Koopwijzer: ecologische verpakkingen bij Manutan EXPERT

Duurzaamheid op de werkvloer

Het milieu heeft hulp nodig, en daar worden we ons wereldwijd steeds meer bewust van. Iedereen moet een steentje bijdragen, want we hebben een gemeenschappelijk doel: de planeet en al haar grondstoffen beschermen. Het gebruik van ecologische verpakkingen is een grote stap in de goede richting en moet een gewoonte worden, zeker voor bedrijven. Maar welk materiaal is nu de beste keuze voor wie zijn producten milieuvriendelijk wil verpakken? Kunststof, glas, karton, papier, hout, …? Onze koopwijzer gidst je door de mogelijkheden voor jouw ecologische verpakkingen.

Op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden voor het verantwoord ondernemen binnen jouw organisatie, bekijk onze verantwoord kopen pagina.

Wat is een ecologische verpakking?

Ecologische verpakkingen zijn recyclebaar: ze zijn gemaakt van een materiaal dat zo behandeld kan worden dat het daarna opnieuw bruikbaar is. De term ‘ecologisch’ verwijst naar het feit dat ze het milieu sparen door een bestaand materiaal opnieuw te verwerken in plaats van nieuwe materialen te maken. Recyclebare verpakkingen gebruiken is een efficiënte manier om kostbare natuurlijke grondstoffen te beschermen, want het verkleint de afvalberg en dus de milieuvervuiling.

Hoe weet je of een verpakking recyclebaar is?

Veel van de producten en verpakkingen die je dagelijks gebruikt, zijn voorzien van meerdere logo’s. Aan die pictogrammen zie je wat recyclebaar is en wat niet.

Welke recyclingsymbolen zijn er?

Wil je het milieu een handje helpen, dan moet je allereerst weten wat die verschillende recyclingsymbolen precies betekenen. Hieronder zie je de logo’s die het vaakst voorkomen op de producten en verpakkingen in jouw omgeving.

Het groene punt betekent dat het bedrijf dat de verpakking of het product heeft geproduceerd partner is van de Europese regeling voor ecologische verpakkingen volgens de Richtlijn Verpakking en Verpakkingsafval – 94/62/EG.

De möbiusband geeft aan dat de verpakking recyclebaar is.

Deze twee symbolen geven de consument informatie over het percentage gerecyclede grondstoffen dat gebruikt is bij de productie van het betreffende product of de verpakking.

Dit logo is een instructie: het vraagt de consument om zijn afval in de vuilnisbak te gooien.

Dit logo betekent dat de verpakking of het product niet in de gewone vuilnisbak mag, maar apart moet worden ingezameld.

Het Triman-logo staat op alle recyclebare verpakkingen, want dat is verplicht.

Dit logo vertelt de consument meer over de samenstelling van een kunststof verpakking. Het acroniem van het materiaal en de categorie staat eronder, het cijfer geeft aan welk type kunststof er precies is gebruikt.

Dit symbool staat op glazen verpakkingen en geeft aan dat ze moeten worden gerecycled.

Alle recyclebare aluminium verpakkingen dragen dit logo.

Deze ecolabels geven aan dat de verpakkingen voldoen aan strenge criteria om hun milieuvoetafdruk te beperken.

Welke kunststoffen zijn niet recyclebaar?

Kunststof is een van de materialen die het moeilijkst te recyclen zijn. En omdat de meeste verpakkingen gemaakt zijn van kunststof, moet je minstens weten hoe ze samengesteld zijn als je er zeker van wilt zijn dat je gekozen verpakking recyclebaar is. Om je daarbij te helpen, bestaat er een codesysteem voor kunststof met de cijfers 1 tot en met 7.

Uit deze codes kun je de kenmerken en eigenschappen van verschillende soorten kunststof afleiden, zoals de mate waarin de betreffende verpakking recyclebaar is. Er bestaan vier kunststoffamilies: PP (polypropyleen), PET (polyethyleentereftalaat), PEHD (polyethyleen van hoge densiteit) en PELD (polyethyleen van lage densiteit).

Polyethyleentereftalaat, het materiaal waarvan producten zoals frisdrank- of olieflessen gemaakt zijn, is bijvoorbeeld een kunststof uit categorie 1 en dus 100 % recyclebaar.

Polystyreen (PS) was vroeger niet recyclebaar, maar staat nu ook in de rangschikking. Dat is een interessante ontwikkeling, want het is een materiaal dat voor erg uiteenlopende toepassingen wordt gebruikt.

Welke verpakkingen zijn het milieuvriendelijkst?

Om de juiste ecologische verpakkingen te kiezen, heb je kennis van zaken nodig over de gebruikte grondstoffen en de mate waarin ze recyclebaar zijn.

Milieubewuste verpakkingen én gewoonten

Dé trend van vandaag is ‘zero waste’. Steeds meer voedingswinkels verkopen in dat kader producten in bulk, zodat consumenten zelf de nodige hoeveelheid in kraftpapieren zakjes kunnen stoppen. Het idee erachter is dat klanten geen plastic zakjes meer gebruiken of in het beste geval zelfs hun eigen herbruikbare zakjes of potjes meebrengen.

Bij Manutan bieden we een assortiment milieuvriendelijke verpakkingsproducten aan, want ook wij zetten ons in voor het milieu. Wil je meer weten? Lees dan onze koopwijzer over de nieuwste duurzame producten voor kantoor en magazijn.

Welke verpakkingen zijn het minst vervuilend?

De minst vervuilende verpakkingen zijn de makkelijkst recyclebare of composteerbare, want die laatste zijn biologisch afbreekbaar. Draagt jouw bedrijf duurzame ontwikkeling hoog in het vaandel? De onderstaande materialen zijn de milieuvriendelijkste opties en verdienen dus de voorkeur.

Hout

Houten verpakkingen zijn het minst belastend voor het milieu. De reden is eenvoudig: ze zijn het makkelijkst recyclebaar en hun productieproces heeft de kleinste milieu-impact.

Glas

Glas wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals zand, kalk en calciumcarbonaat. Het grootste voordeel van dit materiaal is het feit dat het oneindig recyclebaar is. Daartegenover staat wel dat de productie, het transport en de recycling ervan erg energieverslindend zijn. Maar dat neemt niet weg dat het herbruikbaar is, en dus een interessant materiaal is voor milieuvriendelijke verpakkingen.

Metaal

Het voordeel van metaal is dat het recyclingproces redelijk eenvoudig en energiezuinig is. Bovendien kunnen metalen verpakkingen gewoon in een nieuw jasje worden gestoken en worden hergebruikt, zoals de vaten met spongat en de vaten met een volledige opening van Manutan EXPERT.

Aluminium, een metaal dat vaak wordt gebruikt in voedselverpakkingen, is 100 % recyclebaar en verliest zijn fysieke en chemische eigenschappen daarbij niet. Voor de initiële productie ervan is erg veel energie nodig, maar de recycling van aluminium verbruikt slechts 5 % van die hoeveelheid.

Kunststof

Kunststoffen hebben de reputatie erg vervuilend te zijn, maar er zijn al enorme inspanningen geleverd om ze efficiënter te kunnen recycleren. Let dus goed op de logo’s op kunststof verpakkingen om te weten hoe je ze moet behandelen en hoe milieuvriendelijk ze zijn. De kunststof verpakkingen van Manutan EXPERT voor de verzending van producten, zoals noppenfolie, gerecycleerde noppenfolie, documentenhoezen en gerecyclede bakken, zijn perfecte voorbeelden van kunststoffen die optimaal worden gebruikt.

Waarom kiezen voor kartonnen verpakkingen?

Kartonnen en kraftpapieren verpakkingen zijn grotendeels gemaakt van hout en hebben daardoor een groot voordeel: ze zijn goed recyclebaar. Bovendien kun je een kartonnen verpakking meerdere keren recyclen. En dankzij de constante vooruitgang op het vlak van recyclingtechnieken kunnen zelfs vuile voedselverpakkingen nu mee in de papierbak, want ook vuil karton is gewoon recyclebaar. Kartonnen verpakkingen zijn nog steeds iets duurder dan kunststof, maar hun prijs-kwaliteitverhouding is beter dan ecologische materialen zoals bamboe, suikerrietvezels en maïszetmeel (die vanuit een ecologisch standpunt dan weer wél uitstekende alternatieven zijn).

Met Manutan EXPERT bieden we milieuverantwoorde verpakkingen van hoogwaardig karton aan, zoals dozen van enkellaags golfkarton, dozen van dubbellaags golfkarton en schokbestendige kartonnen palletdozen om diverse producten te vervoeren.

Praktische tips voor ecologische verpakkingen

Naast de keuze van het verpakkingsmateriaal zijn er nog andere milieuvriendelijke stappen waarmee je je koolstofvoetafdruk en milieu-impact verkleint:

  • Gebruik kleinere en lichtere verpakkingen, in het bijzonder voor het vervoer, zodat er zo weinig mogelijk lege ruimte in de verpakkingen overblijft.

  • Gebruik geen onnodige verpakkingen. Extra verpakkingen die bedoeld zijn om het geheel te verfraaien of praktischer te maken, leveren uiteindelijk alleen maar meer afval en dus meer sorteerwerk én vervuiling op.

  • Denk goed na over de leverancier van je verpakkingen. Er zijn er steeds meer die met gecertificeerde, milieuvriendelijkere materialen werken.

Kort gezegd: het is perfect mogelijk om je producten milieubewuster te verpakken en duurzame ontwikkeling te promoten zonder aan performantie of kwaliteit in te boeten. Je inzetten voor het milieu betekent absoluut niet dat de consument het met minder moet stellen. Meer nog: je kunt je activiteiten met een geruster geweten uitvoeren!

Download onze whitepaper ‘Packaging onder de loep’

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 21 april 2022

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen