Een bedrijf koolstofvrij maken, waarbij het verbruik van energiebronnen wordt verminderd, is een grote uitdaging voor veel ondernemingen. Door ervoor te kiezen om hun kantoren en magazijnen uit te rusten met spaarlampen, zetten bedrijven een stap richting CO2-neutraliteit, terwijl ze hun uitgaven verlagen. Met alle verschillende soorten technologie op de markt en de veranderende wetgeving kunnen wij je helpen om de juiste spaarlamp voor je bedrijf te kiezen.
Koopwijzer: welke spaarlamp moet je kiezen voor je bedrijf?
Duurzaamheid op de werkvloerWat is een spaarlamp?
Een spaarlamp is een type gloeilamp dat minder elektriciteit nodig heeft dan een conventionele gloeilamp. De nieuwe generatie spaarlampen bestaat hoofdzakelijk uit twee verschillende soorten: fluorescentielampen en ledlampen1. Een fluorescentielamp verbruikt 75% minder elektriciteit dan een conventionele lamp. Voor een led-lamp is dit zelfs 80% minder.
Door bedrijven te helpen energie te besparen, behoren spaarlampen tot de milieuvriendelijke producten waarvoor je kunt kiezen om kosten te besparen in magazijnen en kantoren. Het verlagen van het energieverbruik helpt bedrijven ook om hun energierekening te verlagen, vooral in het huidige klimaat van inflatie. Welke spaarlamp je ook kiest, hij gaat langer mee dan een conventionele gloeilamp. Dit betekent dat verbruiksartikelen van dit type minder vaak vervangen hoeven te worden. Tenslotte bieden spaarlampen een veiligheidsvoordeel, omdat ze heel weinig warmte afgeven.
Energiezuinige lampen helpen om de werkplek verantwoordelijker te maken door te voldoen aan een aantal criteria voor duurzame ontwikkeling. Door te kiezen voor spaarlampen kun je:
Het energieverbruik van het bedrijf verminderen;
Minder afval produceren doordat de lampen een langere levensduur hebben;
Het welzijn van werknemers waarborgen door de risico's van lampen die warmte afgeven te beheersen.
De verschillende soorten gloeilampen
Om te weten welke spaarlamp je moet kiezen voor je bedrijf, is het essentieel om de vier hoofdcategorieën van lampen te kennen.
Gloeilamp
De gloeilamp is het klassieke type lamp. Hij heeft een levensduur van slechts 1.000 uur en produceert veel warmte. Gloeilampen zijn kwetsbaar en energieverslindend, maar goedkoop in aanschaf.
Halogeenlamp
Halogeen is de verbeterde versie van de gloeilamp. Hij biedt een energiebesparing van 30%, terwijl hij meer licht produceert bij hetzelfde wattage. Halogeenlampen verbruiken veel elektriciteit en hebben een korte levensduur (gemiddeld 2.000 uur).
De compacte fluorescentielamp
Compacte fluorescentielampen bestaan vaak uit fluorescentiebuizen die dubbel of in een spiraal zijn gevouwen, waardoor ze minder ruimte innemen. Dit type lamp gaat ongeveer 8.000 uur mee, bijna 10 keer langer dan een gloeilamp. Dit type spaarlamp produceert ook minder warmte.
De ledlamp
De ledlamp is zeer energiezuinig. Hij gaat tot 50.000 uur mee en kan een hoger aantal aan/uit-cycli aan dan een gloeilamp. Bovendien geeft hij vrijwel geen warmte af.
Deze lampen zijn duurder in aanschaf. Hun prijs wordt echter gecompenseerd door hun gebruikskosten die gemiddeld 4 keer lager liggen dan die van een conventionele gloeilamp, wanneer de aankoopkosten worden afgezet tegen de levensduur. Tot slot zijn ledlampen recyclebaar.
Welke spaarlamp moet je kiezen om te voldoen aan de Europese regelgeving?
Sinds 2009 haalt de Europese Unie de minst duurzame gloeilampen geleidelijk van de markt. Als onderdeel van haar belofte om de koolstofuitstoot te verminderen, wil de EU het gebruik van gloeilampen in huizen en bedrijven standaardiseren, zodat alleen de meest efficiënte modellen worden behouden.
Het begon met het beperken en vervolgens verbieden van de verkoop van gloeilampen en halogeenlampen, afhankelijk van hun wattage. In 2015 werden kwik- en natriumlampen verboden. Deze maatregel heeft betrekking op het energieverslindende aspect van dit product en op de milieueffecten van de productie en afvalverwerking van deze lampen. Bovendien vormt kwik een groot risico voor het milieu en levende wezens.
In 2023 zijn twee nieuwe Europese maatregelen met betrekking tot gloeilampen van kracht geworden. Sinds februari zijn fluorescentiebuizen en compacte fluorescentielampen met een levensduur van minder dan 20.000 uur verboden. Sinds augustus moeten alle andere soorten fluorescentielampen en compacte fluorescentielampen uit de handel worden genomen. Het verbod betreft eigenlijk de productie van deze laagspanningslampen, maar winkeliers mogen hun voorraden blijven verkopen.
Welke spaarlampen moet ik kiezen?
Gezien de voordelen die ze bieden op het gebied van energieprestaties en duurzaamheid, vormen spaarlampen (led- of compacte fluorescentielampen) een integraal onderdeel van het verantwoorde inkoopbeleid van een bedrijf. Om te beslissen welke spaarlamp je moet kiezen, moet je rekening houden met bepaalde criteria.
De basiskenmerken voor het kiezen van een spaarlamp zijn als volgt:
De vorm van de lamp:
De maat;
Type fitting (schroef, bajonet of pin);
Spanning gemeten in volt.
Het energielabel, dat sinds maart 2021 verplicht is volgens Europese richtlijnen, geeft de efficiëntie van bepaalde elektrische apparaten aan. Het geldt voor gloeilampen maar ook voor auto's en koelkasten. Er zijn 7 energieklassen, van A tot G. Categorie A is voor producten aan die de minste elektriciteit verbruiken, en de letter G wordt toegekend aan de meest energieslurpende producten. Een QR-code op het energielabel geeft toegang tot een database met meer informatie over het product.
Traditioneel werd het wattage van gloeilampen uitgedrukt in watt, een indicator voor de lichtintensiteit. Bij ledlampen is de correlatie tussen het aantal watt en de lichtsterkte echter niet meer hetzelfde. In dit geval moet je uitgaan van lumen om de intensiteit van de lichtstroom te bepalen. Dit komt doordat ledlampen minder watt verbruiken voor dezelfde lichtopbrengst dan oudere modellen.
Ter informatie volgt hier een overzicht van de equivalentie tussen watt en lumen:
Type lamp 300-500 lm 500-700 lm 1.000-1.250 lm 1.250-2.000 lm
Gloeilamp 40 W 60 W 120 W 150-250
Halogeenlamp 35 W 50 W 100 W 125 W
Halogeen fluorescentielamp 8 W 11 W 20 W 20-33 W
Ledlamp 3-5 W 5-7 W 10-13 W 13-20 W
De kleurtemperatuur, uitgedrukt in kelvin, is afhankelijk van de kamer waarin de lamp is geïnstalleerd. Hoe hoger de temperatuur in kelvin, hoe koeler het uitgestraalde licht.
Van 1800 tot 2700 °k spreken we van extra warm wit. De verlichting heeft een ontspannend effect en leent zich voor ruimtes zoals rustruimtes of restaurants.
Warm wit komt overeen met 3.000k-lampen. De sfeer blijft warm terwijl je toch duidelijk genoeg kunt zien, dus ze zijn geschikt voor ruimtes waar klanten worden ontvangen, zoals receptieruimtes of vergaderruimtes.
In ruimtes waar je goed zicht moet hebben, zoals kantoren of werkplaatsen, wordt de voorkeur gegeven aan koel wit (4.000 °k).
Ten slotte spreken we boven de 6.500 °k van daglicht, wat betekent dat je binnen net zo goed kunt zien als buiten wanneer de zon op haar hoogtepunt staat. Deze kleurtemperatuur is geschikt voor werk dat veel aandacht voor detail vereist. Het wordt gebruikt in laboratoria en industriële omgevingen.
Een lamp kan worden gecombineerd met apparatuur om overconsumptie te voorkomen. Dit zou een lichtdimmer kunnen zijn. Er wordt dan gezegd dat de lamp 'dimbaar' is, dat wil zeggen aanpasbaar. De lichtstroom kan dus naar wens worden aangepast. Deze informatie is te herkennen aan een pictogram. Het pictogram links geeft een lamp aan die geschikt is voor een dimmer, het pictogram rechts geeft aan dat de lamp niet geschikt is.
Sommige lampen zijn speciaal ontworpen voor gebruik in omgevingen met explosiegevaar. Dit zijn lampen met ATEX-certificering (ATmosphere EXplosive).
Welke gloeilampen verbruiken de minste energie?
Zoals eerder vermeld, zijn leds en compacte fluorescentielampen het meest energiezuinig. Ze gaan ook langer mee dan conventionele lampen. Een compacte fluorescentielamp gaat tussen de 6.000 en 10.000 uur mee en een ledlamp tussen de 15.000 en 100.000 uur. Dus welke lamp met een laag verbruik moet je kiezen om energie te besparen en uit te groeien tot een energie-efficiënt bedrijf?
Over het algemeen zijn fluorescentielampen goedkoper in aanschaf dan ledlampen. Omdat ledlampen echter langer meegaan, zijn ze na verloop van tijd rendabeler. Als het gaat om de levensduur van lampen, moet men ook nadenken over wat ermee gebeurt als ze niet meer in gebruik zijn. Ook in dit opzicht heeft de ledlamp een streepje voor. Ze kunnen worden gerecycled, terwijl fluorescentielampen moeilijk te recyclen zijn, vooral vanwege de gassen die ze bevatten. Ten slotte duurt het lang voordat compacte fluorescentielampen oplichten, terwijl ledlampen onmiddellijk oplichten.
De technologie van ledlampen is voortdurend in ontwikkeling. De nieuwe generatie, bekend als 'retrofit', verbruikt minder energie dan conventionele ledlampen voor dezelfde lichtstroom. Led-gloeilampen kunnen worden gebruikt als decoratieve lampen en hebben geen lampenkap nodig. Decoratieve lampen zijn er in allerlei vormen en kunnen zelfs de vlam van een kaars imiteren, zoals in het geval van flikkerende gloeilampen met vlameffect. De vele voordelen van ledlampen, vooral als je kijkt naar
de milieu-impact van niet-recyclebare compacte fluorescentielampen, hebben ervoor gezorgd dat de Europese Unie de voorkeur heeft gegeven aan led.
Ontdek onze productcategorie 'ledlampen'.