Je schermtijd beperken: zo doe je dat

Ergonomie op de werkvloer

Wie een kantoorbaan heeft, brengt aardig wat uren per dag achter een beeldscherm door. Daarnaast zitten we in onze privétijd ook regelmatig naar een scherm te staren. Monitor gerust je gemiddelde schermtijd eens met een app (bijvoorbeeld Quality Time of Moment). Je gaat vast schrikken van de totale tijd die je achter een scherm doorbrengt – wel of niet in een goede zithouding. Wist je dat te veel schermtijd niet goed voor je is? Lees snel onze tips om hier iets aan te veranderen!

Waarom je schermtijd beperken belangrijk is

Schermtijd beperken is belangrijk om je metabolisme niet te verstoren. Dat klinkt misschien vergezocht, maar ons lichaam is een zuinig beestje. Als je achter een scherm zit, schakelt het over op een passieve toestand. Gevolg: je spieren nemen minder vetten op en verbranden minder vetten, gewoon omdat ze niet actief zijn. Daardoor kunnen de vetten zich op termijn opstapelen en je stofwisseling ontregelen. Bovendien krijg je bij een overdosis schermtijd al snel last van digitale vermoeidheid: je krijgt hoofdpijn en concentratieproblemen.

Ten derde zijn er veel studies die aantonen dat het blauwe licht dat je scherm uitstraalt een slechte invloed heeft op je nachtrust. Je hersenen hebben immers het verschil tussen licht en donker nodig om je lichaam in ‘slaapstand’ te brengen. Daarnaast dringt blauw licht helemaal door tot op je netvlies, waardoor staar of netvliesbeschadiging kan ontstaan, of je ooglens kan vertroebelen. Ten slotte is blauw licht niet goed voor je huid. Het dringt door tot op de plaats waar je lichaam collageen en elastine aanmaakt, waardoor je sneller rimpels krijgt en je huid verslapt. Bovendien is blauw licht een van de oorzaken van hyperpigmentatie – dat zijn donkere vlekjes op je huid. Redenen genoeg om minder achter je scherm te zitten, toch?

Minder schermtijd? Beweeg elk half uur

In een ideale wereld sta je elk half uur even rechtop. Dat is niet alleen goed voor je bloedsomloop, maar ook voor je concentratie en productiviteit. Als een halfuurtje niet lukt, zorg er dan voor dat je zeker elke twee uur even stopt met je beeldschermwerk. Zo geef je je ogen rust en onderbreek je de straling van het blauwe licht van je scherm.

Hulp nodig om deze routine in te bouwen? Loop een rondje door je huis of appartement wanneer je iets te drinken gaat halen, maak een korte wandeling tijdens je middagpauze, of zet de timer van je smartphone om je elke dertig minuten aan te moedigen even recht te staan. Of je downloadt een app die je laat opstaan van je (ergonomische) bureaustoel: bijvoorbeeld de Sitting Timer voor Android of Stand Up! voor iOS.

Ooit al gehoord van micropauzes?

Bij een micropauze neem je een pauze van dertig seconden, waarbij je even met je schouders draait, je nek losmaakt of je armen stretcht – ideaal om de bloedsomloop te herstellen of te stimuleren. Las zo’n kleine pauze in om nek- en rugklachten tegen te gaan.

Leef bewust

Niet alleen tijdens het werken zit je achter een scherm. Je moet er eens op letten hoe vaak je op je smartphone kijkt of hoeveel uren je naar de televisie staart om te ontspannen. Maar eigenlijk zijn de tv, je tablet of je smartphone geen vormen van ontspanning. Je hersenen worden namelijk nog steeds overprikkeld. Probeer daarom in je vrije tijd zo min mogelijk prikkels op te zoeken of zoek een vrijetijdsbesteding waarin je je hoofd leeg kan maken. Lees een boek, maak een wandeling zonder hoofdtelefoon, volg een yogales of doe even lekker niets. Mocht je meer voldoening halen uit actief bezig zijn, pak er dan een gezelschapsspel bij, een puzzel of ga een rondje fietsen.

Wist je trouwens dat je smartphone niet alleen je schermtijd kan monitoren, maar dat je er ook apparaatvrije tijd en gebruikslimieten voor apps kunt instellen? Dat helpt om je bewust te worden van je smartphone- of tabletgebruik.

Meer weten over ergonomisch werken?

Bekijk ons volledige assortiment ergonomische hulpmiddelen via onze overzichtspagina ergonomie of lees onze blog voor meer inspiratie. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze helpdesk. Wist je trouwens dat onze medewerkers ook langskomen om thuiswerkplekken in te richten?

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 5 november 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen