehandelingsapparatuur. Bij warme temperaturen is het bovendien superbelangrijk om voldoende te drinken. Gebruik je daar liever geen plastic flessen voor? Installeer dan een waterkoeler voor je medewerkers.
Ontdek ons complete assortiment zomerproducten voor een hittegolf op het werk.