Wanneer is een magazijn nu eigenlijk duurzaam? En waarom zou je in duurzaamheid investeren? Allebei relevante vragen, zeker vandaag de dag. We helpen je graag op weg met een aantal antwoorden én concrete tips.
Snel meer duurzaamheid in het magazijn
Duurzaamheid op de werkvloerInvesteren in een duurzaam magazijn? Daarom!
De redenen om te investeren in een duurzaam magazijn zijn legio. Ten eerste zijn klanten en investeerders kritischer geworden. Ze willen niet meer in zee met een bedrijf dat zijn omgeving vervuilt of energie verspilt. Maar duurzaamheid is natuurlijk méér dan een imagokwestie: ten tweede levert het jou effectief een fikse besparing op. Natuurlijk vergt een duurzaam magazijn in het begin een stevige investering en daardoor lijkt het misschien duurder dan een standaardmagazijn, maar als je de energiekosten in rekening brengt, blijkt het wél een slimme zet. Bovendien maak je je magazijn in één klap futureproof. Tot slot heb je natuurlijk de morele ‘verplichting’ om de natuur niet nodeloos te belasten en zorg te dragen voor onze planeet.
Milieubelasting van gebouwen: BREEAM
De Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) is een Europese beoordelingsmethode voor de milieubelasting van gebouwen. Een BREEAM-analyse neemt negen hoofdthema’s onder de loep: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, ecologie en vervuiling. Op al die vlakken beoordeelt een onafhankelijk adviseur je magazijn, zodat je uiteindelijk een totaalscore krijgt. Met BREEAM kun je certificaten verdienen, maar – hoewel die duurzaamheidsinspanningen jou natuurlijk extra in de verf zetten – je kunt BREEAM ook voor jezelf gebruiken als richtlijn om verbeteringen aan te brengen zonder dat je instapt in het certificeringsproces.
Duurzaamheid + magazijn = …?
Wat kun je doen om duurzaamheid te introduceren in je bestaande magazijn? Eigenlijk volg je daarvoor dezelfde stappen als bij de inrichting van een nieuw magazijn:
je plafonds en muren isoleren met een materiaal met een hoge R-waarde
veel daglicht laten binnenkomen in het magazijn via dakramen en zonnebuizen (als het bouwtechnisch mogelijk is om die te plaatsen)
investeren in duurzame energie. Denk aan zonnepanelen installeren, voor ledverlichting kiezen of een warmtepomp plaatsen. Veel grote magazijnen wekken nu al via ondergrondse geothermische energiesystemen en een ondergrondse warmtepomp energie op
energie besparen met sensoren, zodat je niet-gebruikte ruimtes ook niet verlicht
regenwateropvang mogelijk maken
milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken
je wagenpark versterken met elektrische heftrucks
…
Je merkt het al: er zijn zoveel opties dat je misschien niet eens weet waar te beginnen. Ga gericht te werk door eerst een audit te laten uitvoeren. Een expert bekijkt dan waar er in jouw magazijn bijvoorbeeld veel energie verloren gaat en waar er veel winst te boeken valt. Het resultaat is een lijstje met grotere ingrepen, maar wellicht staat er wel kleinere tips op, zoals: je elektrische heftrucks niet meer laden tijdens de piekuren of je dokpoorten niet gewoon open laten staan (je magazijn mag dan nog zo goed geïsoleerd zijn, de warmte vliegt in dat geval natuurlijk gewoon naar buiten).
Duurzaamheid in het magazijn heeft tot slot veel te maken met verlichting, want maar liefst 19% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik en 14% van het elektriciteitsverbruik in de Europese Unie komt door verlichting. Omdat dit zo’n belangrijk onderwerp is, we er een volledige whitepaper aan gewijd met praktische tips en handige info. Download hem nu gratis!
We helpen je graag in je zoektocht. Doe inspiratie op in onze blogs, bekijk de producten in onze webshop of neem contact op met onze helpdesk!