Duurzaamheid op het werk loopt flink achter

Duurzaamheid op de werkvloer

Duurzaamheid is hot. Toch zijn we er vooral thuis druk mee. Afval scheiden, gezond eten, het milieu sparen, minder printen… De werkplek blijft helaas achter, zo blijkt uit onderzoek* van Manutan. “Ik ben in mijn privéleven meer bezig met duurzaamheid dan op mijn werk”, zegt 53% van de ondervraagde werknemers. Ze willen wel, maar krijgen vaak niet de juiste faciliteiten aangeboden op de werkplek. Zo zegt 65% dat ze het afval beter zouden scheiden als de mogelijkheid daartoe bestond. “Een gemiste kans”, volgens Jan Piet van Dijk, Operations Director bij Manutan. “Werkgevers zouden die positieve instelling moeten aangrijpen door werknemers alle ruimte voor duurzaamheid te bieden.”

Bij duurzaamheid denken de meeste werknemers als eerste aan afvalscheiding (77%). Zeker 40% van hen vindt dat de werkgever wel wat meer aandacht aan afvalscheiding zou mogen besteden. Aan de medewerkers ligt het niet, volgens Manutan. “Een groot deel is er thuis al flink druk mee en wil dat ook op zijn werk doortrekken”, zegt van Dijk. “Ongeveer een derde zegt zelf ook allerlei ideeën aan te dragen om duurzaamheid op het werk te vergroten. En dan gaat het niet alleen om afvalscheiding. Denk ook aan het gebruik van de printer. Ruim 40% zegt bewust spaarzaam gebruik te maken van de printer, maar desondanks vindt 37% dat er nog te veel wordt geprint op het werk.

Belangrijke rol voor werkgevers

Volgens Manutan worden bedrijven duurzamer als ze beter naar hun mensen luisteren. Jan Piet van Dijk: “Als de werkgever afvalscheiding beter faciliteert, zal de werknemer er vanzelf gebruik van gaan maken. Thuis is afvalscheiding al de gewoonste zaak van de wereld, dat kan het op het werk ook worden. Waarom niet meteen de medewerkers erbij betrekken, hun ideeën gebruiken en hen meenemen in alles rondom duurzaamheid?”, stelt van Dijk.

“Sommige bedrijven hebben al iemand die er specifiek voor verantwoordelijk is. Dat kan een heel positief effect hebben, mits het niet bij die ene persoon blijft. Afvalscheiding gaat verder dan alleen een paar afvalbakken neerzetten, al is zelfs dat vaak niet in orde. Nog altijd maakt 42% op het werk gebruik van wegwerpbekers. Die in de helft van de gevallen niet eens gescheiden worden verzameld. Het is duidelijk dat er nog een wereld te winnen valt. In onze blogs geven we hier veel informatie over.”

Opvallende uitkomsten

77%  vindt afvalscheiding het belangrijkste aspect van duurzaamheid

65% zou afval beter scheiden op het werk als de mogelijkheid er is

53% is privé meer bezig met duurzaamheid dan op het werk

40% vindt dat de werkgever meer aandacht aan afvalscheiding moet besteden

24% vindt dat er geen richtlijnen zijn over afvalscheiding op het werk

Meer over duurzaamheid

Meer weten over duurzaamheid op de werkplek en hoe je afvalscheiding makkelijk regelt? Bekijk dan onze blogs over bewust bezig zijn of bel de Manutan helpdesk 030-229 61 11 voor vrijblijvend advies. Wij helpen je graag!

*) Onderzoek in opdracht van Manutan onder 862 Nederlanders, werkend in alle sectoren, met name in loondienst. De helft werkt bij een bedrijf met 200 of meer werknemers en bijna driekwart op kantoor.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 30 augustus 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen