Duurzaam onderhoud: de 5 meest gestelde vragen over de keuring van stellingen

Duurzaamheid op de werkvloer

Als ondernemer wil je dat de veiligheid binnen het magazijn of werkplaats goed is geregeld. Ook de aanwezigheid van stellingen en het onderhoud hiervan heeft hier impact op. Een onveilige stelling kan tenslotte voor nare gevolgen zorgen. Maar hoe zat het ook alweer met het keuren van stellingen? In dit artikel lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Is het verplicht om je stellingen te laten keuren?

Ja, dit is verplicht. Net als alle andere gebruikte arbeidsmiddelen dien je ook stellingen dus periodiek te keuren. Deze keurplicht staat omschreven in artikel 7.4a van het Arbobesluit. Een stelling moet voor het eerste gebruik gekeurd worden en vervolgens minimaal één keer per jaar.

Is er een norm voor het keuren van een stelling?

Ja, de NEN-EN 15635:2008 norm is leidend bij het keuren van stellingen en het gebruik en onderhoud hiervan. Deze Europese norm geeft richtlijnen voor de operationele aspecten die spelen bij de structurele veiligheid van opslagsystemen.

Welke stellingen moeten gekeurd worden?

Volgens de NEN-EN 15635:2008 norm moet je alle stalen opslagsystemen die mechanisch beladen worden, keuren. Dat betekent dus dat onder andere palletstellingen, breedvakstellingen, halfzware stellingen, legbordstellingen, winkelstellingen, doorrolstellingen, draagarmstellingen, inrijstellingen en grootvakstellingen gekeurd moeten worden. Check bij twijfel altijd even bij een keurmeester of voor de betreffende stelling een keuringsplicht geldt.

Wie mag een stelling keuren?

Vanzelfsprekend mag niet iedereen zo een keuring uitvoeren. De wetgeving bepaalt daarom dat enkel keurmeesters met een BMWT-certificering mogen keuren. Dit kan dus zowel een externe keurmeester zijn als iemand binnen de organisatie die in het bezit van deze certificering is. Ook eist de Arbeidsinspectie dat een keurmeester vakkundig moet zijn, een werktuigbouwkundige achtergrond heeft en minimaal 5 jaar aantoonbare ervaring heeft. Daarnaast is er ook nog onderscheid te maken tussen onafhankelijke keurmeesters en keurmeesters die verbonden zijn aan de fabrikant of importeur.

Hoe ziet een periodieke keuring eruit?

Meestal bestaat een jaarlijkse keuring uit een visueel inspectie en een beoordeling van de configuratie. Bij deze inspectie legt de keurmeester alle bevindingen, opmerkingen en eventuele gebreken vast in een keuringsformulier. Daarnaast wordt alles vastgelegd in een gedetailleerde rapportage. In dit rapport staat vaak ook een advies over de veiligheid en het gebruik van de stellingen.

Ga voor veiligheid en duurzaam onderhoud op de werkvloer

Een periodieke keuring van je stellingen biedt dus inzicht in de stand van zaken en eventuele verbeterpunten. Een handig startpunt voor het onderhoud in het magazijn en het verder verbeteren van de veiligheid binnen magazijn of werkplaats. Meer weten over de keuring van stellingen of duurzaam ondernemen op de werkvloer? Lees dan ook onze andere blogs over duurzaamheid op de werkvloer of neem contact op met de Manutan helpdesk.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Investeren in duurzame verlichting, alles wat je moet weten

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 8 oktober 2017

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen