Spier- en skeletaandoeningen: dé gezondheidsklacht op de werkvloer

Ergonomie op de werkvloer

Spier- en skeletaandoeningen maken maar liefst 9 van de 10 beroepsziekten uit, en komen vooral voor in de rug, nek, schouders en armen, en soms in de benen. Veel mensen denken dat het tillen van zware voorwerpen de enige oorzaak is van spier- en gewrichtsklachten, in het Engels musculoskeletal diseases (MSD) genoemd. Maar dat klopt niet helemaal, waardoor andere boosdoeners vaak onder de radar blijven. Dit soort klachten wordt namelijk ook veroorzaakt door repetitieve handelingen of verkeerde handelingen. Dat daaraan iets gedaan moet worden, staat buiten kijf. We zetten enkele broodnodige preventietips op een rij.

Een mentaliteitsverandering nodig

Om de opmars van spier- en gewrichtsklachten te stoppen, is een mentaliteitsverandering nodig. Want ondanks alle wettelijke inspanningen – de voorwaarden voor optimale werkomstandigheden worden immers steeds beter omschreven – is het aantal spier- en skeletaandoeningen de laatste tien jaar met maar liefst 60% gestegen. Een schrijnend percentage, zeker als je weet dat 45% van dit soort aandoeningen tot permanente arbeidsongeschiktheid leidt.

Met de volgende basismaatregelen kom je al een heel eind:

Extra aandacht voor de industrie

Sectoren als de voedingsindustrie, de distributie, openbare werken en de autosector worden het zwaarst getroffen, met elk jaar veel ziekmeldingen veroorzaakt door spier- en gewrichtsklachten. Werknemers kampen vooral met klachten aan de polsen, schouders en ellebogen. Hoewel deze klachten vroeger werden afgeschilderd als ‘part of the job’ zijn ze tegenwoordig het onderwerp van heel wat onderzoek en wetenschappelijke innovaties. Veel spier- en skeletaandoeningen zijn namelijk te voorkomen met de juiste gewoontes en hulpmiddelen, onder meer door werkplekken aan te passen aan de lichaamsbouw van de werknemers, of ervoor te zorgen dat ze niet te diep moeten bukken of te ver moeten strekken.

Hulp nodig om spier- en gewrichtsklachten bij jouw bedrijf de kop in te drukken en voor een echt ergonomische werkplek te zorgen? Vraag de medewerkers van onze helpdesk gerust om advies.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 10 januari 2019

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen