Veilig werken met een reachtruck begint natuurlijk bij het (rij)gedrag van de chauffeurs. Het is zeker de moeite waard om bewustwording te creëren en je chauffeurs te informeren over de mogelijke gevaren, het belang van veiligheid en verantwoord rijgedrag. Maar dat betekent niet dat je ze verder geen handje kunt helpen, bijvoorbeeld door ze technische hulpmiddelen te bieden. We stellen de handigste hier aan je voor!
Reachtruck: 4 tech-tips om veiliger te werken
Ergonomie op de werkvloer1. Schoksensoren voor je reachtrucks
Door schoksensoren te monteren op de reachtrucks kun je het rijgedrag van de reachtruckchauffeurs monitoren. Het systeem registreert alle onnatuurlijke schokken en stuurt data over onder meer de rijsnelheid door naar het fleetmanagementsysteem. Onverantwoord gedrag valt dan meteen (en objectief) op, wat een aanleiding kan zijn om de chauffeur hierop aan te spreken. In het ergste geval kun je de reachtruck laten stilvallen zodra het systeem een bepaald aantal schokken heeft geregistreerd. Deze werkwijze getuigt uiteraard van weinig vertrouwen in je chauffeurs, dus dit systeem zet je natuurlijk alleen in uitzonderlijke gevallen in.
2. Toegang tot de reachtruck beperken
In art. 7.17c lid 1 van het Arbobesluit staat: “Mobiele arbeidsmiddelen met een eigen aandrijving worden bediend door werknemers die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten.” Dit betekent dat onbevoegden geen toegang mogen hebben tot je reachtrucks. Om de veiligheid op dit vlak voor 200% te garanderen, kun je een autorisatie instellen, zodat alleen chauffeurs met hun persoonlijke code de machine kunnen starten.
Voordat de reachtruck start, kun je de chauffeur eventueel verplichten enkele checks uit te voeren via een vragensysteem waarop hij moet doorklikken. De kans dat hij een defect over het hoofd ziet, is veel kleiner als hij pas kan starten nadat hij alle aandachtspunten verplicht heeft doorgelopen.
3. (Automatische) snelheidsbeperking: check
Ten derde bestaan er reachtrucks waarop je een maximumsnelheid kunt instellen – net zoals bepaalde wagens uitgerust zijn met een ‘speed limiter’. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan is het misschien een optie om sensoren te installeren en gevaarlijke zones in te stellen. Met dit systeem past de truck zijn rijsnelheid automatisch aan zodra hij in het afgebakende gebied komt – denk aan een zone waar veel voetgangers zijn of waar in het algemeen veel beweging is.
4. S.O.S. bijna-botsing!
Met een zogenaamd real-time locating system bepaal je tot slot de live positie van trucks en voetgangers in het magazijn door middel van tags. Als twee ‘objecten’ in elkaars buurt dreigen te komen, slaat het systeem alarm met licht en geluid. Dit is natuurlijk een belangrijk hulpmiddel om botsingen te voorkomen.
Meer weten over veiligheid? Lees dan ook onze andere blogs over dit onderwerp of neem contact op met de helpdesk!