Ergonomische bureaustoel kopen? Zo maak je de juiste keuze, ook bij thuiswerk

Ergonomie op de werkvloer

Bureaustoelen zijn in geen enkel bedrijf weg te denken, en ook thuis vinden we ze meer en meer terug nu er steeds vaker wordt getelewerkt. Bureaustoelen heb je in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Die uitgebreide keuze is geen overbodige luxe, want een goede zithouding is een must om nek- en rugklachten en andere fysieke problemen te voorkomen. Wil jij het goed aanpakken en direct de juiste bureaustoel kopen voor jezelf of je collega’s? Een exemplaar dat zowel past bij het soort werkzaamheden als bij de lichaamsbouw van degene die erop gaat zitten? Lees dan zeker onze tips en aandachtspunten, want investeren in een gezonde werkhouding is essentieel!

Een ergonomische bureaustoel: 3 criteria

Of je nu een ergononomische bureaustoel zoekt om je kantoor ergonomischer in te richten of in het magazijn meer aandacht te besteden aan ergonomisch zitten: houd altijd deze drie basiscriteria in je achterhoofd.

1.     Zitduur: ook belangrijk bij thuiswerk

Het is sowieso een goed idee om regelmatig af te wisselen tussen staan en zitten. Loop eens rond, verander van houding, … Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd! Kun je niet vermijden voor langere tijd zittende werkzaamheden uit te voeren? Dan raden we je aan om een ergonomische bureaustoel te kiezen. Zo’n soort stoel blinkt uit in comfort en flexibiliteit, dankzij bijvoorbeeld een verstelbare zithoogte, zitdiepte, lendensteun, rugleuning en gewichtsregeling. En hoe langer je voor je werk moet zitten, hoe belangrijker het comfort van je bureaustoel uiteraard wordt. Bureaustoelen met de opties ‘permanent contact’, ‘zitneiginstelling’, ‘kantelas gecentreerd’ of ‘kantelas gedecentreerd’ zijn geschikt voor dagelijkse zittijden van drie tot vijf uur. Zit je per dag acht uur of langer, dan heb je een bureaustoel met een ‘synchroonsysteem’ nodig. Verderop in dit artikel gaan we uitgebreider in op deze mechanismen.

2.     Lichaamsbouw

De meeste standaard bureaustoelen zijn gemaakt voor gebruikers met een lengte van 1,80 meter en hebben een maximale belasting van 110 kilogram. Dit betekent dus ook dat er veel medewerkers zijn die op zo’n reguliere bureaustoel niet goed zitten, zoals mensen die korter, langer en/of zwaarder zijn. Voor hen is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Bij korte lengte: verstelbaarheid blijft enorm belangrijk, maar daarnaast mag de zitting niet te diep zijn en is een bureaustoel met lage gasveer aan te raden (de gasveer is de cylinder met zuiger die de zitting van de bureaustoel verbindt met het wielenstel). Daarnaast kan een voetensteun een welkome aanvulling zijn.

  • Bij langere lengte of hoger gewicht: zorg dat de stoel extra ondersteuning biedt met bijvoorbeeld dik gevulde kussens. Bovendien moet het onderstel geschikt zijn voor het gewicht van de medewerker die hem gaat gebruiken. Vaak heeft een bureaustoel voor iemand die langer of zwaarder is een verzwaarde gasveer om de belastbaarheid te vergroten.

3.     Type werkzaamheden

Zorg ten slotte dat je bureaustoel past bij je werkzaamheden. Hoe preciezer en specifieker de werkzaamheden, hoe meer instelfuncties je nodig hebt om goed te kunnen zitten. Kijk onder andere naar de mogelijkheden om de stoel te verstellen als je wisselt van taak. Werk je veel aan de werkbank? Dan zijn hoge bureaustoelen (ook wel werkplaatsstoelen genoemd) vaak de beste keuze. Benieuwd waar je op moet letten bij het kiezen van zo’n werkplaatsstoel? Bekijk dan onze koopwijzer werkstoel kiezen en kopen. Werk je vaak van thuis? Ook dan moet je zorgen voor een goede zithouding. We kunnen je helpen om bij de inrichting van het thuiskantoor – voor jou of je medewerkers.

Ergonomische bureaustoel: diverse functies en opties

We kunnen het niet genoeg benadrukken: zorg dat je ergonomische bureaustoel instelbaar en aanpasbaar is aan je lengte en gewicht. Daarvoor hebben de ontwerpers van bureaustoelen diverse functies en mechanismen bedacht – net als voor een dynamische zithouding. We overlopen hier de manieren waarop een ergonomische bureaustoel je lichaam extra ondersteunt of een verkeerde zithouding helpt te voorkomen.

1. Instellingen

Dankzij de volgende instellingen kun je je lichaam ontlasten terwijl je op je bureaustoel zit:

  • Zithoogte: pas de stoelhoogte aan aan je lichaamslengte. Stoelen met deze optie herken je in onze webshop aan dit icoontje:

  • Zitdiepte: pas de zitdiepte aan aan de lengte van je benen. Bureaustoelen waarvan je de zitdiepte kunt wijzigen is herkenbaar aan het volgende icoon:

  • Verstelbare lendensteun: bureaustoelen met een verstelbare lendensteun ondersteunen de rug bij de overgang van het bekken naar de wervelkolom en ontlasten zo de spieren die je helpen om een juiste zithouding aan te nemen. In onze webshop herken je de stoelen met deze functie als volgt:

  • In hoogte verstelbare rugleuning: een stoel met een in hoogte verstelbare rugleuning helpt om je rug en rugleuning mooi op elkaar te laten aansluiten. Dit icoontje laat zien dat je bureaustoel deze optie heeft:

  • Gewichtsregeling: het is belangrijk dat je de sterkte van de weerstand van de rugleuning kunt instellen op het lichaamsgewicht van de gebruiker. Bureaustoelen met gewichtsregeling gaan op onze webshop gepaard met dit icoon:

2. Stoelmechanismen

Er zijn vijf verschillende stoelmechanismen voor ergonomische bureaustoelen: ‘permanent contact’, ‘zitneiginstelling’, ‘kantelas gecentreerd’, ‘kantelas gedecentreerd’ en ‘synchroonsysteem’. Wat betekent dat?

  • Permanent contact: een stoel met de functie ‘permanent contact’ heeft alleen een verstelbare rugleuning. Deze past zich aan de beweging van je rug aan. Dit type kreeg het volgende icoontje mee op onze webshop:

  • Zitneiginstelling: dankzij deze optie kun je je bureaustoel naar voren kantelen, zodat de voorkant van de stoel lager komt te liggen en de rugleuning in de richting van je bureautafel kiept. Door op die manier de hoek tussen je romp en je bovenbenen te vergroten en je bekken te kantelen, respecteer je de normale kromming van je wervelkolom. Zo kun je heel actief (d.w.z. met actieve rugspieren) zitten, terwijl je toch de nodige ondersteuning krijgt. Let op: kantel je stoel niet té ver naar voren, want dan moeten je voeten te hard werken om te voorkomen dat je wegglijdt. Let in onze webshop op stoelen met dit icoontje:

  • Kantelas gecentreerd: bij stoelen met deze functie kun je je zitvlak en rugleuning samen achter kiepen. De hele stoel wordt dus naar dezelfde houding gekanteld. Door dit mechanisme de hele werkdag door regelmatig te gebruiken, bevorder je de bloedsomloop terwijl je de wervelkolom toch optimaal blijft ondersteunen. Deze mogelijkheid herken je aan het volgende icoontje:

  • Kantelas gedecentreerd: ook bij dit type bureaustoel kantelt de hele stoel in dezelfde verhouding, maar je voeten blijven op de grond. Dit icoontje verduidelijkt deze optie:

  • Synchroontechniek: bij stoelen met deze functie kun je je rugleuning en zitting gelijktijdig kantelen – maar niet per se in dezelfde verhouding. Daardoor volgt een bureaustoel met synchroontechniek perfect de beweging van het lichaam. De zitting kantelt meestal een derde van de hoek die de rugleuning maakt. In onze webshop duiden we dit type stoelen aan met:

Of je tot slot voor een stoel met armleuningen of zonder armleuningen kiest, is een kwestie van persoonlijke smaak. Armleuningen ontlasten je schouder en nek, wat prettig kan zijn als er vaak te veel spanning op je schouder- en nekspieren staat en je klachten dreigt te ontwikkelen. Bij veel bureaustoelen is het trouwens nog mogelijk om achteraf armleuningen toe te voegen, dus je hoeft je zeker niet blind te staren op deze beslissing.

Kijk naar het totaalplaatje

Tot slot zijn er nog omgevings- en andere factoren om in het achterhoofd te houden bij de keuze van een ergonomische bureaustoel.

1.     Ondergrond

Houd rekening met de ondergrond van de werkomgeving, want in combinatie met het materiaal van de wielen bepaalt deze hoe gemakkelijk de bureaustoel zal rollen. Harde kunststof wielen zijn prima geschikt voor tapijt, terwijl zachte wielen met een rubberen laag het beter doen op tegels of linoleum.

2.     Speciale vereisten

Kijk of er speciale wensen zijn, zoals brandbestendigheid. Bureaustoelen met een label NEN-EN 1021-1 of 1021-2 zijn brandvertragend. Als ze (bovendien) tot de klasse M1 behoren, betekent dat  dat het materiaal waarvan ze gemaakt zijn niet ontvlambaar is. Daarnaast kun je de voorkeur geven aan stoelen die eenvoudig te reinigen zijn. Een kunststof of lederen zitting is makkelijker schoon te maken dan een stoffen kussen. Zeker in industriële omgevingen of plaatsen waar hygiëne essentieel is, speelt onderhoudsvriendelijkheid vanzelfsprekend een grote rol. Of wat dacht je van een bureaustoel met een ademende rugleuning of zelfs een rugleuning met een ingebouwd ventilatiemechanisme? Dit soort bureaustoelen is heel comfortabel in warme werkomgevingen.

3.     Uitstraling

Vraag jezelf af of de uitstraling van de stoel nog een rol speelt. Er is tenslotte een behoorlijk verschil tussen een basic stoel en een design bureaustoel of een managersstoel. En misschien zijn er bepaalde kleuren om rekening mee te houden, zodat je ergonomische bureaustoel binnen de branding van het bedrijf past.

4.     Budget

Natuurlijk houd je ook in het achterhoofd wat je aan de stoel wil uitgeven. Een ergonomische bureaustoel hoeft niet per definitie heel prijzig te zijn: er bestaan zeker ook goede exemplaren in een lagere prijsklasse.

5.     Zelfbouw of niet

Wil je een kant-en-klare bureaustoel of vind je het niet erg om met een zelfbouwpakket aan de slag te gaan? Ook die vraag moet je jezelf stellen voordat je een bestelling plaatst. Op onze webshop herken je de bureaustoelen die je zelf in elkaar moet zetten aan dit icoontje:

Je bureaustoel goed instellen

De perfecte bureaustoel gevonden? Dan moet je hem natuurlijk goed instellen. De functies van een bureaustoel verliezen hun meerwaarde als je ze niet goed gebruikt. Weet dat bij een ergonomische zithouding …

  • je voeten plat op de grond of op een voetensteun staan en je benen een hoek van 90° vormen,

  • de hoogte van de rugleuning zo is ingesteld dat de lendensteun goed in de holling van je onderrug past,

  • je armen zo dicht mogelijk bij je lichaam zitten en een rechte hoek vormen,

  • de kantelkracht van de rugleuning niet te hard en niet te zacht ingesteld staat, zodat je rug goed wordt ondersteund, zonder te forceren.

Meer weten over ergonomisch werken?

Bij Manutan willen we jouw werk leuker en gemakkelijker maken. Bekijk ons volledige assortiment ergonomische meubels en hulpmiddelen via onze overzichtspagina ergonomie of lees onze blog voor meer inspiratie. Ook voor thuiswerkers staan we klaar! Heb je vragen? Contacteer gerust onze helpdesk. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

De gids om je werkplaats perfect in te richten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 24 augustus 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen