Een rollenbaan of transportband kiezen: zo doe je dat!

Kantoorinrichting en magazijninrichting

Een rollenbaan vormt het middelpunt van talloze magazijnen en werkplaatsen. Vaak wordt de term ‘rollenbaan’ als een synoniem voor ‘transportband’ gebruikt, maar dat klopt niet helemaal. Rollenbanen zijn uitgerust met rollen en ze zijn niet voor alle soorten goederen geschikt. Denk aan goederen met een niet-vlakke onderkant of kleine goederen die tussen de rollen kunnen vallen. Transportbanden zijn uitgerust met een baan of band waarop de goederen kunnen staan. Wie een rollenbaan of transportband moet kiezen, staat voor een moeilijke beslissing. Er bestaan immers veel soorten! We vertellen je waarop je moet letten bij de aankoop.

1. De situatie in kaart brengen

Welke goederen moeten over de rollenbaan of transportband vervoerd worden? De vorm, de afmeting, maar ook het gewicht van de goederen spelen een rol.  

Gewicht 

Een rollenbaan of transportband voor lichte, kleine producten ziet er natuurlijk anders uit dan eentje voor grote of zware goederen. Benieuwd naar de maximale belasting per lopende meter? Die staat vermeld op het apparaat (de richtlijn voor normale producten in een normale omgeving is een snelheid van 10 meter per minuut). 

Omvang 

Wanneer de goederen korter zijn dan 70 millimeter, is een transportband verplicht. Met een rollenbaan kunnen de goederen tussen de rollen vallen. Voor de breedte moet je 50 millimeter extra ruimte aanhouden. 

Materiaal en onderkant 

De goederen mogen niet harder zijn dan de rollenbaan of de transportband. Metalen voorwerpen zorgen bijvoorbeeld dat kunststof rollen snel versleten raken. Bovendien speelt ook de onderkant een rol: als die niet vlak is, hebben rollen geen zin. Dan kun je toch beter gebruikmaken van een transportband.  

2. Speciale goederen?

In sectoren als de farmaceutische industrie, waarin hogere eisen worden gesteld, zijn aangepaste transportbanden en rollenbanen vereist. Ook bij levensmiddelen gelden strenge vereisten op het vlak van hygiëne en is een standaardoplossing soms niet voldoende. 

3. Het transportsysteem selecteren

Als je hebt besloten dat een rollenbaan de ideale oplossing is voor jouw situatie, moet je nog kiezen wélke rollenbaan het meest geschikt is. Er bestaan namelijk verschillende soorten: 

Rollenbaan met vrije rollen 

Als je een beroep doet op de zwaartekracht door de band schuin te laten lopen, zijn vrije rollen meestal een goede optie. De afstand tussen twee rolassen (waarop de rollen draaien) mag niet te groot zijn: maximaal een derde van de productlengte.

Gemotoriseerde rollen 

Gemotoriseerde rollen of een elektrische rollenbaan zijn nodig wanneer de band niet schuin staat. Er kan een circuit worden gevormd, waarbij je de snelheid centraal kunt regelen. Dat is bijvoorbeeld ideaal bij het voorbereiden van bestellingen. 

Verschillende soorten rollen 

Er zijn bovendien verschillende soorten rollen beschikbaar: van staal, verchroomd, aluminium, rvs, kunststof, … Er bestaan ook rollen die bekleed zijn met bijvoorbeeld rubber of polyurethaan. Wist je dat je zelfs de diameter van de rollen kunt kiezen?  

4. Accessoires kiezen

Tot slot kun je je rollenbaan nog uitrusten met talloze accessoires, zoals geluidsabsorberende stapelbakken of in hoogte verstelbare zijgeleiders.  

Nog vragen over intern transport? Bel de  helpdesk  van Manutan. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Manutan draagt graag een steentje bij!

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 22 juni 2018

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen