De medewerkers spelen binnen elk bedrijf een belangrijke rol, omdat zij bijdragen aan het succes van de onderneming. Werkgevers die investeren in het fysieke en mentale welzijn van hun teams zien dat dit een directe impact heeft op hun prestaties. In dit artikel legt Manutan uit hoe je het welzijn op de werkvloer op een efficiënte manier kunt koppelen aan productiviteit.
Hoe koppel je welzijn op de werkvloer op een efficiënte manier aan productiviteit?
Duurzaamheid op de werkvloerWelzijn op de werkvloer en productiviteit: een grootschalig onderzoek
Wat is de werkelijke impact van welzijn op de werkvloer op de productiviteit en prestaties van medewerkers? Onderzoekers van de Universiteit van Oxford wilden deze vraag beantwoorden.
Om tot concrete resultaten te komen voerden ze een meta-analyse uit, waarbij tijdens 339 onderzoeken het welzijn en de productiviteit van bijna 2 miljoen medewerkers in 73 landen werd geanalyseerd.
Uit de resultaten van deze analyse concludeerden de onderzoekers dat er, ongeacht de geografische locatie, een belangrijke correlatie bestaat tussen het welzijn op de werkvloer en productiviteit.[1]
1. Welzijn op de werkvloer als onderdeel van je bedrijfscultuur
Het is nooit een goed idee om een welzijnsbeleid naar aanleiding van een eenmalige gebeurtenis of op basis van algemene feiten te implementeren. Een efficiënt beleid houdt rekening met de specifieke behoeften van de medewerkers van het bedrijf en wordt regelmatig opnieuw geëvalueerd. Het is daarbij belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende indicatoren van welzijn op de werkvloer:
Is het ziekteverzuim van medewerkers in het ene team hoger dan in het andere?
Welke zorgen uiten medewerkers het vaakst?
Hoelang blijft een medewerkers gemiddeld bij het bedrijf?
Is de werklast gelijkmatig verdeeld?
De sleutel tot het succes van een dergelijke aanpak is een goede communicatie, waarbij medewerkers zich vrij voelen om zich te uiten. Hiervoor moeten ze zich gesteund voelen door hun managers. Door managers zorgvuldig te selecteren en te zorgen voor geschikte opleidingen, kun je het moreel, de teamcohesie en de productiviteit van medewerkers op een directe manier beïnvloeden.
2. Ontwikkel de vaardigheden van je medewerkers
Medewerkers kunnen snel hun motivatie verliezen als ze het gevoel hebben dat hun inspanningen niet worden opgemerkt door hun leidinggevenden. Aan de andere kant hebben medewerkers die zich gewaardeerd voelen door hun werkgever een hoger welzijn op de werkvloer en een hogere productiviteit. Hier zijn vier efficiënte manieren om je waardering te uiten voor de vaardigheden van een medewerker:
Geef elke medewerker regelmatig een compliment. Zij leveren immers een belangrijke bijdrage.
Help medewerkers om hun vaardigheden te ontwikkelen door hun opleiding te financieren.
Geef medewerkers meer bevoegdheden door middel van macro-management.
Beloon je medewerkers met een loonsverhoging of bonus.
Geef je medewerkers meer inspraak in de besluitvorming.
Stimuleer doorstroom waar mogelijk.
Door je medewerkers te waarderen, zorg je ervoor dat ze gemotiveerd blijven. De uiteindelijke impact is dan ook verre van verwaarloosbaar, want gelukkige werknemers zijn tot 13% productiever[2].
3. Het mentale welzijn op de werkvloer bevorderen
Volgens een onderzoek van het EU-OSHA (het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk) heeft de helft van de Europese werknemers regelmatig te maken met stressvolle situaties op het werk. Bovendien wordt verondersteld dat deze stress verantwoordelijk is voor ongeveer 50% van het aantal verzuimde werkdagen[3]. Deze resultaten tonen het belang aan van stressmanagement op de werkvloer. Daarnaast benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de impact van het mentale welzijn van medewerkers op hun productiviteit. Om stress en ongemak op de werkplek te verminderen, heeft de WHO[4] vier richtlijnen opgesteld:
organisatorische interventies (aanpassen van de werkdruk, participatieve benaderingen, enz.);
het leidinggevend personeel opleiden in psychosociale risico's;
medewerkers bewustmaken en zorgen voor opleidingen op het gebied van mentale gezondheid;
psychologische ondersteuning voor teams (door middel van coaching, de inzet van een arbeidspsycholoog, enz.).
Door deze elementen op te nemen in het beleid omtrent "welzijn op de werkvloer" van een bedrijf, kunnen werkgevers de werkomgeving van hun medewerkers verbeteren. Door rekening te houden met het mentale welzijn van hun personeel, kunnen bedrijven bovendien presenteïsme (oftewel doorwerken tijdens ziekte, wat leidt tot productiviteitsverlies op de werkvloer), ziekteverzuim en personeelsverloop verminderen.
4. Een veilige en gezonde werkomgeving creëren
De werkomgeving en werkomstandigheden beïnvloeden het welzijn en de productiviteit van je medewerkers. De werkomgeving van een team en de ergonomie van hun werkplek hebben een directe invloed op hun motivatie en fysieke en mentale gezondheid. De werkgever kan een veilige en gezonde werkomgeving creëren door:
te zorgen voor PBM's5 die zijn aangepast aan de activiteiten;
ergonomische werkplekken in te richten;
lichte, uitnodigende werkplekken te creëren;
te zorgen voor een optimale hygiëne in de gebouwen;
medewerkers op te leiden in het gebruik van nieuwe machines en correcte bewegingen en houdingen;
een gezonde levensstijl te bevorderen (gezonde voeding, stressmanagement op het werk, enz.);
programma's voor lichamelijke gezondheid op te zetten (sportactiviteiten, ontspanningsruimtes, enz.).
Door tijdens de pauzes afstand te nemen van hun werkplek kunnen medewerkers hun energie opladen, hun concentratie verbeteren en hun creativiteit stimuleren. Een goed ontworpen pauzeruimte zorgt ervoor dat medewerkers kunnen ontstressen en weer aan de slag gaan met een verhoogde productiviteit.
In de afgelopen jaren hebben organisaties grote veranderingen doorgevoerd in de manier waarop ze produceren en werken. In dat opzicht is het nu duidelijker dan ooit dat de medewerkers de ruggengraat van het bedrijf vormen. Bij Manutan zijn we ervan overtuigd dat de manier waarop je je mensen behandelt van groot belang is voor het succes van je bedrijf.
[1] LSE Business Review, Happy employees and their impact on firm performance, 2019[2] Oxford University, Happy workers are 13% more productive, 2019[3] EU-OSHA, Psychosocial risks and stress at work [4] WHO, Guidelines on mental health at work, 20225 Persoonlijke beschermingsmiddelen