Afvalbeheer buiten: ken jij de 25 meter regel? (+ 5 praktische tips)

Afvalbeheer

Wist je dat je als ondernemer verplicht bent om je aan de 25-meter regel te houden? Maar wat houdt deze regel eigenlijk in? In dit artikel vertellen je er meer over én geven we praktische tips om de buitenruimte van je bedrijf netjes te maken en houden.

Wat is de 25 meter regel?

Simpel gezegd houdt deze regel in dat je als ondernemer verplicht bent om de 25 meter rondom je onderneming schoon te houden van afval. Dit geldt zowel voor eigen bedrijfsafval als zwerfafval. Denk onder andere aan plastic, verpakkingsmaterialen, sigarettenpeuken en etenswaren. Ontdekt de inspectie tijdens een controle toch rondzwervend (bedrijfs)afval? Dan krijg je een boete.

De soorten zwerfafval

Zwerfafval is onder te verdelen naar rottend afval zoals fruit of bladeren en niet rottend afval zoals plastics en anorganische materialen. Vooral het niet rottende afval vormt een probleem aangezien de afbraaktijden erg lang zijn. Zo duurt het vaak honderden jaren voordat een PET fles is verteerd. Hetzelfde geldt voor anorganische materialen zoals ijzer, koper of aluminium dat in sommige gevallen zelfs nooit verteerd.

Met welk soort afval je als ondernemer het meeste te maken hebt, hangt voornamelijk af van je branche. Maar ook al verschilt de aard van het afval, de oplossing is meestal hetzelfde: goede voorzieningen plaatsen.

5 tips om zwerfafval tegen te gaan

De eerste stap naar een efficiënter afvalbeheer is dus simpel: afvalbakken plaatsen. En wil je het echt goed doen, dan kies je meteen voor een prullenbak voor gescheiden afval. Maar er zijn meerdere zaken om rekening mee te houden. Onderstaand vijf handige tips.

Tip 1: waar plaats je de afvalbakken?

Denk goed na over waar je de vuilnisbakken plaatst. Let hierbij bijvoorbeeld op belangrijke looproutes, werkplekken waar veel bedrijfsafval geproduceerd wordt of plekken waar andere voorzieningen zijn zoals een bankje, lunchplek of rookplek.

Tip 2: kleurig afvalbeheer

Kies de juiste kleur om de zichtbaarheid te vergroten. Wist je bijvoorbeeld dat groene afvalbakken meer afval ophalen dan andere kleuren? Let er daarnaast op dat de kleur een positieve associatie oproept en vermijd een rode bak met rode letters. Deze kleur impliceert namelijk vaak een verbod

Tip 3: de hoogte

Stem de hoogte van de prullenbakken af op de doelgroep. Dit geldt voornamelijk voor plekken zoals afvalvoorzieningen op een school of openbare voorziening waar je ook kinderen wilt stimuleren om afval weg te gooien

Tip 4: de prullenbak als communicatiemiddel

Prullenbakken opvallender maken en afval scheiden stimuleren kan ook via communicatie op de bak zelf. Een bekend voorbeeld zijn de afvalpictogrammen van Rijkswaterstaat die direct duidelijk maken welk soort afval in welke afvalbak moet

Tip 5: maak een duidelijk afvalbeleid

Dit doe je bijvoorbeeld door overal dezelfde afvalbakken neer te zetten, duidelijke afspraken te maken (en communiceren) en de eerder genoemde afvalpictogrammen te gebruiken.

Gemakkelijker afval scheiden? Lees ons blog over kleurcodes voor het sorteren van afval

De terreininrichting: het oog wil ook wat

Een zone die afvalvrij is ziet er aantrekkelijker uit en draagt bij aan een positievere beleving. Prettig, want het oog wil ook wat. Wil je die positieve beleving versterken? Neem dan ook de rest van je buitenruimte onder de loep. Kijk bijvoorbeeld naar mogelijkheden om groenvoorzieningen aan te leggen en vergeet ook bankjes niet. Zo creëer je een totaalplaatje waar iedereen vrolijk van wordt.

Meer uit je buitenruimte halen? Lees dan ook ons blog 4 tips voor inspirerende buitenruimte.

Ga ook voor een duurzaam afvalbeheer

Wil je meer weten over efficiënt afvalbeheer of het invoeren van duurzame afvalscheiding? Bekijk dan ook onze andere blogs over afval scheiden voor bedrijven of neem een kijkje bij onze producten voor afvalscheiding.

Manutan helpt je graag

Meer weten? Op onze blog verzamelen we handige info, advies en praktische tips. Zo kun je je werkplek duurzaam en ergonomisch inrichten, en optimaal laten functioneren.

Vind je niet wat je zoekt? De helpdesk van Manutan staat altijd voor je klaar met extra info en advies op maat. Vul hieronder je gegevens in en bezorg ons je vraag. We helpen je zo snel mogelijk verder.

Name
Bedrijfsnaam
Contact
Whitepaper

Onze tips om je afval correct te scheiden

Download de whitepaper

Auteur

author image
ManutanGeschreven op 3 mei 2020

Heb je een vraag? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contact/info

Gerelateerde Artikelen