Thuiswerken en de risico’s van zittend werk

Ergonomie op de werkvloer

Door de gezondheidscrisis heeft thuiswerken een onverwacht hoge vlucht genomen. Dat thuiswerken effectief is, is inmiddels wel bewezen. Ook lijkt de meerderheid van het personeel er enthousiast over. Maar meer thuiswerken draagt ook bij aan meer zittend werk en dat is niet zonder risico’s voor de gezondheid. We geven een aantal tips om thuiswerken gezond en veilig te houden.

Een van de grootste voordelen van thuiswerken is dat er minder, of zelfs helemaal niet, hoeft te worden gereisd. Een van de grootste nadelen van thuiswerken is dat het zittend werk en te weinig beweging overdag in de hand werkt.

De gevaren van zittend werk

Lange tijd achtereen zitten kan een groot aantal nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben: verhoogd risico op hart- en vaatziekten (hoge bloeddruk, hartfalen), stofwisselingsziekten als diabetes type 2, risico op overgewicht en zelfs een risico op geestelijke gezondheidsproblemen.

Deze risico’s ontstaan uiteraard geleidelijk over langere tijd en een paar dagen thuiswerken is niet meteen een gevaar voor de gezondheid. Maar als we niet oppassen, kan een zittende levensstijl negatieve gevolgen hebben. Als we bijvoorbeeld de tijd die we dagelijks zittend doorbrengen voor langere tijd met 15% verlengen, dan kan dat al stofwisselingsproblemen geven.

Voor je gezondheid, en om het thuiswerken prettig te houden, is het belangrijk om niet meer dan 7 uur per dag, of langer dan 30 minuten achter elkaar, te zitten.

Vervang informele momenten door sportieve momenten

Op kantoor, tijdens vergaderingen, maar ook tijdens informele gesprekken met collega’s of gewoon tijdens de lunch: het zijn allemaal momenten waarop we in beweging kunnen komen. Die gelegenheden hebben we niet als we thuiswerken, zeker nu we ons voor videovergaderingen helemaal niet meer hoeven te verplaatsen. Daarom is het essentieel om de tijd die we dagelijks uitsparen, te benutten om te sporten.

Dertig minuten sporten per dag volstaat al om de bloeddruk te verlagen, cholesterol en lichaamsvet te verminderen en het immuunsysteem te versterken. En het levert ook nog een goed gevoel op! Zo profiteer je optimaal van de autonomie die thuiswerken biedt.

Houd regelmatige werktijden aan

Pas op dat je niet de hele tijd ‘aan’ staat – een bekende valkuil van thuiswerken. Daardoor loop je het risico langer achter de computer te blijven zitten dan zou moeten. Probeer dit te voorkomen door jouw reguliere werktijden aan te houden en moedig de andere leden van jouw team aan om hetzelfde te doen.

Pas op met tussendoortjes

Een ander gevaar van thuiswerken: snacken! Wie thuiswerkt kan heel gemakkelijk, op elk moment van de dag, even naar de keuken lopen voor iets lekkers. En die neiging wordt door sociale isolatie vaak nog versterkt. Met een dubbel risico tot gevolg: je verbruikt niet alleen minder energie doordat je minder hoeft te reizen, maar gaat ook onregelmatiger eten, met soms calorierijke tussendoortjes. Voorkom dit door regelmatige etenstijden en een gezond, evenwichtig voedingspatroon aan te houden.

Beperk uw schermtijd

Thuiswerken kan nu eenmaal alleen via schermen. Zorg daarom dat je aan het einde van de werkdag een paar uur zonder schermen doorbrengt. Smartphones, tablets en televisies nodigen allemaal uit om te blijven zitten of zelfs te gaan liggen.  Kies als ontspanning daarom voor een sportactiviteit, doe een spelletje met de kinderen, kook de avondmaaltijd enzovoort. Er zijn zoveel leuke manieren om een creatieve, productieve werkdag positief af te sluiten.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 5 juli 2021

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen