De klok tikt voor het klimaat. Als we het tij willen keren, moeten we ons allemaal bewust zijn van de milieuproblematiek én ons steentje bijdragen. Op basis van de Europese Green Deal spelen bedrijven daarbij een belangrijke rol, want ze moeten tegen 2050 koolstofneutraal worden. Dat kan door te letten op hoe ze grondstoffen gebruiken en naar een schonere, circulaire economie te evolueren. Tegen deze achtergrond heeft ook de inkoopafdeling een belangrijke taak: ze kan de kaart van hergebruik trekken door gebruikte of tweedehandsproducten aan te kopen. Denk maar aan refurbished producten zoals IT- of telefoniemateriaal, een populaire oplossing in de bedrijfswereld van vandaag.
Refurbished producten om het milieu een handje te helpen
Duurzaamheid op de werkvloerTweedehands in de lift
Dankzij de interesse van burgers en door milieu-overwegingen is de tweedehandsmarkt overal ter wereld aan een stevige opmars bezig. Deze nieuwe consumptievormen waarbij circulariteit centraal staat in plaats van lineariteit, hebben nu ook hun weg gevonden tot in de inkoopafdeling. En daar is een goede verklaring voor: tweedehandsproducten zijn een oplossing voor de economische en milieu-uitdagingen waaraan bedrijven het hoofd moeten bieden. Die kunnen de producten niet alleen goedkoper inkopen, maar verlengen ook de levensduur ervan. Op die manier wordt het gebruik van die producten minder koolstofbelastend en verklein je dus de milieu-impact van je bedrijf.
Natuurlijk is en blijft de tweedehandsmarkt onlosmakelijk verbonden met de markt voor nieuwe producten, die steeds innovatiever en performanter worden. Uiteindelijk is het evenwicht tussen die twee werelden de sleutel tot succes. Want alleen door nieuwe producten te hergebruiken tot ze toe zijn aan recycling (zonder dat de gebruikswaarde eronder lijdt), kunnen we hun levenscyclus optimaal benutten.
Gebruikt vs. refurbished
De tweedehandsmarkt kent twee hoofdcategorieën:
Gebruikte producten worden niet door een professionele partij gecontroleerd of getest en hebben meestal geen garantie. Meestal worden ze verkocht door particulieren.
Refurbished producten krijgen een tweede leven via een industriële partij. Ze worden professioneel getest, hersteld en opnieuw verpakt. Bij deze producten hoort ook een garantie, waarvan de duur verschilt per verkoper. Refurbished producten werken helemaal naar behoren, maar ze zijn uiteraard niet gloednieuw. Om meer duidelijkheid te scheppen voor de klant, worden deze producten in graden onderverdeeld:
1e graad: het product is in uitstekende staat. Er zijn geen gebruikssporen, het zou net zo goed nieuw kunnen zijn.
2e graad: het product is in zeer goede staat, maar heeft enkele lichte gebruikssporen (zoals minuscule krasjes).
3e graad: het product is in goede staat, maar heeft enkele gebruikssporen (zoals krassen, schaafplekken, deukjes …).
De populairste refurbished producten
De markt voor refurbished producten bestaat vooral uit IT- en telefoniemateriaal van alle denkbare merken, van computers tot smartphones, tablets en accessoires. Toevallig zijn dit ook de producten met het grootste aandeel in de milieu-impact van de digitale wereld_[1]_!
De sector is goed gestructureerd en er zijn de voorbije jaren heel wat nieuwe spelers verschenen. Deze professionals zijn bevoegd om apparaten volledig te controleren, testen, herstellen en reinigen, en om ze opnieuw te verpakken in individuele verpakkingen met de nodige compatibele accessoires. Ook nemen ze de klantendienst voor hun rekening en kunnen ze zelfs de positieve impact van het hele proces berekenen. Elk bedrijf kan dus performante, traceerbare refurbished producten met een bijbehorende kwaliteitsservice kopen. Voor de eindgebruiker is de gebruikservaring identiek aan die van een nieuw product.
Voor de inkoopafdeling zijn deze producten ook een doeltreffende manier om te besparen. Refurbished producten worden voor een lagere prijs verkocht dan nieuwe: volgens marktexperts kosten ze de koper tot maar liefst 70 % minder per apparaat.
Tot slot past de inkoop van refurbished producten helemaal in het kader van een bedrijfsaanpak die beantwoordt aan de milieuverplichtingen. Zoals je wellicht weet, gaat een elektronisch apparaat gemiddeld niet langer dan enkele jaren mee. Dat is veel te kort voor de milieu-impact die hun productie met zich meebrengt, zeker als het om een laptop, tablet of smartphone gaat. Die apparaten horen namelijk bij de meest vervuilende. Een onderzoek door de academici Eric Williams en Ruediger Kuehr in opdracht van de Verenigde Naties windt er geen doekjes om. De onderzoekers schatten dat voor de productie van een desktopcomputer 240 kg aan fossiele brandstoffen (ofwel 10 keer het gewicht van de computer zelf), 22 kg aan chemische producten en 1,5 ton water nodig is. Bovendien bevatten deze apparaten veel zware metalen (lood, kwik, cadmium en chroom) die niet alleen een risico vormen voor de gezondheid van de medewerkers, maar ook voor het milieu. Met het oog op deze vaststelling benadrukken de auteurs hoe belangrijk hergebruik is: “Veel van de energie die een computer tijdens zijn hele levenscyclus verbruikt, gaat naar de productie van hightechcomponenten die meestal tijdens het recyclen worden vernietigd om de ruwe grondstoffen te recupereren. Daarom is het energiebesparingspotentieel van herverkopen of upgraden ongeveer 5 tot 20 keer groter dan dat van recyclen.” [2]
Refurbished producten zijn dus een bijzonder interessante optie voor inkoopdirecties die een duurzaam inkoopbeleid willen hanteren en hun uitgaven willen optimaliseren zonder in te boeten aan kwaliteit. Voorwerpen een nieuw leven geven, verspilling tegengaan en de voorkeur geven aan een circulaire economie: dat zijn de tools waarmee duurzame bedrijven een waar verschil kunnen maken.
Eurostat definieert ‘hergebruik’ als “elke bewerking waardoor producten of componenten die geen afval zijn, worden hergebruikt voor hetzelfde doel als dat waarvoor ze ontworpen zijn ”.
Download onze whitepaper ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’
_[1] GreenIT.fr, Environmental footprint of the digital world, 2019 _[2] Kuehr, Ruediger & Eric Williams (eds.): Computers and the Environment: Understanding and Managing Their Impacts, Kluwer Academic Publishers, EcoEfficiency in Industry and Science Series, Dordrecht/NL, oktober 2003, 300 pagina’s