Hoe bespaar je energie om uit te groeien tot een energie-efficiënt bedrijf?

Duurzaamheid op de werkvloer

Net als wij allemaal in onze samenleving trachten ook bedrijven minder energie te verbruiken om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Bedrijven kunnen diverse complementaire maatregelen nemen om hun energie-efficiëntie te verbeteren, in welke sector ze ook actief zijn. Ze kunnen energie besparen door de inrichting van hun kantoren aan te passen. Ook kiezen ze voor hernieuwbare energiebronnen en de circulaire economie. Ze passen dit streven naar energie-efficiëntie toe op al hun industriële processen. Tot slot tekenen ze strategieën uit die hun eigen medewerkers aanzetten om hun steentje bij te dragen aan deze cruciale uitdaging. Manutan legt je stap voor stap uit hoe je het makkelijkst energie bespaart in je bedrijf.

Breng je bedrijfsuitrustingen in kaart om energie te besparen

Om het energieverbruik te verlagen in kantoren en in magazijnen, moet je rekening houden met twee belangrijke uitgavenposten: verlichting en verwarming. De installatie van aangepaste verlichting moet het ‘well-working’ van de medewerkers in de hand werken. Elke ruimte in de onderneming moet uitgerust worden met verlichting die vermoeide ogen en het risico op ongevallen beperkt.

Diverse verlichtingssystemen bieden de perfecte combinatie van visueel comfort en energiebesparing binnen de onderneming:

  • Ledlampen zijn veelzijdig en hebben het voordeel dat ze lang meegaan en weinig elektriciteit verbruiken.

  • De ledlamp Paranthom retrofit is specifiek bedoeld voor professionele omgevingen en als vervanging voor standaardlampen.

  • De elektrische buislamp of tl-buis heeft een uitstekende kleurweergave en is bovendien energiezuinig.

  • De spaarlamp, een variant van dit model, is ideaal voor bewegingssensoren omdat dit type verlichting snel aangaat.

Verwarming is gewoonlijk een van de grootste energieverslinders in een bedrijf. Toch mag je niet vergeten dat een gepaste temperatuur cruciaal is voor het comfort van de gebruikers van de lokalen. Een aangename temperatuur behouden is bepalend voor de levenskwaliteit van de medewerkers. Om je energiefactuur te verlagen, moet je om te beginnen de energieprestatie van je gebouwen in kaart brengen.

Soms zijn renovatiewerken nodig om een ontoereikende thermische isolatie te verbeteren. Want een goed geïsoleerd gebouw moet je, afhankelijk van het seizoen, minder verwarmen en afkoelen. Zijn renovatiewerken geen optie? Dan kun je enkele eenvoudige alternatieven overwegen. Expansieschuim injecteren om binnenstromende koude lucht rond deuren en ramen tegen te houden, bijvoorbeeld.

Laat ook het energieverbruik van je verwarmingssysteem meten, of dit nu werkt op gas, elektriciteit of een andere energiebron. Soms is het beter om een verouderd systeem dat te veel energie verbruikt volledig te laten vervangen. Andere oplossingen spelen dan weer in op specifieke behoeften. Een verwarmingssysteem met infraroodpanelen verbruikt weinig elektriciteit en hoeft niet te worden voorverwarmd. Je kunt het installeren in ruimtes die niet permanent gebruikt worden. De bezettingsgraad van een ruimte is trouwens een belangrijk element voor wie zijn energieverbruik zo efficiënt mogelijk wil beheren.

Stem de inrichting van je ruimtes af op het gebruik

Zoals we al zeiden, zijn de energie-uitgaven deels bestemd om het comfort van de medewerkers te garanderen. Maar niet alle ruimtes in je bedrijf worden op dezelfde manier gebruikt. Voor ruimtes die regelmatig leeg staan, kan het een goed idee zijn om een aanvullende ventilatorverwarming te voorzien die je eenvoudig kunt verplaatsen en indien nodig af en toe kunt inschakelen.

In heel drukke ruimtes, zoals kantoren, moet de temperatuur dan weer voortdurend aangepast zijn aan het comfort van de gebruikers. Daar is een kamerthermostaat zeker aangewezen, want zo wordt het vermogen van de verwarmingstoestellen aangepast aan de temperatuurschommelingen. De temperatuur in deze werkruimtes kan schommelen afhankelijk van het weer en het gebruik van toestellen die warmte produceren, zoals computers.

Elk gebouw moet dus uitgerust zijn met een verwarmingssysteem dat aangepast is aan het gebruik. En dat geldt ook voor de verlichting. Want met aangepaste verlichting kan een bedrijf heel wat energie besparen. Om te beginnen, kun je de behoefte aan verlichting beperken door zo veel mogelijk natuurlijke lichtinval in te plannen tijdens de renovatiewerken.

In de industriële sector kun je het energieverbruik ook verlagen door bijvoorbeeld te opteren voor selectieve verlichting in de opslagruimtes. Voor werkruimtes die slechts af en toe verlicht moeten worden, zijn er oplossingen voorhanden zoals de installatie van bewegingssensoren met infraroodverlichting.

Hernieuwbare energiebronnen en circulaire economie om de energiekosten te drukken

Nog een oplossing om energie te besparen in je bedrijf, is kiezen voor alternatieve energiebronnen. Denk maar aan wind-, water- en zonne-energie. Zonnepanelen zijn zeker een interessante oplossing om de elektriciteitsfacturen te verlagen voor je bedrijf. Maar er zijn ook panelen die je tijdelijk kunt installeren. We denken dan aan opvouwbare, verplaatsbare en waterdichte versies.

Ook een optie: verlichting op zonne-energie met een bewegingssensor die zelfvoorzienend is. Dit type verlichting schakelt automatisch aan en heeft tal van voordelen. Ze zorgt voor een groter veiligheidsgevoel in de omgeving van het gebouw. Ook verbruikt ze minder, want de lamp gaat na een vooraf ingestelde tijd automatisch weer uit.

Door oog te hebben voor de circulaire economie bij de aankoop van je bedrijfsuitrusting, kun je refurbished materiaal op de kop tikken tegen een interessante prijs en bovendien het milieu een handje helpen. Een refurbished toestel werd nagekeken en hersteld door een expert en daarna opnieuw te koop aangeboden. Een apparaat dat aan een tweede leven begint, werkt perfect en is even efficiënt als een nieuw toestel. Tal van bedrijven kiezen bij de vervanging van hun IT-apparatuur voor refurbished toestellen.

Bespaar nog meer energie door je productieprocessen aan te passen

Bedrijven kunnen energie besparen door minder te verbruiken, dat is waar. Maar ook door rekening te houden met de milieu-impact van alle processen die verband houden met hun activiteit. Dat zien we bijvoorbeeld als de hele sector beslist om energiebesparende maatregelen in te voeren. De onderneming moet oog hebben voor de milieu-impact van de productie, de verwerking en het transport van de grondstoffen. Ze voert dan een green supply chain in door gegevens in te zamelen bij haar partners en door een netwerk van vertrouwenspartners te creëren. Ze moet ook stilstaan bij de verpakking van haar producten door gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen en kiezen voor de meest ecologische verzendingswijze.

En om zo weinig mogelijk resources te benutten, moet een onderneming dan nog een stap verder gaan en niet enkel haar kantoren en magazijnen uitrusten met milieuvriendelijke producten. Ze moet ook de ecologische transitie ondersteunen door de medewerkers van alle diensten te betrekken bij haar nieuwe manier van werken. Om je teams te betrekken bij de energietransitie van je bedrijf, moet je de tijd nemen om uit te leggen wat je gaat doen. Laat je werknemers weten welke dagelijkse milieuvriendelijke gewoontes ze kunnen aannemen om resources te besparen. Neem ook de tijd voor een gesprek met elk diensthoofd om zo ieders hinderpalen en verwachtingen op het vlak van energiebesparingen beter te begrijpen.

Of het nu gaat om energiebesparingen binnen je bedrijf of de levenskwaliteit op het werk, elk luik van je MVO-beleid moet precies worden uitgewerkt. Om je hierbij te helpen, kun je onze whitepaper ‘Maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen: de sleutels tot een geslaagde MVO-strategie’ downloaden.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 6 februari 2023

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen